Expunerea la mercur în copilărie provoacă deficiențe mentale. Așa ar putea apărea și demența

Expunerea la mercur, în prima parte a vieții, duce la schimbări în structura creierului la vârsta mijlocie, arată un studiu recent.

Acestea ar putea contribui inclusiv la instalarea demenței sau a altor boli neurodegenerative, se arată într-un raport publicat de Journal of the American Medical Association, citat de IFL Science.

Afirmația este concluzia unui studiu care a durat zeci de ani, realizat asupra a mai mult de 1.000 de persoane născute în Dunedin, Noua Zeelandă, în anii 1972 - 1973. În acea vreme, legislația fiind diferită, oamenii au fost expuși unui nivel mare al acestui metal greu, arată sursa.

ADVERTISING

S-a descoperit că cei care fuseseră expuși unui nivel mare de mercur la vârsta de 11 ani aveau și un creier mai mic, mai puțin dezvoltat, cel puțin la nivelul hippocampusului. Aceasta regiune răspunde de învățare și memorie, iar studiile au arătat că un volum mic al acestei regiuni sau pierderea de volum în această zonă mărește riscul de demență, pe parcursul vieții.

Citește și Legătura neașteptată dintre alcool și demență - Studiu

Chiar dacă expunerea la mercur descrește în anii următori, efectele rămân, a punctat autorul studiului, Aaron Reuben.

ADVERTISING

Interesant este că subiceții afectați de expunerea mare la mercur în copilărie au spus că nu se confruntă cu declin cognitiv, însă familia și apropiații au fost de altă părere.

Vezi și Înotul în apă rece ajută creierul mai mult decât ne-am fi putut imagina. Previne una dintre cele mai grave boli


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇