Infecția cu Covid-19 ar putea să crească riscul de demență

Infecția cu Covid-19 ar putea să crească riscul de demență

Oamenii de știință sunt din ce în ce mai convinși că infecția cu Covid-19 afectează creierul. Aceștia spun că sunt suficiente dovezi în sprijinul teoriei că coronavirusul poate aduce un declin cognitiv, inclusiv demența sau Alzheimerul, în anii care vin.

După ce au studiat cercetări realizate în urma unor pandemii din trecut, aceștia vor să lanseze un studiu global amănunțit, pentru a vedea exact cum stau lucrurile, arată IFL Science.

Din primele luni ale pandemiei a fost clar pentru oamenii de știință că infecția cu SARS-CoV-2 nu are ca urmare doar tusea și febra. De la pierderea gustului și mirosului până la stările de confuzie și problemele de memorie, medicii au semnalat o întreagă paletă de simptome neurologice la pacienții cu Covid-19, arătând că infecția virală are efecte asupra sistemului nervos central.

ADVERTISING

86% din cazurile uşoare de Covid îşi pierd mirosul. Se întâmplă mai ales la tineri şi durează până la 6 luni

Virusul a fost descoperit inclusiv în creierul celor care au murit de Covid-19.

Acum, după cum arată experții în demență într-un studiu publicat de Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, Covid-19 va avea efecte pe termen lung asupra creierului, putând declanșa demența în anumite cazuri.

Citește și Expunerea la mercur în copilărie provoacă deficiențe mentale. Așa ar putea apărea și demența

ADVERTISING

Pentru că infecțiile cu SARS-CoV-2 sunt relativ noi și nimeni nu știe cu exactitate ce va urma, aceștia oferă ca exemplu concluzii trase după infecțiile virale din trecut, cu SARS, MERS sau după ”gripa spaniolă” din 1918.

După aceste valuri, au apărut mult mai multe cazuri de boli ale creierului decât în alte perioade, explică Gabriel A. de Erausquin, autorul studiului, profesor de neurologie la Universitatea Texas din San Antonio.

Vezi și Cum se pot înscrie românii pentru vaccinarea anti COVID-19

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇