Aproximativ 86% dintre persoanele care dezvoltă forme ușoare de Covid-19 își pierd simțul mirosului și gustul, dar îl recuperează în termen de șase luni, potrivit unui nou studiu realizat pe mai mult de 2.500 de pacienți din 18 spitale europene.
Un caz de Covid-19 este considerat ușor dacă nu au existat dovezi de pneumonie virală sau pierdere de oxigen și pacientul a reușit să se recupereze acasă.
Simțul mirosului a reapărut după o medie de 18 până la 21 de zile, a constatat studiul, dar aproximativ 5% dintre pacienţi nu și-au recuperat funcția olfactivă timp de până la șase luni, transmite CNN.
Anosmia, care este o pierdere a mirosului și, prin urmare, a gustului, a fost sugerată ca un semn timpuriu al Covid-19. Poate apărea fără niciun avertisment prealabil, nici măcar un nas înfundat.
„Anosmia, în special, a fost observată la pacienții care au fost testaţi pozitiv ulterior pentru coronavirus, fără a avea alte simptome”, potrivit Academiei Americane de ORL - Chirurgie a Capului și Gâtului.
Comparativ, studiul a constatat că doar 4% până la 7% dintre persoanele cu simptome moderate până la severe ale Covid-19 și-au pierdut mirosul și gustul.
Persoanele cu simptome moderate de Covid-19 au prezentat „semne clinice de pneumonie”, potrivit studiului, cum ar fi tuse, febră și dificultăți de respirație.
Cei cu cazuri critice de boală au suferit de insuficienţă respiratorie severă. În plus, erau preponderent mai în vârstă și/sau aveau „hipertensiune, diabet, tulburări gastrice, tulburări renale, respiratorii, cardiace, hepatice și neurologice”.
Studiul, care a fost publicat în această săptămână, în Journal of Internal Medicine, a constatat o rată mai mare de disfuncție olfactivă la pacienții mai tineri în comparație cu persoanele în vârstă, dar această asociație necesită analize suplimentare, au spus cercetătorii.