Joburile viitorului se conturează în 2021: Companiile își fac pepiniere de specialiști printre tinerii din mediile defavorizate

Joburile viitorului se conturează în 2021: Companiile își fac pepiniere de specialiști printre tinerii din mediile defavorizate

Științele naturale, tehnologia, ingineria și matematica sunt domeniile cu ajutorul cărora se construiește viitorul, iar marile companii au decis să investească în tinerii cu înclinații spre aceste domenii, dar care nu au posibilități materiale de a-și cultiva aceste aptitudini.

Mike Ellison, director pentru Europa de Est al companiei din industria aerospațială Raytheon Missiles and Defense, ne-a vorbit despre joburile anului 2021 și ale viitorului, dar și despre inițiativa lor de a-i susține pe tinerii din mediile defavorizate care dau bacalaureatul anul acesta.

”Dacă îți dorești să fii și tu unul dintre biologii care descoperă secretele naturii, unul dintre matematicienii și fizicienii care găsesc răspunsuri la marile întrebări ale universului sau unul dintre inginerii care inventează roboții de mâine, acest program este pentru tine”, asa sună prezentarea programului CreSTEM Viitor inițiat de Școala de Valori și susținut de Raytheon Missiles and Defense.

Acest program adună laolaltă profesorii și mentorii cei mai buni, care vin cu programe de pregătire complete care să-i ajute pe tineri nu numai să-și ia bacalaureatul cu note foarte bune, ci și să-și ocupe locul dorit la facultățile cu profil tehnic sau științific din țară sau din străinătate.

ADVERTISING

Copiii beneficiază de două ore de meditații pe săptămâna până la admiterea la facultate și, de asemenea, se pot înscrie la cursuri de matematică, biologie, fizică, chimie, informatică.

Grupurile sunt de maxim 5 elevi, pentru ca profesorul să le poată acorda toată atenția necesară și, în plus, există ateliere cu oameni de știință și profesioniști, dar și ateliere de educație centrată pe valori.

”Candidații cu aptitudini STEM sunt foarte căutați, așa cum sunt și joburile din acest domeniu”, explică Mike Ellison, director pentru Europa de Est al companiei Raytheon Missiles and Defense, o divizie a Raytheon Technologies, pentru SpotMedia.ro.

”Să ne concentrăm pe educarea viitoarelor generații de profesioniști în domeniul cibernetic”

Se estimează că din 2019 și până în 2029 nivelul de angajare în domenii informatice va crește cu 11%, astfel că accesul la studiile STEM devine mai valoros ca niciodată pentru generațiile de azi (sursă). 

Potrivit unui studiu din 2019 (2019 ISC2 Cybersecurity Workforce Study), forța de muncă din domeniul securității cibernetice ar trebui să crească cu 145% pentru a satisface necesarul la nivel global.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, atacurile cibernetice reprezintă cauze cotidiene ale unor probleme de ordin economic și de securitate la nivel mondial.

”Astfel, noi ca societate trebuie să ne concentrăm pe educarea viitoarelor generații de profesioniști în domeniul cibernetic, specialiști care să poată rezolva vulnerabilitățile pe care le ridică o lume din ce în ce mai conectată”, explică Mike Ellison. 

Calitățile viitoarei generații de ingineri

”Din punct de vedere profesional, cunoștințele de business sunt mereu utile în a-i ajuta pe specialiști să înțeleagă mai bine întregul ecosistem al muncii lor”, mai spune reprezentantul Raytheon Missiles and Defense, întrebat ce alte aptitudini ar trebui să-și mai cultive tinerii din ziua de azi.

”Însă învățarea unor aptitudini generale precum colaborarea, creativitatea în rezolvarea problemelor și interesul pentru cercetare sunt calități esențiale pentru dezvoltarea unei noi generații de ingineri”, completează el.

O altă caracteristică extrem de importantă, mai ales în ziua de astăzi când ne dezbină părerile diferite pe subiecte arzătoare, este acceptarea diferențelor.

ADVERTISING

”Și, mai mult decât atât, acceptarea diferențelor dintre oameni, cât și respectarea ideilor și a contribuțiilor celoralți”, spune Mike Ellison. 

Ce sfaturi aveți pentru tinerii care nu au o viziune clară cu privire la ceea ce ar vrea să facă în cariera lor?

Pentru compania noastră este importantă contribuția pe care o putem avea la formarea forței de muncă a viitorului și facem asta ajutând tinerii să își găsească și să își dezvolte pasiunea pentru domeniile matematicii și științei.

Vrem să susținem viitoarele generații, oferindu-le posibilitatea să intre în contact și să înțeleagă tehnologiile avansate cu care lucrăm și astfel să îi inspirăm să se orienteze către o carieră în domeniile STEM (știință, informatică, matematică, fizică, chimie).

Este esențial să le stimulăm copiilor interesul pentru matematică și știință încă de la o vârstă fragedă, pentru că astfel le deschidem apetitul pentru o carieră pe viață.

Mike Ellison, director pentru Europa de Est al companiei din industria aerospațială Raytheon Missiles and Defense

Ne dorim ca, prin suportul pe care îl dăm comunităților, să lăsăm o amprentă durabilă în viața elevilor, astfel încât tinerii care urmează cariere STEM să se simtă împliniți în plan personal și profesional. 

Spuneți-ne mai multe despre campania Creștem Viitor și ce v-a determinat să vă implicați.

Raytheon caută să inspire tinerii de azi să devină inovatorii de mâine, ajutându-i să își dezvolte aptitudinile STEM și gândirea critică.

Pentru noi este foarte important să susținem micșorarea diferențelor de pregătire academică dintre comunitățile privilegiate și cele defavorizate.

Programe precum CreȘTEM Viitor s-au dovedit a fi foarte eficiente în a stimula interesul tinerilor pentru domeniile STEM, mai ales în rândul elevilor din medii defavorizate. 

CreȘTEM Viitor oferă pregătire specializată gratuită pentru 35 de elevi din clasa a XII-a care provin din medii defavorizate și sunt interesați de o carieră în domeniile STEM.

Prin acest program, elevii primesc pregătire la materiile de profil real, la alegere dintre matematică, biologie, fizică, chimie și informatică, atât pentru probele de BAC, cât și pentru admiterea la facultățile cu profil real (matematică, științe, tehnologie, informatică).

Programul se va desfășura până în iulie 2021 și include, pe lângă pregătirea gratuită, workshop-uri de dezvoltare personală susținute de specialiștii Școlii de Valori și întâlniri cu profesioniști din cadrul companiei noastre. 

Cum estimați că va arăta viitorul profesional al celor 35 de tineri pe care v-ați propus să îi susțineți în 2021?

În general, tinerii cu înclinații spre domeniile STEM tind să aleagă ingineria, științele calculatoarelor și a programării, automatizarea și construcția de mașini, statistică și analiză de date, economie și business, dar și domenii din știință cum ar fi cercetare, medicină, farmacie, biologie sau chimie.

Indiferent de opțiunile lor de carieră, însă, am convingerea că a avea cunoștințe de bază în domeniile realiste este esențial pentru a avea succes.

Nu există o cale mai bună pentru dezvoltarea noastră ca societate decât prin matematică și știință. 

Au vreo șansă să obțină un job la un angajator precum Raytheon Missiles & Defense?

Echipa Raytheon Technologies numără nu mai puțin de 30.000 de ingineri, aceștia fiind forța inovatoare a companiei, motoarele care generează progres tehnologic în industria noastră. 

Acesta este motivul pentru care ne dorim să îi inspirăm pe tinerii de azi și să le creștem interesul pentru domeniile STEM, astfel încât ei să devină viitorii lideri în tehnologie și să contribuie la dezvoltarea economiei și securitatea națiunii. 

Studenții înscriși în programul CreȘTEM Viitor ne reprezintă viitorul și sper că își vor aduce aminte de această experiență când vor intra pe piața muncii și că vor lua în calcul și o carieră la Raytheon Missiles&Defense. 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇