Câinii ne fac zilele mai frumoase, fie ei de rasă sau maidanezi, cu ochii lor mari și și cu devotamentul lor necondiționat. Unii dintre ei sunt atât de buni și inteligenți încât devin o adevărată comoară pentru stăpânii lor. La fel sunt și câinii salvați din adăposturi și dresați de un profesionist să devină asistenți.
Câinele asistent este, practic, o nouă șansă la o viață normală pentru oamenii cu dizabilități sau pentru copiii din centrele de plasament.
Chiar și pe noi, ceilalți, un câine ne învață că orice ființă este prețioasă, indiferent de condiția socială sau de înfățișare.
”Prin caracterul lui jucăuș, câinele rămâne mereu un copil care celebrează viața prin bucurie și joacă, oferindu-ne ceea ce chiar și nouă înșine ne refuzăm: acceptarea necondiționată, totală”, povestește Cătălin Cornea, instructor atestat și autorizat în dresaj canin, specialist în psihologie și comportament canin.
Cătălin are experiență în dresaj de peste 21 de ani, dar iubește câinii încă de când era copil. De-a lungul timpului a inițiat o mulțime de proiecte prin care a încercat să le ofere o mână de ajutor celor care au nevoie de asistență, iar astăzi face parte din proiectul Dogtors înființat de asociația Magidream.
”Aici vom forma primele resurse multidisciplinare certificate din România. Vorbim de câini de asistență antrenați special să ajute persoanele cu dizabilități, de specialiști capabili să formeze acești parteneri de încredere, dar și de handleri pricepuți în a lucra cu câinele în asistență socială, terapie medicală, psihoterapie sau educație”, descrie instructorul primul proiect din România dedicat educării câinilor salvați din adăposturi si pregătirii lor pentru a deveni asistenți.
Aș vrea să ne spuneți câteva cuvinte despre colaborarea dvs cu Asociația Magidream.
Asociația Magidream este mai mult decât un partener pentru mine. M-am alăturat acestei inițiative și, în prezent, sunt vice-președintele organizației, cu intenția de a continua într-un cadru organizat proiectele de voluntariat pe care le-am inițiat în urmă cu mai bine de un deceniu.
Câinele poate aduce multă bucurie în inimile oamenilor cu dizabilități sau a celor singuri. Indiferent că vorbim de copii sau adulți, putem să ajutăm foarte mult alături de el.
Vă invit să accesați paginile web www.cătălin-dresaj.ro și www.k9puzzle.ro sau pagina de Facebook Dresaj Canin Cătălin Cornea pentru a afla mai multe despre istoria implicării mele în proiecte pilot menite să schimbe în bine viața, inclusiv din perspectiva recuperării medicale.
Între acțiunile caritabile în instituții de sănătate sau de învățământ pentru copii, adulți, bătrâni sau persoane cu dizabilități pe care le-am coordonat, aș aminti aici programul de terapie medicală asistată de câine, desfășurat în perioada 2009-2010, la căminul de bătrâni ”Casa Max” sub genericul ”Animalele fac oamenii să zâmbească”.
Este ilustrativ pentru tema centrală a proiectului Dogtors. Prin interacțiuni repetate și targetate cu câinele, s-au obținut rezultate unice în reabilitarea stării de sănătate a unui bărbat de 57 de ani, internat în acest centru în urma unui atac vascular cerebral.
Timp de aproape patru ani, nimeni nu l-a putut ajuta în niciun fel. Acest om nu putea să vorbească și se deplasa foarte greu. Un rottweiler a fost Dogtorul care l-a învățat să revină la viață.
Apoi, l-a descoperit pe Set, un Golden Retriever care a devenit preferatul lui și împreună, sub coordonarea mea, au performat numeroase exerciții al căror rol a fost recuperarea mobilității.
În plus, interacțiunea cu câinele a schimbat fundamental starea emoțională a pacientului care, treptat, s-a detașat de starea de depresie care îl acaparase pe durata bolii, recăpătându-și pofta de viață.
Așadar, prin Asociația Magidream, alături de ceilalți colegi, eu continui tradiția de a face bine semenilor noștri cu dizabilități și alte nevoi speciale.
Am inițiat acest proiect în anul 2013, pe fondul campaniei publice îndreptate împotriva câinilor fără stăpân din România, cu dorința de a arăta de ce acești câini fără rasă merită o șansă la viață.
Care este povestea primului câine asistent din România?
Numele ei, pentru că vorbim de o cățelușă selectată dintr-un adăpost public, este Karma și ea a devenit primul ”maidanez de ajutor” pentru un bărbat cu dizabilitate motorie, căpătată în urma unui accident de mașină.
Am inițiat acest proiect în anul 2013, pe fondul campaniei publice îndreptate împotriva câinilor fără stăpân din România, cu dorința de a arăta de ce acești câini fără rasă merită o șansă la viață.
Am promovat acest proiect pilot caritabil alături de compania GMP, iar campania publică difuzată în mass-media în acea perioadă a avut un impact neașteptat.
Richard Gorodecky, Executive Creative Director, Amsterdam Worldwide, a propus această campanie în topul promovat de Best Ads on TV și, astfel, am fost premiat pentru originalitate, spulberând mitul că doar câinii de rasă pot fi educați să asiste persoanele cu dizabilități în viața de zi cu zi.
Acest proiect este iarăși mai mult decât ilustrativ pentru obiectivele Dogtors, este testul pe care eu, ca specialist în psihologie și comportament canin, l-am trecut cu brio, înainte de legiferarea dreptului la asistență vie al persoanelor cu dizabilități din România.
În fapt, pe acest fundal, s-a inițiat respectiva modificare a legislației.
A fost primul pas concret în acest domeniu necunoscut al intervenției asistate de câine și el ne arată ce resurse valoroase ne pune la dispoziție o școală de dresaj canin de specialitate care are expertiza profesională necesară unui program de educație canină și umană responsabil.
Aveți în plan să dezvoltați acest proiect? Cum arată planurile?
Dogtors este cupola sub care proiectele de acest gen vor fi multiplicate și experiența acumulată de-a lungul anilor va fi pusă în valoare pentru cei care au nevoie de un câine asistent în viața lor.
Rolul meu este coordonez prima școală de dresaj canin specializat în asistența vie.
Aici vom forma primele resurse multidisciplinare certificate din România. Vorbim de câini de asistență antrenați special să ajute persoanele cu dizabilități, de specialiști capabili să formeze acești parteneri de încredere, dar și de handleri pricepuți în a lucra cu câinele în asistență socială, terapie medicală, psihoterapie sau educație.
Ne preocupă în mod deosebit calitatea procesului de educație și, în acest scop, investim în propria noastră dezvoltare profesională, atât în teorie, cât și în practica de fiecare zi.
Cheia în dresajul canin este comunicarea, găsirea acelui limbaj interspecii care deschide un univers fabulos, fundamentat pe dragoste, emoție, încredere și devotament, pe care eu l-am descoperit încă din copilărie.
Cam de atunci a început și pasiunea mea pentru dresajul canin, iar primii mei câini au fost maidanezii fără stăpân care trăiau pe stradă.
Au trecut aproape 25 de ani, timp în care m-am dedicat fără întrerupere educației canine, aducând un plus greu de cuantificat în viața câinilor și a oamenilor lor.
În cadrul Dogtors, vom lucra tot cu câini abandonați în adăposturi cărora le vom încredința misiunea de a deveni câini speciali pentru oameni speciali.
Care sunt criteriile după care alegeți câinii pe care îi pregătiți ulterior pentru terapie? Ce au special acești câini?
În cadrul Dogtors, vom lucra tot cu câini abandonați în adăposturi cărora le vom încredința misiunea de a deveni câini speciali pentru oameni speciali.
Caracterul și temperamentul acestor câini sunt elemente cheie în selecția lor pentru că ei trebuie să se poată adapta unor situații diferite, multe dintre ele neprevăzute.
Jobul unui câine de asistență este o sarcină stresantă pentru acesta, chiar dacă noi vedem câinele îndeplinind cu bucurie tot ce are de făcut alături de omul cu dizabilități pe care îl însoțește până la sfârșitul vieții sale.
Între ei, trebuie să se poată forma o legătură strânsă, sudată, bazată pe încredere reciprocă și multă emoție.
Ca să poată intra în dresajul de asistență, un câine are nevoie de un caracter sociabil și de dorința autentică de a fi în compania oamenilor, indiferent că vorbim de copii, adulți sau seniori.
Modul în care performează în interacțiunile sociale este esențial și vorbim în primul rând de acceptarea omului, nicidecum de toleranță în raport cu acesta.
Câinele de asistență este un câine iubitor, prietenos, politicos, dacă vreți, iertător, cu un limbaj corporal adaptat locului și contextului în care se află, cu un grad ridicat de rezistență la stres, deloc agresiv cu alți câini sau alte animale, pofticios la mâncare, aspect care ajută foarte mult în procesul educativ.
Totodată, câinele selectat pentru a deveni Dogtor trebuie să aibă aptitudini naturale în a aporta diverse obiecte sau să aibă capacitatea și flexibilitatea de a învăța.
Aceste abilități trebuie create întrucât un câine care asistă o persoană cu dizabilități motorii sau cu afecțiuni cronice are în fișa postului aducerea diverselor obiecte aproape de partenerul său uman.
Condiția fizică și starea generală de sănătate sunt alte elemente care contează în procesul de selecție.
Pentru a-și putea îndeplini cu succes jobul, câinele asistent trebuie să fie înainte de orice sănătos și în formă, durerile articulare, vulnerabilitatea la alergii severe, probleme dermatologice, deficiențe de auz sau de vedere fiind reale obstacole în calea performanței care i se cere.
Nu în ultimul rând, câinele asistent trebuie să fie pe cât de răbdător pe atât de curajos, calități care pot face diferența în anumite momente de criză ce pot surveni în existența oricărei persoane cu nevoi speciale.
Dacă toate aceste atribute sunt identificate, dresajul începe printr-o educație de bază care pune accent pe disciplină, ulterior fiind create și dezvoltate capacități specifice de reacție care răspund nevoilor specifice cărora câinelui i se dă menirea să răspundă.
Există o plajă largă de afecțiuni medicale sau de nevoi speciale pentru care se urmează procese de educație targetate.
Un câine asistent pentru forme fizice de dizabilitate este antrenat să îndeplinească sarcini diferite comparativ cu cel care deservește persoane cu afecțiuni psiho-emoționale sau probleme de comportament.
Ca și în cazul alegerii câinelui de companie, unde trebuie să ținem cont de nevoile familiei în care vine câinele, în dresajul de asistență se urmărește o compatibilitate cât mai mare între acesta, partenerul său uman și contextul în care cel din urmă trăiește.
În mod similar, există criterii specifice în selecția și dresajul câinilor formați să fie parte din activități incluse în curriculum școlar, caz în care micii patrupezi trebuie să treacă testul de a se bucura fără temeri de compania zgomotoasă și imprevizibilă a copiilor.
Ceea ce nu face câinele un candidat la titlul de câine asistent sunt problemele comportamentale moderate sau severe, care comportă un risc mare de accidente.
Câinele nu trebuie să fie teritorial, posesiv, excesiv de protector, nervos, anxios, conflictual cu alte animale sau persoane străine ori sensibil la diverse zgomote cu care poate interfera în medii reale de viață.
Dresajul canin specializat este un proces complex, responsabil, de durată și cere la modul imperativ o expertiză temeinică în domeniul psihologiei și comportamentului canin, dar și o excelentă cunoaștere a psihologiei umane.
Nu doar câinele trebuie pregătit, ci și omul întrucât asistența vie înseamnă un parteneriat între animal și omul asistat. Cum ați descrie această provocare?
Vă spuneam că limbajul interspecii este cheia ce deschide ușa universului fascinant în care pășim din clipa în care aducem un câine în viața noastră.
Pe cât de frumos pe atât de necunoscut rămâne acest univers, dacă nu este descifrat în mod corect.
Doar cu ajutorul unui instructor canin, omul își cunoaște câinele în timp ce câinele înțelege lumea în care trăiește alături de el.
Fără acest intermediar în comunicarea dintre cei doi, nu ne putem bucura pe deplin de experiența aceasta și, deseori, lipsa înțelegerii reciproce conduce la drame, una dintre ele fiind chiar abandonul câinelui.
În toată cariera mea, eu am pus accent pe educația umană în dresajul canin care trebuie să dubleze educația pe care o dăm câinelui.
În sistemul de dresaj Cătălin Cornea, eu lucrez cu oamenii și îi învăț cum să vină în întâmpinarea nevoilor câinilor lor.
Nu întâmplător sunt absolvent de psihologie umană.
Știu că e la modă ca fiecare dresor să-și alăture numelui titlu de specialist în psihologie și comportament canin, expertiză care, în realitate, nu se dobândește decât prin practică îndelungată, perseverență și o pasiune peste medie pentru dresajul canin din care cunoașterea personalității unui câine este parte.
Performanța se obține însă când echilibrăm balanța cu cealaltă jumătate reprezentată de înțelegerea firii și comportamentului uman.
Dresajul canin este ca un dans, ambii parteneri trebuie să cunoască pașii.
Eu am acceptat această provocare de la bun început și mărturie stau numeroasele feedback-uri din partea oamenilor cărora le-am schimbat viața tocmai prin implicarea lor activă în procesul de educație menit să transforme relația cu câinele lor într-o aventură frumoasă.
Instruirea oamenilor în dresajul canin de asistență este vitală pentru obținerea acelui parteneriat sudat și funcțional de durată între câine și partenerul său uman.
De asemenea, membrii familiei celui care beneficiază în mod direct de câinele asistent trebuie să aibă educația necesară pentru a interacționa potrivit cu câinele, fără a periclita armonia echipei pe care o formăm.
Aducerea în familie a unui câine în general și a unui câine de asistență în mod special implică și responsabilități, nu doar beneficii.
Dacă ne dorim ca acel câine să ne facă fericiți, este nevoie să știm cum îl putem ajuta la rândul nostru să fie în echilibru cu el însuți și cu mediul în care trăiește.
Câinele excelează exact acolo unde noi, oamenii, eșuăm de cele mai multe ori. Prin caracterul lui jucăuș, câinele rămâne mereu un copil care celebrează viața prin bucurie și joacă, oferindu-ne ceea ce chiar și nouă înșine ne refuzăm: acceptarea necondiționată, totală. El ne învață prin această unică deschidere că orice ființă este prețioasă, indiferent de condiția socială sau de înfățișare.
Care ar fi cea mai prețioasă lecție pe care o putem învăța de la prietenii noștri patrupezi?
Lecțiile pe care câinele ni le dă în viață sunt numeroase. De la devotament statornic până la răbdare, perseverență, înțelepciune, respect și dragoste fără condiții.
Însă câinele excelează exact acolo unde noi, oamenii, eșuăm de cele mai multe ori.
Prin caracterul lui jucăuș, câinele rămâne mereu un copil care celebrează viața prin bucurie și joacă, oferindu-ne ceea ce chiar și nouă înșine ne refuzăm: acceptarea necondiționată, totală.
El ne învață prin această unică deschidere că orice ființă este prețioasă, indiferent de condiția socială sau de înfățișare.
Orice om care vrea să facă o faptă bună poate sprijini Dogtors cu o donație sau cu direcționarea cotei de 3,5 la sută din impozit către Asociația Magidream. Pe site-ul asociației, doritorii pot descărca formularul ANAF. Aceeași opțiune o au și cei care desfășoară activități în regim de PFA. Companiile au și ele posibilitatea să ajute prin donarea către Asociația Magidream a 20% din impozitul pe profit.
Citește și: