Pandemia, un timp câștigat? Mulți români învață să devină IT-iști de acasă, motivați de salariile din industrie - Interviu

Pandemia, un timp câștigat? Mulți români învață să devină IT-iști de acasă, motivați de salariile din industrie - Interviu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pandemia ne aduce multe restricții, mai puțin timp petrecut cu cei dragi și mult mai mult timp petrecut în casă, eventual pe Netflix. Dar oare timpul acesta pierdut nu poate fi transformat într-un timp ”câștigat”?

Te-ai gândit vreodată cum ai putea folosi acest timp pentru a-ți croi o altă carieră și un salariu mult mai satisfăcător în viitor?

În ziua de astăzi, un curs online de IT de 12 luni, căruia, într-adevăr, ar trebui să-i dedici vreo 6 ore din zi ar putea să-ți schimbe cu totul traseul profesional și personal în următorii ani.

Pentru a afla mai multe despre această posibilitate și ce implică ea, am stat de vorbă cu Claudia Tamași, Country Manager Codecool România, la scurt timp după ce a condus un studiu care arată că 7 din 10 oameni spun că nu s-ar da în lături de la o astfel de schimbare într-un moment în care digitalizarea ia avânt și oricum viața socială e redusă la minim.

Pentru început aș vrea să ne spuneți mai multe despre studiul pe care l-ați derulat în plină pandemie și despre ce ați aflat legat de interesul românilor pentru o eventuală reconversie profesională spre IT.

Multe activități s-au mutat în online ori s-au digitalizat într-o măsură mai rapidă odată cu pandemia. În acest context, am presupus că ar putea apărea și o creștere a interesului pentru o carieră în IT.

ADVERTISING

Însă ne-am dorit să verificăm asta, pentru că în general ne place să ne bazăm pe cifre și să înțelegem mecanismul de funcționare din spatele lucrurilor, așa că am decis să realizăm un studiu axat exact pe acest subiect.

Într-adevăr, în rândul publicului nostru țintă se numără și cei care vor să facă o reconversie profesională, iar rezultatele studiului nu au făcut decât să ne confirme asta.

7 din 10 dintre cei chestionați au declarat că sunt interesați să urmeze un curs de specialitate în anul următor și tot atâția consideră că oricine poate învăța să programeze, cât timp există suficientă motivație.

Ce vârste au cei care au decis, influențați de pandemie sau nu, să învețe să devină programatori? Cât durează un astfel de curs și care sunt cele mai mari provocări cu care s-au confruntat?

Pentru cursul de Full Stack Developer studiezi 12 luni, iar după absolvire devii programator junior, pregătit pentru angajare.

La curs se poate înscrie oricine are peste 18 ani, diplomă de bacalaureat și un nivel mediu de engleză, dar cea mai importantă condiție este motivația.

Majoritatea cursanților sunt într-adevăr tineri și fac parte din categoriile de vârstă 18 - 24 și 25 - 34, dar aceasta nu este o regulă. Ne bucurăm să avem chiar și un cursant de 64 de ani.

ADVERTISING

Probabil cele mai importante provocări apar atunci când cursanții care aplică nu sunt pe deplin conștienți de gradul de implicare, timpul și resursele pe care trebuie să le aloce.

Este vorba despre un curs intensiv și trebuie să fii determinat și pus pe treabă pentru a-l finaliza cu succes. Motivația joacă un rol extrem de important, chiar în mai mare măsură decât un background tehnic. Aproape jumătate dintre cei intervievați în studiu consideră că oricine poate învăța să programeze, câtă vreme este pasionat de asta.

Și totuși, cât de simplu este acest obiectiv pentru un om care are o familie și lucrează deja, poate, 8-9 ore de acasă? Care este secretul reușitei?

Așa cum menționam anterior, urmând cursul Codecool devii programator în doar 12 luni. Însă, acel an este unul de pregătire susținută, ceea ce necesită alocarea a minim 6 ore în fiecare zi.

Gândiți-vă că, practic, în doar un an dobândiți suficiente cunoștințe cât să aplicați la joburi la care aplică studenți ce au urmat 4 ani de facultate.

Este un volum foarte mare de informație, ce a fost atent selectată, iar pentru a fi reținută și aplicată corect este nevoie de muncă atât în timpul programului cu mentorii noștri, cât și în afara acestuia.

ADVERTISING

Vrem să oferim Junior Full Stack Developers de calitate partenerilor noștri, așa că am apelat la modelul de învățare Mastery Based Learning și la mentori seniori veniți din industria IT, experimentați și talentați, care îi ghidează pe cursanți pe tot parcursul procesului. Iar garanția calității este faptul că la final oferim și un job într-una dintre companiile partenere.

Cât despre secretul reușitei, nu avem o formulă mereu aplicabilă. Cred că ține de fiecare persoană, de nivelul de motivație, de rezistența la frustrare și de capacitatea de implicare și consecvență.

Cert este că oricine poate învăța programare dacă are un puternic „de ce” personal, chiar dacă nu are niciun fel de experiență anterioară sau studii în domeniu. Învățăm totul împreună, de la zero.

Care sunt, pe de altă parte, beneficiile acestei reconversii? Care sunt salariile pe care le pot câștiga cei care s-ar angaja acum în IT?

În primul rând, piața muncii din domeniul IT este una cu cerere vizibil mai mare decât oferta, doar anul trecut existând un deficit de peste 15.000 de specialiști. Cu alte cuvinte, dacă deții abilitățile necesare, vei avea mai multe opțiuni de alegere la final.

Pe de altă parte, așa cum reiese din studiul nostru, domeniul IT oferă 3 beneficii importante, acestea fiind și principalele criterii pentru care respondenții noștri au declarat în proporție de 70% că ar dori să urmeze o carieră în domeniu.

Vorbim despre atractivitate, care ține de digitalizarea la scară largă a multor afaceri și necesitatea tot mai mare de specialiști în domeniu; stabilitatea și siguranța jobului, ce a devenit cu atât mai importantă în contextul actual în care incertitudinea a afectat multe alte domenii; și, nu în ultimul rând, nivelul salariilor, care este unul foarte atractiv în zona de programare.

Vorbind de salarii, pentru un Full Stack Developer Junior, acestea pornesc de la 3.500 RON net, iar pentru cei cu experiență pot ajunge și la 14.000 RON.

Cât costa un astfel de curs în România?

Codecool își dorește să faciliteze accesul la formarea sau reconversia profesională în IT oricărei persoane cu adevărat interesate de a face acest pas. De aceea, programul de Jr. Full Stack Developer din cadrul școlii oferă opțiunea de plată amânată, pentru a da cât mai multe șanse celor care își doresc o carieră în programare.

Practic, studentul poate alege să își achite studiile abia după finalizarea lor, când se angajează iar asta însemnă că pe tot parcursul anului de formare nu va plăti absolut nimic.

Știți deja că prin parteneriatele pe care le încheiem cu companiile din industrie, noi garantăm contractual un job fiecărui absolvent.

Există mai multe opțiuni de plată, printre care și plata în 18 sau 30 de rate, iar costurile încep de la 1.190 RON pe lună. Cei care optează totuși pentru plata în avans, beneficiază de o reducere.

Potrivit studiului Codecool de anul trecut, în 2019, România se confrunta cu un deficit de peste 15.000 de profesioniști în domeniul IT&C. Care este situația în 2020?

Nu am întreprins nicio cercetare oficială anul acesta pentru a analiza evoluția deficitului.

Însă, din informațiile pe care le avem din piață, numărul de joburi postate din domeniu și datele de la partenerii cu care colaborăm, deficitul de specialiști este în continuare semnificativ.

O diferență atât de mare nu poate fi acoperită într-un timp atât de scurt și este nevoie de măsuri complexe și de durată pentru a interveni și a ajunge la un echilibru.

În plus, contextul pandemic, alături de trecerea la digitalizare nu au făcut altceva decât să accentueze nevoia de specialiști în IT, pentru că foarte multe companii au fost forțate să treacă de la offline la online și să urmeze un proces accelerat de digitalizare.

Este anul 2020 un an al oportunităților, din punctul dumneavoastră de vedere?

Cred că, în ciuda tuturor provocărilor generate de criza medicală și economică prin care trecem, putem alege să vedem partea plină a paharului.

Companiile, atât private, cât și cele de stat, au trebuit să treacă foarte rapid prin niște etape care altfel ar fi presupus ani de zile și să facă următorul pas spre digitalizare.

Sigur că sunt multe firme ce au avut de suferit drept urmare a pandemiei, însă au existat suficiente cazuri în care criza a reprezentat un imbold la mobilizare și trecerea la următoarea etapă de dezvoltare.

Noi activăm într-o industrie care a fost puternic implicată în aceste ultime luni, lucru ce ne-a responsabilizat mai mult și ne-a făcut să înțelegem ce rol important joacă IT-ul, în raport cu celelalte domenii.

Din acest punct de vedere, oportunitățile pot fi numeroase.

Pe de-o parte, acestea sunt generate de context, iar pe de cealaltă, sunt create, prin intermediul anticipării și adaptării constante la ce se întâmplă în jur.

Modelul oferit de noi face exact asta, sprijină companiile IT cu acoperirea nevoii de specialiști, nevoie ce va fi cu siguranță tot mai mare în perioada următoare.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇