Au plecat peste hotare, iar această decizie le-a schimbat viața. Ce le-ar spune tinerilor rămași în țară: Studiul în străinătate îți oferă o deschidere imposibil de recreat în România

Au plecat peste hotare, iar această decizie le-a schimbat viața. Ce le-ar spune tinerilor rămași în țară:  Studiul în străinătate îți oferă o deschidere imposibil de recreat în România

Bodgan Mărgărit și Alexandru Șotropa sunt doi tineri care și-au propus să-și depășească barierele personale și profesionale, plecând din țară, pentru studii.

Blocați în Olanda, în plină pandemie, ei vorbesc despre alegerea de a pleca, despre provocări și soluții financiare, dar și despre sfaturile pe care le-ar oferi tinerilor care visează și nu îndrăznesc să facă un astfel de pas.

”Deși a căzut în apanajul unor expresii golite de conținut, cred că e mereu foarte important să nu renunți la visul tău”, spune Alexandru Șotropa, absolvent al unui program de masterat în Drept European în cadrul University of Maastricht, Facultatea de Drept.

foto-1_Alexandru-Sotropa
Foto: Alexandru Șotropa, absolvent al unui program de masterat în Drept European în cadrul University of Maastricht

”Întotdeauna există o modalitate sau soluție pentru a-ți îndeplini visul. Uneori aceasta presupune răbdare, multă determinare și soluții alternative. Tot ce pot să confirm e că studiul în străinătate îți oferă o deschidere imposibil de recreat în România.

Toleranța, diversitatea și flexibilitatea se învață cel mai repede atunci când cunoști oameni de diverse religii, cu un istoric personal sau național diferit și cu viziuni poate opuse de ale tale.

ADVERTISING

Așa că orice efort și resurse investite în acest proiect personal îți vor aduce satisfacție personală și amintiri de neuitat (mai ales când ești blocat în altă țară în timpul unei pandemii)”, spune Alexandru Șotropa, pentru SpotMedia.ro.

foto-Bogdan-Margarit
Foto: Bodgan Mărgărit, masterand în Management Strategic în cadrul Universitatii Tilburg din Olanda

”Bariere vor exista mereu, dar ține de noi să încercăm să le depășim”, spune și Bodgan Mărgărit, masterand în Management Strategic în cadrul Universității Tilburg din Olanda, amintind și el de situația globală generată de criza Covid.

”Este o perioadă bună pentru studiu și aprofundare. Ba există chiar și internship-uri deschise în cadrul companiilor, doar că nu există o predictibilitate cu privire la ce se va întâmpla în următoarele luni.

Este dificil, dar dacă simți că alternativa este să stai acasă și să nu faci nimic, mai bine ai căuta să studiezi.

Chiar dacă nu îți vei face foarte mulți prieteni, să trăiești într-o țară străină este în sine o aventură de care poți avea parte, cu multe beneficii”, susține Bogdan.

Principala condiție: Pasiunea pentru educație

Alex locuiește în București din 2013. În perioada studiilor de liceu a fost implicat în Consiliul Național al Elevilor și în mișcarea de dezbateri academice. ”Colegiul Național A.T. Laurian a fost un mediu propice pentru activități de voluntariat”, își amintește el.

ADVERTISING

”Combinația de atunci între participarea la competiții de debate și activitatea de reprezentare (la o scară micro, desigur) a fost definitorie pentru formarea mea ulterioară. Cred că ambele reflectau pasiunea mea pentru educație. Împins și de aceste activități sau fascinat de necunoscut, am decis să urmez cursurile de facultății de drept în București”, povesteşte Alexandru Șotropa pentru SpotMedia.ro.

Câțiva ani mai târziu a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din București, iar după finalizarea studiilor și-a început cariera de avocat.

”În timpul facultății am fost implicat în mai multe programe de voluntariat, însă mare parte din energie a fost dedicată facultății, proceselor simulate și stagiilor de practică.

După examenul de intrare în Baroul București, au urmat doi ani intenși de lucru într-o corporație. O schimbare completă de paradigmă de la lucrul în ONG-uri către un mediu mult mai standardizat. În tot acest timp am căutat să adun cât mai multe experiențe și să mă dezvolt într-o manieră cât mai amplă”, povestește el.

Drumul de la București la Maastricht

Alex era angajat deja de doi ani de zile când a decis să își continue studiile în Olanda.

ADVERTISING

”Motivația a fost multiplă – personală și profesională. Activitatea mea ca avocat privea în principal dreptul concurenței și dreptului Uniunii Europene. Însă ambele sunt abordate deloc sau sumar în timpul licenței, așa că am resimțit întotdeauna nevoia unei învățări mai sistematice. Universitatea din Maastricht este recunoscută pentru calitatea studiilor de master în dreptul Uniunii Europene.

În plus, am vrut dintotdeauna să îmi dezvolt și o latură academică, masterul fiind un pas intermediar către un doctorat și mai departe o carieră academică.

Desigur, am fost mereu fascinat de ideea de a studia în străinătate. Din punct de vedere social și cultural, expunerea atât de diversă e greu de recreat în alt mediu”, spune, entuziasmat, tânărul.

Selecția țării și a facultății a fost destul de rațională. În principal, a căutat un program de master care să fie bine plasat și recunoscut în topurile internaționale, dar care să ofere și un raport bun între resursele necesare și beneficii. Astfel, Olanda a devenit o alegere naturală.

”Oferta de studii în Olanda este foarte echilibrată, deoarece majoritatea universităților sunt foarte bine clasate și oferă un învățământ de calitate similară.

În plus, costurile de trai și taxa de studii sunt accesibile, Guvernul oferind și unele formule de sprijin pentru studenți. Din punct de vedere social, Olanda oferă un mediu foarte variat cultural și deschis către studenții internaționali. La finalizarea studiilor sunt destul de multe opțiuni pentru a putea continua cercetarea acolo sau pentru a găsi un loc de muncă”.

O soluție financiară pentru orice tânăr

Înainte de a pleca la studii a căutat surse suplimentare de finanțare, fie burse, fie credite bancare și astfel a găsit opțiunea FINS, o instituție non-bancară care acoperă taxele de școlarizare și costurile aferente nivelului de trai.

”Principala alternativă la FINS era un credit de la o instituție bancară, însă cerințele de creditare în cazul acestora sunt restrictive pentru tineri. În plus, băncile nu oferă soluții specifice pentru creditele de studii.

Cel mai important pentru mine a fost că FINS oferea o soluție de finanțare particularizată pentru studenți – plata în tranșe a creditului și perioada de grație”, povestește Alexandru Șotropa.

Experiența sa este împărtășită și de Bodgan Mărgărit.

”Aveam nevoie de o siguranță în aceste timpuri și am căutat să fac un împrumut de studii. Am descoperit FINS la un târg educațional – atunci am discutat cu Alexandru Ghiță (fondator FINS) despre planul meu și am realizat cât de ușor puteam fi ajutat, mi s-au părut foarte ok condițiile de rambursare, adaptate nevoilor studenților.

Costurile pe care le percepeau băncile erau mult mai mari, motiv pentru care am ales sa continui cu FINS, ei aveau un produs mai competitiv, mult mai potrivit unui student. Am ales sa accesez mai puțini bani (nu limita maximă), pentru că reușisem să economisesc și eu o anumită sumă”, spune Bogdan.

Pandemia, o barieră în calea educației?

Bogdan are 29 de ani, a locuit in București in ultimii 9 ani și este pasionat de alergarea montană și de drumeții.

”Încerc să călătoresc și să interacționez cu cât mai multe culturi din lume”, se prezintă tânărul care urmează un program de masterat în Olanda într-unul dintre cele mai dificile momente, în plină pandemie de Covid, într-un an în care s-au închis granițe și s-au luat măsuri fără precedent la nivel global.

”Cursurile sunt atipice, dar din fericire îmi plac și există destulă interacțiune, chiar și online. Nu mi-am setat așteptari atât de mari, dar pot spune că lucrurile se desfașoară exact așa cum îmi imaginam.

Cu exceptia colegilor de apartament, interacțiunea fizica este limitată și, din păcate, nu pot să mă întalnesc cu colegii de master, aceștia aflându-se prin orașele natale, deseori”, povestește Bodgan Mărgărit pentru SpotMedia.ro.

Posibilități fără margini în UE

Întrebat care sunt planurile sale de viitor, Bogdan spune că va căuta sa lucreze ”unul-doi ani peste hotare”, după care va căuta oportunități și în Romania, ”în funcție de experiența pe care o voi avea la momentul respectiv”.

”Consider că e un avantaj că pot lucra oriunde în Uniunea Europeană, aș dori să fac acest lucru pentru o perioadă de timp”, recunoaște Bogdan.

foto-2_Alexandru-Sotropa
Foto: Alexandru Șotropa

Alexandru și-a propus să își continue în paralel cariera academică și profesională.

”Îmi voi continua studiile ca doctorand în cadrul Universității din Maastricht, unde sunt afiliat unui centru de cercetare în materie de tehnologie și drept.

Alături de alți cercetători și profesori, mulți dintre aceștia români, încercăm să dezvoltăm evenimente și proiecte de cercetare în teme privind protecția consumatorului, guvernanța Internetului și concurență în mediul digital. Teza mea de cercetare privește efectele practicilor companiilor dominante asupra consumatorilor.

De asemenea, voi continua să lucrez ca avocat specializat în dreptul concurenței. Experiența practică e foarte importantă în înțelegerea întregului fenomen legislativ și a modului în care procesul de guvernanță poate fi realizat într-o manieră mai eficientă”, spune Alexandru Șotropa.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇