Patru tineri le oferă copiilor din Vaslui o șansă ca-n Finlanda: Învățarea prin artă chiar funcționează!

Patru tineri le oferă copiilor din Vaslui o șansă ca-n Finlanda: Învățarea prin artă chiar funcționează!

Patru tineri cu care România se mândrește peste hotare și-au unit forțele și voința și le promit copiilor din Vaslui că vor putea învăța arta la același nivel cum o fac cei din Marea Britanie sau Finlanda, la ei acasă.

Astfel, Narcis George Matache (Danemarca), Petru Cotarcea (Marea Britanie), Sebastian Dumitrescu (Finlanda) și Liviu Calfa (învățător la Vaslui) au creat un centru de muzică în mediul rural, unde vor să-i învețe pe copii să cânte la un instrument muzical la alegere, precum vioara, pianul sau clarinetul.

Cum s-a născut proiectul pilot din Vaslui

Aflat în Parlamentul European, tânărul Narcis George Matache (consultant politic și consilier regional in Danemarca de Nord) l-a redescoperit pe Dimitrie Cantemir din perspectiva de muzician.

Admirându-i operele din secolul al XVII-lea, s-a aprins și dorința tânărului de a-i ajuta pe cei rămași acasă, în localitatea cu același nume, cea în care s-a și născut: Dimitrie Cantemir din Vaslui.

ADVERTISING

”Dimitrie Cantemir, pe lângă că era un cărturar, era și compozitor de muzică. Eu am descoperit muzica lui, din secolul XVII, pe YouTube, iar asta m-a făcut interesat de muzica sa. Și m-am gândit la cum am putea folosi acest lucru pentru a dezvolta zona de unde provin eu.

De aici a pornit ideea de a face un centru de muzică unde am putea găsi următorul Dimitrie Cantemir din rândul tinerilor”, povestește tânărul, pentru SpotMedia.ro.

Atunci a aflat că în comuna sa exista deja un ansamblu de dansuri populare și a luat legătura cu învățătorul Liviu Calfa, coordonatorul lotului.

”Cu el am dezbătut ideea, cu el am prezentat ideea părinților și copiilor, iar feedback-ul a fost unul pozitiv”, povestește tânărul.

„Și eu și Liviu facem parte din același partid, din USR, și am dat un apel în cadrul partidului pe un grup de muzicieni din cadrul partidului, să vedem dacă e cineva să ne ajute la acest proiect.

ADVERTISING

Două persoane ni s-au alăturat proiectului, un profesor din Londra și un profesor din Helsinki.

Petru, pe lângă că e profesor de muzică, e și antreprenor. Printr-un proiect pe care l-a realizat în Londra, am reușit să obținem instrumente muzicale pentru dotarea centrului muzical”, spune Narcis George Matache.

Gândirea din Finlanda, implementată la Vaslui

Contactat de SpotMedia.ro, Sebastian Dumitrescu, profesor de muzică la Academia Sibelius din Helsinki, spune că el a contribuit cu know-how la proiect si ne-a vorbit despre convingerea din Finlanda - susținută prin studii științifice - că învățarea prin arta chiar funcționează, că arta studiată de mic îți dezvoltă gândirea.

”Profesorii sunt preocupați de bunăstarea elevilor, psihologică și financiară. De exemplu, aici, un profesor de muzică poate lua mașina și poate conduce 60 de kilometri până în orășelele apropiate pentru a preda muzica, astfel încât copiii să nu fie nevoiți să se urce ei în mașină sau în autobuz, pentru a putea învăța muzica. Face parte din fișa postului”, povestește tânărul care a plecat din țară în urmă cu 14 ani împreună cu familia, atunci când tatăl său a primit un post de cercetător la Helsinki.

ADVERTISING

De fapt, tânărul profesor de muzică vrea să transmită românilor ce privesc cu admirație spre sistemul de învățământ finlandez că e nevoie de o schimbare de mentalitate pentru a ajunge la alt nivel.

Sebastian-Dumitrescu
Foto: Sebastian Dumitrescu

”Acest proiect este o lecție foarte concretă și de aceea e valoroasă: Copiii sunt ce are țara mai de preț și trebuie ajutați să se dezvolte și să învețe. Și orice efort pe care îl facem pentru a ajuta este de apreciat”, spune acesta.

Acces la educație ca în Marea Britanie

Petru-Cotarcea-Londra-3
Foto: Petru Cotarcea (Londra)

Petru Cotarcea, muzician și proprietarul companiei de lectii muzicale ”Lycaeum Music” din Londra, a donat instrumentele muzicale.

Petru-Cotarcea-Londra-4
Foto: Petru Cotarcea (Londra)

Datorită lui, centrul de muzică va fi echipat cu un pian electric, un clarinet, 12 vioare de 4 mărimi diferite pentru vârste diferite, 4 chitare de 2 mărimi, cornete, ukulele, bongo-uri și alte instrumente de percuție.

Petru-Cotarcea-Londra-2
Foto: Petru Cotarcea (Londra)

”În Marea Britanie copiii din mediul rural au în general aceleași oportunitați ca și cei de la oraș, dar din păcate acesta nu este cazul și în România.

Eu am crescut în București și m-am bucurat de facilitațile de educație muzicală ale capitalei noastre, și să îmi pot continua studiile și apoi activitatea în străinatate.

Sper ca prin această contribuție și împreună cu partenerii mei în proiect sa aducem pe cât posibil această oportunitate și către copiii din comuna Dimitrie Cantemir.

Cu fiecare tânăr aspirant care va găsi bucuria de a se instrui în arta muzicală de toate genurile, sa începem sa aducem egalitatea de șanse concret câtor mai mulți copii din Romania”

Petru Cotarcea, muzician și proprietar companiei de lectii muzicale ”Lycaeum Music” din Londra

Următorul pas: donațiile

După ce tinerii și-au pus ideile pe hârtie, au mai rămas câteva lucruri concrete de stabilit: Primăria din Dimitrie Cantemir a oferit un spațiu pentru desfășurarea cursurilior, au găsit un instructor dispus să înceapă din octombrie și trebuia şi o sursă de finanțare pentru a-l putea plăti.

”Noi am vrut să strângem bani încă din primăvară, dar a venit pandemia și ne-a stricat planurile. În timpul pandemiei, noi am organizat un fundraising pentru spitalul din apropiere, pentru materiale de protecție.

La momentul actual contăm mai mult pe donații individuale, pe lună, până reușim să trecem de momentul acesta.

Apoi, după ce se liniștesc lucrurile, vom face și un proiect de fundraising online, cum am făcut și pentru spital, și vom încerca să obținem donații mai mici, dar mai multe”, spune Narcis.

Narcis-George-Matache-in-fata-Centrului-de-Muzica
Foto: Narcis George Matache

Tinerii s-au gândit inclusiv la parteneriate cu academii de muzică (precum cea din Helsinki) pentru a primi instrumente care nu mai pot fi folosite la un nivel înalt, la competiții internaționale spre exemplu, dar sunt încă bune pentru învățare.

Între timp, cei dispuși să doneze pot lua legătura cu Narcis George Matache pe pagina sa de Facebook.

„Locuiesc în Finlanda de 17 ani și sunt profesor asociat la Academia de muzică din Helsinki. În societatea finlandeză există convingerea că o educație muzicală, începută timpuriu, contribuie la dezvoltarea intelectuală și socială.

Cam 5% din întreaga populație finlandeză cântă în coruri, iar rețeaua școlilor de muzică acoperă chiar și regiunile rurale slab populate și îndepărtate de orașe mari.

Proiectul „Instrumente muzicale la Dimitrie Cantemir” este un prim curajos pas către dezvoltarea armonioasă a copiilor mici și mari. Încurajez pe cei care vor să susțină acest proiect să doneze”

Sebastian Dumitrescu, profesor de muzică la Academia Sibelius din Helsinki

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇