Voluntarii care acordă sprijin psihologic medicilor și pacienților hematologici de la Colentina au nevoie de o mână de ajutor

Voluntarii care acordă sprijin psihologic medicilor și pacienților hematologici de la Colentina au nevoie de o mână de ajutor

Doranda Bârsan, împreună cu câțiva voluntari și psihologi voluntari, oferă de trei ani sprijin psihologic pacienților internați în secția de Hematologie a Spitalului Colentina.

Anul acesta, activitatea lor săptămânală s-a anulat, din cauza pandemiei, accentuând durerea fiecărui pacient și distrugând speranțele de mai bine pentru cei mai vulnerabili.

Pentru că știu din propria experiență cât de greu este mai ales pentru cei tineri să respecte un astfel de stil de viță, ce înseamnă din punct de vedere financiar și ce important este să aibă sprijin moral, atât ei cât și familiile lor, voluntarii din Asociația Prietenii lui Adrian nu s-au oprit aici.

Consiliere online pentru medici și pacienți

S-au adaptat și acum asigură consiliere online atât pentru pacienți, cât și pentru medicii care se simt ca pe front în ultimele luni.

Și pentru că se apropie Crăciunul și nici nu se mai pune problema serbărilor care altă dată însuflețeau coridoarele spitalului Colentina, Asociația Prietenii lui Adrian încearcă să ofere câte un brad în fiecare salon și câte un cadou fiecărui om care își va petrece Crăciunul nu acasă, ci internat în spital.

ADVERTISING

Însă nu vor putea face asta fără o mână de ajutor.

Nimeni nu înțelege mai bine suferința decât o mamă

”Inspirația pentru cauza noastră a pornit de la fiul meu, Adrian, care suferă de anemie aplastică, afecțiune care nu l-a lăsat să se bucure de adolescența și de tinerețea lui așa cum au făcut-o și o fac ceilalți colegi și prieteni de vârsta lui”, povestește Doranda Bârsan, vicepreședinte ASPLA - Asociația Prietenii lui Adrian, pentru SpotMedia.ro.

”Prin el știm de câte investigații și analize este nevoie, câte medicamente (la multe din ele pacientul român neputând să aibă acces din diferite motive), vitamine și ce alimentație și stil de viață sănătos trebuie să aibă un bolnav hematologic.

Tot prin Adrian știm cât de dificil este pentru un adolescent să asimileze situația, să nu se lase speriat și de câte resurse financiare este nevoie, cât de esențiale sunt informațiile despre noile metode de investigare și tratament care apar și ce important este să aibă suport moral atât ei cât și noi, familiile lor. 

Din dorința de a-l ajuta pe el și pe toți cei care se află în această situație, copii, tineri și adulți deopotrivă, în urmă cu 6 ani a luat ființă Asociația Prietenii lui Adrian, iar toți oamenii inimoși care ne-au sprijinit în tot acest timp, au devenit Prietenii lui Adrian”, povestește ea.

24740479_10211016412665985_577717737_n

Doranda Bârsan povestește că asociația are nevoie de cât mai mulți prieteni, cu sprijinul cărora să ne dezvolte și să ducă mai departe misiunea pe care și-au asumat-o.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Doar împreună putem să găsim soluții și metode reale de sprijin și tratament pentru persoanele cu afecțiuni hematologice și familiile acestora”, spune ea.

Cum v-a afectat pandemia desfășurarea activității?

De aproape trei ani psihologi voluntari au mers săptămânal și au oferit sprijin psihologic pacienților internați în secția de Hematologie a Spitalului Colentina. De la începutul pandemiei, de când spitalul a devenit spital COVID, nu am mai putut merge în cadrul secției.

grup

În schimb, alături de mai mulți psihologi voluntari am pus bazele a două alte proiecte, amândouă online:

  • Viața de dincolo de boală, prin care oferim suport psihologic pacienților cu boli hematologice. Aceste servicii sunt oferite in mod gratuit.

Care este situația pacienților internați la spitalul Colentina, secția hematologie?

În prezent, în Secția Hematologie a spitalului Colentina sunt internați pacienți cu boli hematologice și infecție SARS COV2 asociată. Din fericire au echipamente, medicamente, consumabile.

Personalul medical este greu încercat după cele opt luni de luptă cu acest virus, fiecare pacient grav bolnav care își pierde viața îi marchează.

ADVERTISING

Pacienții cu boli hematologice neafectați de virusul SARS COV2 sunt îngrijiți în regim de spitalizare de zi, iar cei care au nevoie de internare continuă sunt preluați în alte Secții de Hematologie pentru continuarea investigațiilor și tratamentului, până se vor putea întoarce ”acasă”.

Precizez că secțiile de Hematologie sunt și așa puține în București și în acest fel se supraîncarcă și determină accesul îngreunat al pacientului la serviciile medicale de care are nevoie.

Pentru obținerea avizului de funcționare în regim de internare de zi pentru pacienții non-Covid, pentru ca aceștia să poată fi tratați în continuare, s-au luptat medicii și asociațiile de pacienți.

Care este cea mai mare problemă pe care o întâmpinați în clipa de față?

În scurta perioadă de timp de la începutul pandemiei, atât timp cât Spitalul Colentina a funcționat în regim mixt, COVID/nonCOVID, cu ajutorul personalului medical s-au implementat circuite epidemiologice și ar fi putut funcționa mai departe cu succes așa, putând acorda îngrijiri atât pacienților Covid, cât și non-Covid care au nevoie de tratamente și investigații în regim de spitalizare continuă. 

Din păcate, creșterea accelerată a numărului de cazuri și lipsa oricărei strategii naționale de gestionare a crizei epidemiologice actuale au dus la întoarcerea spitalului la statutul de spital Covid, fapt care duce la defavorizarea pacientului.

spital

Cum ar putea românii să contribuie, să vă ajute mai mult pentru depășirea acestor dificultăți?

Sperăm că decidenții își vor da seama de asta, până nu va fi prea târziu pentru pacienți. Sperăm la vremuri mai bune, la o normalitate ca fiecare spital să își asigure circuite epidemiologice astfel încât să trateze pacienți în funcție de boala lor.

Ne dorim ca oamenii să se protejeze mai bine pentru că presiunea pe un sistem medical deja foarte fragil și ineficient nu face bine nimănui, mai devreme sau mai târziu.

Totodată îndemnăm românii să-și susțină personalul medical, să-i aprecieze, măcar cu asta să-i putem ajuta. Să ne gândim preț de o clipă cum ar fi ca unul din noi să fie în locul unui medic, asistentă, infirmieră, să vadă zi de zi cum mor oameni, din ce ni s-a spus, din ce în ce mai tineri.

brad-spital

O să citez pe cineva drag care luptă de 8 luni ajutând pacienții: ”Mă simt ca la război!

Ce activități sau campanii ați pregătit pentru finalul acestui an?

În ultimii ani a devenit o tradiție ca să organizăm o serbare de Crăciun la secția de Hematologie Colentina pentru pacienți și pentru personalul medical care are grijă de ei. Am împodobit împreună cu ei bradul și am oferit cadouri pacienților.

brad-1

Anul acesta fiind un an deosebit de ceilalți nu mai putem merge cu toți voluntarii noștri dragi la spital și să ne bucurăm alături de ei în jurul bradului.

Ca atare ne-am gândit să trimitem câte un brăduț artificial pentru fereastra fiecărui salon din secție precum și cadouri utile pacienților în perioada internării. Am început să strângem bani pentru a putea realiza această surpriză pentru ei.

Cine dorește să aducă o mică bucurie acestor pacienți poate dona în contul:

RO04INGB0000999904742587 sau prin oricare altă metodă de plată regăsită la: https://www.aspla.ro/doneaza/

Mulțumim mult! Doar împreună putem să realizăm ceea ce ne-am propus!

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇