Pierderea mirosului sau a gustului sunt două dintre simptomele infecţiei cu noul coronavirus, însă majoritatea pacienţilor îşi recapătă aceste simţuri odată vindecaţi.
Pentru alţii, însă, lucrurile nu se întorc la normal din punct de vedere olfactiv nici după vindecare. Aceştia se confruntă cu un fenomen numit parosmie, o tulburare olfactivă constând în percepția falsă a unui miros.
Este cazul lui Kate McHenry, o britanică de 37 de ani pentru care mirosul şamponului ei preferat înainte de a se fi îmbolnăvit de COVID-19 a devenit „cel mai dezgustător miros din lume” , scrie BBC.
Femeia s-a îmbolnăvit în martie, iar unul dintre simptome a fost pierderea mirosului, afecţiune cunoscută ca anosmie, pe care a început să şi-l recupereze treptat abia după patru săptămâni.
Prinţul Charles nu şi-a recăpătat mirosul şi gustul de când a contractat coronavirusul
Pe la mijlocul lunii iunie, însă, mâncarea “a început să aibă un gust foarte ciudat”, mirosurile obişnuite fiind înlocuite de o duhoare „oribilă, chimică”. Ca urmare a acestei situaţii, McHenry a început să piardă în greutate şi suferă de anxietate.
„Îmi place mâncarea bună, îmi place să merg la restaurant, să beau un pahar cu prietenii, însă toate acestea sunt de domeniul trecutului. Carnea are gust de benzină, iar prosecco ...de mere stricate. Implicaţiile pe care le-a avut asupra vieţii mele sunt uriaşe şi mi-e frică să nu rămân aşa pentru totdeauna”, spune ea.
Parosmia este un fenomen care poate avea loc atunci când o persoană începe să îşi recapete simţul mirosului, pe care şi l-a pierdut ca urmare a unei răceli, a unor probleme cu sinusurile ori a unor răni în zona capului. Potrivit specialiştilor, poate persista ani de zile în cazul unor pacienţi.
3 săptămâni e perioada de recuperare după Covid pentru tinerii până atunci sănătoși
Unele lucruri sunt mai suportabile decât altele, spune Pasquale Hester, care locuieşte în Leeds şi care se confruntă la rândul ei cu această afecţiune. Mazăre dulce şi brânză este tot ce poate mânca în unele zile, în timp ce cafeaua, ceapa şi usturoiul sunt intolerabile. Pasta de dinţi are un gust chimic atât de neplăcut încât a înlocuit-o cu sare.
„Pierderea mirosului a fost foarte dificilă din punct de vedere mintal, însă acest lucru m-a dat peste cap. Nu le-aş dori asta nici celor mai mari duşmani”, spune Hester pentru jurnaliştii britanici.
Numărul pacienţilor de COVID-19 care se confruntă cu parosmie este necunoscut, dar se estimează că sute de mii de pacienţi au suferit de anosmie.
Mirosul are un rol important pentru memorie şi pentru starea noastră emoţională, iar cei care se confruntă cu disfuncţii ale acestuia au un sentiment de izolare, spun specialiştii citaţi de BBC.
Asimptomaticii au aceeași cantitate de coronavirus ca persoanele simptomatice (studiu)