Popoarele cu cele mai scăzute rate de demență din lume

Popoarele cu cele mai scăzute rate de demență din lume
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință au identificat două comunități unde rata de demență e una dintre cele mai scăzute din lume. Este vorba despre popoarele Tsimane și Moseten, comunități indigene amazoniene, unde doar 1% din populație este afectată de această boală neurodegenerativă.

Pentru comparație, 11% dintre oamenii de peste 65 de ani care trăiesc în Statele Unite suferă de demență, arată IFL Science.

„Ceva din stilul alimentar al perioadei pre-industriale pare să-i apere pe bătrânii Tsimane și Moseten de demență”, spune Margaret Gatz, autorul principal al studiului și profesor de psihologie, gerontologie și medicină preventivă în cadrul Centrului de Cercetare Economică și Socială al Colegiului de Litere, Arte și Științe Dornsife.

ADVERTISING

În cadrul cercetării publicate în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association au fost identificate doar cinci cazuri de demență din 435 de subiecți ai comunității Tsimane și doar unul printre cei 169 aparținând populației Moseten.

În același timp, testele realizate pe subiecți, toți trecuți de 60 de ani, au arătat că 8% dintre cei aparținând populației Tsimane și 10% dintre membrii comunității Moseten aveau deficit cognitiv minor, care este asociat cu pierderea etapizată a memoriei sau scăderea abilităților cognitive, precum limbajul sau orientarea în spațiu.

ADVERTISING

Oamenilor de știință le-a atras atenția faptul că participanții la studiu care sufereau de demență sau de deficit cognitiv minor aveau calcifieri neobișnuite și proeminente ale arterelor intracraniene. Afișau adesea simptome asociate cu Parkinson.

În mod și mai interesant, chiar dacă aceste calcifieri erau mai frecvente la cei cu deficit cognitiv, cercetătorii au observat aceste particularități și la mulți subiecți sănătoși, mult mai mulți decât în Europa, de exemplu, ceea ce ar putea însemna că ar putea avea un rol protector. Această pistă, însă, va trebui investigată pe viitor.

ADVERTISING

Totuși, e de menționat faptul că cei aproape 17.000 de indigeni Tsimane sunt foarte activi din punct de vedere fizic pe toată durata vieții, pentru că pescuiesc, vânează și execută activități agricole ori adună mâncare din păduri.

Cei aproximativ 3.000 de indigeni Moseten ocupă spații rurale și se implică în agricultura de subzistență. Spre deosebire de primii, care sunt mai izolați, aceștia trăiesc în apropiere de orașe, au școli, acces la apă curată și servicii medicale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇