O ciupercă relativ comună poate pătrunde în creierul mamiferelor și declanșa formarea plăcilor amiloide toxice așa cum sunt cele asociate cu boala Alzheimer.
O echipă internațională de cercetători a demonstrat că un tip comun de ciupercă, Candida albicans, poate pătrunde în creierul mamiferelor și declanșa formarea plăcilor amiloide toxice precum cele asociate cu boala Alzheimer, scrie Medical News Today.
Noua cercetare sugerează că această afecțiune neuro-degenerativă ar putea să își aibă sursa din afara creierului.
Lucrând cu modele animale, cercetătorii de la Colegiul medical Baylor au descoperit că ciuperca amintită poată pătrunde în creier generând peptide asemănătoare beta amiloidului, fragmentele de proteice toxice din proteina precursoare amiloidului, care sunt considerate a fi în centrul dezvoltării bolii Alzheimer, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Cell Reports.
În ultimii ani, oamenii de știință au detectat semne ale unei ciuperci foarte comune, cunoscută sub numele de Candida albicans, în creierele autopsiate ale persoanelor cu Alzheimer și alte afecțiuni neuro-degenerative, precum Parkinson.
Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să susțină că infecțiile externe pot invada creierul mamiferelor și pot declanșa un răspuns imunitar înnăscut, care poate ajuta la distrugerea agenților patogeni, dar care poate declanșa, totodată, simptome asemănătoare cu cele ale bolii Alzheimer, dacă nu funcționează corect.
Ipoteza a fost testată pe șoareci, dovedindu-se că rozătoarele infectate cu această ciupercă au prezentat deficiențe de memorie. Acestea, însă, au dispărut atunci când ciuperca a fost eliminată.