Mersul pe jos, secretul longevității, mai ales pentru persoanele în vârstă

Mersul pe jos, secretul longevității, mai ales pentru persoanele în vârstă

Mersul pe jos este asociat cu o durată de viață mai mare la persoanele cu vârsta de 85 de ani și peste, arată un studiu recent.

Indiferent de vârstă, adulții sunt sfătuiți să facă cel puțin 150 de minute de activitate de intensitate moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate de intensitate mare în același interval de timp, ori o combinație echivalentă.

Cu toate acestea, odată cu trecerea anilor, crește tendința pentru sedentarism, iar lucrurile stau exact invers, mișcarea intrând tot mai rar în program.

ADVERTISING

Din păcate, pentru că studiul coordonat de dr. Moo-Nyun Jin de la Spitalul Sanggye Paik de la Universitatea Inje, Seul, Coreea de Sud, a concluzionat clar că ”mersul pe jos, cel puțin o oră în fiecare săptămână, este benefic pentru persoanele cu vârsta de 85 de ani și peste”.

”Mai simplu, mergi 10 minute în fiecare zi”, mai spune autorul cercetării, ale cărei rezultate au fost prezentate recent la Congresul ESC 2022, după cum scrie Science Daily.

Studiul de față a examinat asocierea dintre mersul pe jos și riscurile de mortalitate în rândul adulților cu vârsta de 85 de ani și peste, participanții fiind 7.047 de adulți cu vârsta de 85 de ani sau mai mult, care au fost supuși Programului național coreean de screening pentru sănătate, în perioada 2009-2014.

ADVERTISING

Subiecții au completat un chestionar privind activitatea fizică în timpul liber, care viza timpul petrecut în fiecare săptămână mergând într-un ritm lent, de intensitate moderată, ori activități precum mersul cu bicicleta și mersul rapid sau activități de intensitate mare, cum ar fi alergarea.

Vârsta medie a participanților a fost de 87 de ani și 4.813 (68,3%) erau femei.

În comparație cu indivizii inactivi, cei care au mers cel puțin o oră pe săptămână erau mai protejați cu 40% și, respectiv, cu 39% de mortalitatea cardiovasculară.

ADVERTISING

”Mersul pe jos a fost legat de o probabilitate mai mică de a muri la adulții în vârstă, indiferent dacă aceștia au făcut sau nu o activitate fizică de intensitate moderată până la mare.

Identificarea cantității minime de exerciții fizice care poate aduce beneficii celor mai în vârstă este un obiectiv important, deoarece nivelurile de activitate recomandate pot fi dificil de atins.

Studiul nostru indică faptul că mersul pe jos, chiar și o oră în fiecare săptămână, este avantajos pentru cei cu vârsta de 85 de ani și mai mult, în comparație cu a fi complet inactivi”, a mai spus autorul studiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇