Legătura dintre cafea și exercițiile fizice

Legătura dintre cafea și exercițiile fizice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru mai toată lumea cafeaua este un stimulent, capabil să mărească performanța în ceea ce privește atât concentrarea la ce ai de făcut, cât și vigilența. Dar are ea vreo legătură cu sportul, poate îmbunătăți sau nu performanțele?

Science Alert a stat de vorba cu mai mulți specialiști, iar aceștia au răspuns unanim, pe baza studiilor efectuate până acum, că lichidul cel mai consumat din lume îmbunătățește inclusiv performanțele sportive, mai ales când vine vorba despre anumite sporturi.

”Una dintre cele mai cercetate substanțe, raportate pentru a ajuta sportivii să se comporte mai bine și să se antreneze mai mult și mai greu, este cofeina. E dovedit clinic faptul că ea îmbunătățește performanța atunci când vine vorba de o gamă destul de largă de activități sportive”, a declarat Neil Clarke, doctor și expert în științe sportive al Universității Coventry din Marea Britanie.

ADVERTISING

Cafeaua este mai cu seamă de folos în sporturi precum alergare, ciclism, fotbal, baschet, tenis, golf și haltere.

Citește și Obișnuiești să bei multă cafea? Cât de multă e prea multă și de unde începe micșorarea creierului

”Dovezile efectelor cofeinei asupra sprintului, spre exemplu, deși nu sunt foarte precise, înregistrându-se îmbunătățiri limitate doar în ceea ce privește evenimente a căror durată de timp nu depășește trei minute, rămân totuși de luat în seamă.

Cel puțin, în cazul curselor de aproximativ zece secunde, este limpede pentru cercetători că această substanță, cofeina, poate îmbunătăți puterea maximă, viteza și rezistența”, a afirmat cercetătorul.

ADVERTISING

De aceeași părere este și dr. Neil Schwartz, expert în științe sportive la Universitatea South Alabama din SUA. Acesta trage totuși un semnal de alarmă în ceea ce privește cantitatea: „Dacă nu se exagerează în privința consumului de cafea, aceasta poate ajuta atât performanța mentală, cât și pe cea fizică”. Acesta punctează însă că fiecare dintre noi răspundem diferit la consumul de cafeină.

Vezi și Te ajută sau nu cafeaua să ai perfomanțe cognitive mai bune? Studiu cu rezultat neașteptat

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇