Probabil primul lucru pe care îl facem dimineața este să bem o ceașcă de cafea. Nimeni nu neagă că licoarea neagră ne trezește și ne îmbunătățește starea de spirit, dar chiar ne ajută și creierul să funcționeze mai bine?
Un studiu recent arată că nu. Lipsa somnului sau somnul insuficient ne determină să facem greșeli și cu cafea și fără, arată IFL Science, care citează o cercetare realizată în SUA.
După cum se arată într-un raport publicat de Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, & Cognition, aportul de cofeină a ajutat subiecții să îndeplinească sarcinile primite, dar nu le-a îmbunătățit și scorurile.
Ce-au observat oamenii de știință? Lipsa somnului a afectat performanța în toate cazurile, însă cofeina a ajutat subiecții să treacă de anumite probe, atunci când poate alții erau la un pas de a adormi. Nu i-a ajutat însă să se descurce și mai bine, a explicat Kimberly Fenn, profesor la Universitatea din Michigan și unul dintre autorii lucrării.
„Cofeina poate îmbunătăți capacitatea de a rămâne treaz și de a participa la o sarcină, dar nu face prea mult pentru a preveni erorile de procedură care pot provoca o serie de greșeli de natură medicală și accidente de mașină”, de exemplu, a spus omul de știință.
Citește și Cafeaua, consumată zilnic, schimbă structura creierului
Rezultatele actualei cercetări arată că ingredientul activ din cafea, cofeina, nu poate fi o soluție eficientă pentru a îmbunătăți funcția cognitivă și implicit a performanței pe fondul unei odihne precare.
Însă asta nu înseamnă că această cofeină este inutilă. Cafeaua s-a dovedit extrem de utilă în „a împinge” participanții să-și îndeplinească sarcinile, ceea ce este uneori necesar la locul de muncă.
Vezi și Cafeaua ar putea ajuta la refacerea pădurilor tropicale. Experimentul care dă speranță