Cafeaua, consumată zilnic, schimbă structura creierului

Cafeaua, consumată zilnic, schimbă structura creierului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O singură cafea, băută zilnic, modifică volumul materiei cenușii din creier, arată un studiu recent. Partea bună e că schimbarea este reversibilă, renunțarea la cafea readucând lucrurile la normal.

În mod interesant, însă, cafeaua nu a părut să influențeze calitatea somnului, dar a afectat memoria, se arată într-un raport publicat de jurnalul Cerebral Cortex, citat de IFL Science.

În cadrul experimentului, 20 de subiecți sănătoși, obișnuiți să bea cafea zilnic, au primit, timp de 10 zile, capsule de 150 de miligrame de cafeină, fiind rugați să nu depășească această cantitate. Apoi, timp de 10 zile, au fost nevoiți să se abțină de la cafea.

ADVERTISING

În tot acest timp, au primit mai multe teste care le puneau la treabă memoria și s-a dovedit că s-au descurcat mult mai bine în perioada în care nu au consumat cafea.

Te-ar putea interesa și Ce se întâmplă în creier după o despărțire

Totodată, în urma scanării creierului, s-a arătat clar că, în perioada în care avuseseră parte de cafeină, volumul materiei cenușii a fost mai mic. Și-a revenit însă îndată ce cafeaua nu a mai intrat în meniu.

Chiar dacă mulți ne plângem că, din cauza cafelei, nu reușim să adormim suficient de repede sau de profund, experimentul a concluzionat că licoarea nu afectează deloc calitatea somnului.

ADVERTISING

Vezi și Cafeaua și sarcina. Ce-au descoperit oamenii de știință


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇