Ce se întâmplă în creier după o despărțire

Ce se întâmplă în creier după o despărțire
Foto: Pixabay

Toți cei care au trecut printr-o despărțire care doare știu că au momente când nu pot gândi clar. Parcă brusc ceva s-a întâmplat în creierul lor și nu mai pot gândi deloc rațional, ca înainte.

Adevărul nici nu e foarte departe. A demonstrat-o un studiu recent, care a presupus scanarea creierului a 69 de persoane care tocmai trecuseră printr-o despărțire, după cum arată IFL Science.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Niciunul dintre subiecți nu fusese diagnosticat cu depresie, dar toți aveau simptome de depresie până la un anumit nivel, din cauza despărțirii.

Scanarea creierului participanților la studiu a arătat că severitatea acestor simptome se afla în strânsă legătură cu imposibilitatea creierului de a procesa informațiile.

Nu e prima oară când se observă că creierul persoanelor care au trecut recent printr-o despărțire nu mai funcționează corect. Se simte mai ales la nivel de organizare și a conexiunilor care se fac între neuroni.

Practic, comunicarea dintre neuroni este afectată de disperarea temporară resimțită de oamenii aflați în această situație.

Creierul nu mai poate înțelege și nici nu-și mai poate forma imaginea de ansamblu. Nu mai poate combina toate informațiile obținute pentru a obține un ”tablou”. De aici vin problemele de adaptare, integrare, răspunsurile comportamentale greșite la anumite situații.

Pur și simplu, ne e greu să trăim zi de zi, totul pare mai dificil decât înainte și chiar e.

Starea noastră e una care oglindește ce se întâmplă în creier: haos. Iar acest haos de la nivel mental face ca funcția cognitivă să fie mult redusă.

Din păcate, această stare e posibil să nu fie trecătoare, putând fi declanșat un declin în ceea ce privește sănătatea mentală, chiar și în cazul celor fără un diagnostic clinic.

Citește și alte articole interesante: