Femeile însărcinate sunt atenționate să nu consume mai mult de 200 de miligrame de cafeină – echivalentul a două cești – pe zi. Totuși, un nou studiu arată că chiar și această cantitate de cafeină poate face rău fetusului.
O analiză a studiilor derulate până acum pe această temă, realizată de oameni de știință de la Reykjavik University, a arătat că, de fapt, nu există o cantitate sigură de cafeină care să poată fi consumată într-o zi de o femeie însărcinată, se arată într-un raport publicat de jurnalul BMJ Evidence-Based Medicine, citat de IFL Science.
Autorul studiului, Jack James, de la universitatea amintită, a analizat circa 50 de studii, concluzia fiind că, în sarcină, cafeaua vine cu riscul de avort spontan, naștere înainte de vreme, greutate mică a bebelușului, dar și leucemie.
Deși încă nu se știe în ce fel cafeina face rău fetusului, s-a demonstrat deja că aceasta traversează placenta. În plus, fetușilor și nou-născuților le lipsește o enzimă pentru metabolizarea cafeinei, așa explicându-se de ce sunt atât de afectați de această substanță.