Cafeaua și sarcina. Ce-au descoperit oamenii de știință

Cafeaua și sarcina. Ce-au descoperit oamenii de știință

Femeile însărcinate sunt atenționate să nu consume mai mult de 200 de miligrame de cafeină – echivalentul a două cești – pe zi. Totuși, un nou studiu arată că chiar și această cantitate de cafeină poate face rău fetusului.

O analiză a studiilor derulate până acum pe această temă, realizată de oameni de știință de la Reykjavik University, a arătat că, de fapt, nu există o cantitate sigură de cafeină care să poată fi consumată într-o zi de o femeie însărcinată, se arată într-un raport publicat de jurnalul BMJ Evidence-Based Medicine, citat de IFL Science.

ADVERTISING

Autorul studiului, Jack James, de la universitatea amintită, a analizat circa 50 de studii, concluzia fiind că, în sarcină, cafeaua vine cu riscul de avort spontan, naștere înainte de vreme, greutate mică a bebelușului, dar și leucemie.

Deși încă nu se știe în ce fel cafeina face rău fetusului, s-a demonstrat deja că aceasta traversează placenta. În plus, fetușilor și nou-născuților le lipsește o enzimă pentru metabolizarea cafeinei, așa explicându-se de ce sunt atât de afectați de această substanță.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citește și Nu doar femeile care au copii își schimbă glasul atunci când vorbesc cu bebelușii. La fel procedează și acest mamifer


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇