Mai toate femeile care au copii mici își schimbă inconștient glasul atunci când vorbesc cu aceștia, abordând un ton mai înalt. Dar acest fenomen nu apare doar în rândul oamenilor. O cercetare recentă a arătat că la fel se întâmplă și în cazul liliecilor.
Însă la fel ca în cazul oamenilor, doar femelele, mamele, își schimbă tonul atunci când comunică cu puii lor. Tații vociferează la fel, iar asta le este de folos deopotrivă puilor.
După ce au observat mai mulți indivizi din specia de liliac Saccopteryx bilineata, comună în America Centrală și de Sud, oamenii de știință au concluzionat că, chiar și în lipsa puilor, această specie are un repertoriu foarte larg de vocalize. Când puii intră și ei în ecuație și învață limbajul speciei, în primele trei luni de viață, sunetele pe care le scot și nepriceperea în a comunica sunt comparabile cu cele ale bebelușilor.
Iar atunci când comunică cu mama lor, aceasta, în replică, folosește o cu totul altă tonalitate decât cu adulții, arată IFL Science.
Nu la fel se întâmplă însă și cu masculii, tații lor, care li se adresează ca unor adulți, folosind ”semnătura vocală” a grupului din care fac parte.
Vezi și Iată ce pățesc păianjenii atunci când sunt stresați
E prima oară când se observă, cel puțin în rândul liliecilor, că mama își schimbă voit vocea atunci când interacționează cu puii ei. Ca și în cazul oamenilor, puii de liliac sunt mai atrași și mai atenți la tonalitatea înaltă, explică Ahana Fernandez, cerceător german și autor al studiului.
În timp ce rolul mamelor e unul cert, tații au menirea de a arăta puilor că aparțin unui grup și de a-i ajuta să se integreze în acesta.
Citește și Ea e gâsca eroină, devenită viral, care are grijă de 47 de boboci! (Galerie foto)