Cum să adopți ușor obiceiurile sănătoase ale oamenilor care trăiesc mult

Cum să adopți ușor obiceiurile sănătoase ale oamenilor care trăiesc mult

Oricine își poate prelungi viața și se poate bucura de sănătate, dacă adoptă obiceiurile simple ale persoanelor cu o longevitate peste medie. Dan Buettner, expert american în longevitate, dezvăluie patru moduri simple în care putem urma exemplul locuitorilor din Zonele Albastre.

O industrie întreagă profită din plin de pe urma dorinței nestăvălite a oamenilor de a arăta și de a se simți mai tineri. Piața produselor anti-îmbătrânire din Statele Unite a crescut de la 3,9 miliarde de dolari în 2016 la 4,9 miliarde în 2021, potrivit datelor colectate de Euromonitor International citate de CNBC.

Însă multe dintre produsele în care oamenii investesc nu oferă efectele promise de încetinire a procesului de îmbătrânire sau nu-și dovedesc eficiența pe termen lung.

ADVERTISING

Din fericire, există câteva căi mai simple pe care le putem urma pentru a obține beneficiile de care se bucură locuitorii din Zonele Albastre, locurile de pe planetă în care oamenii trăiesc cel mai mult.

Dan Buettner, expert în longevitate și autorul conceptului Blue Zones, a prezentat într-un episod recent din podcastul "Ten Percent Happier with Dan Harris" patru moduri simple prin care putem introduce în rutina noastră zilnică obiceiurile sănătoase ale oamenilor cu o longevitate de invidiat.

Fă mișcare naturală

Caută să ai în fiecare zi mai multă activitate fizică de intensitate scăzută, precum îngrijirea unei grădini sau o plimbare până la locuința unui prieten. Oamenii care trăiesc în Zonele Albastre merg mult pe jos și folosesc rareori mașinile sau mijloacele de transport în comun. Deloc întâmplător, mersul pe jos este un factor crucial pentru obținerea longevității.

ADVERTISING

Fă pauze mai des

Fie că se opresc din ceea ce au de făcut pentru a-și rosti rugăciunea sau pentru o siestă, oamenii din Zonele Albastre obișnuiesc să ia pauze în timpul zilei. Aceste întreruperi îi ajută să combată stresul, să se odihnească și să se simtă împliniți.

Ai grijă la obiceiurile alimentare

Locuitorii din Okinawa, Japonia, respectă motto-ul hara hachi bu, ceea ce înseamnă că termină de mâncat când simt că stomacul lor este 80% plin. Buettner sugerează câteva strategii eficiente pentru a împiedica mâncatul în exces:

ADVERTISING
  • elimină orice ecran din spațiul în care iei masa
  • mănâncă cu familia
  • spune o rugăciune sau exprimă-ți mulțumirea înainte de a lua masa
  • plănuiește-ți consumul de calorii la începutul zilei
  • organizează-ți mesele încă de dimineață, astfel încât să ai o cină restrânsă.

Desigur, contează foarte mult și ceea ce mănânci. "O femeie obișnuită de 20 de ani ar putea trăi aproximativ 10 ani în plus dacă ar urma o dietă de tip Blue Zone", spune Buettner, referindu-se la o dietă bazată pe alimente neprocesate și care să includă cât mai multe produse vegetale.

Bărbații pot trăi, în medie, 13 ani în plus dacă mănâncă precum locuitorii din Zonele Albastre: "Chiar și pentru un bărbat de 60 de ani pot fi luați în calcul șase ani în plus de speranță de viață", a explicat el.

Pune relațiile sociale pe primul loc

Mulți locuitori longevivi se adună zilnic cu prietenii la o cafea, la un pahar de vin sau la un joc de cărți. Aceste întâlniri le aduc oamenilor satisfacție, îi ajută să se simtă veseli, activi și împliniți.

"În Zonele Albastre" oamenii trăiesc mai mult, pentru că își cultivă singuri legumele și verdețurile, pentru că trăiesc în apropierea naturii și merg acasă la prietenii lor, pentru că mănâncă cu familiile lor, merg duminica la biserică sau la templu sau o lasă mai ușor, își știu rostul", a rezumat Buettner obiceiurile superlongevivilor, oamenii care trăiesc.

"Calea lor spre opt sau zece ani de viață în plus este să fii fericit. Asta contează cu adevărat", a adăugat expertul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇