Ai crede că o noapte de nesomn poate duce ușor către anxietate, dar realitatea e alta, arată un studiu recent.
Cei mai mulți oameni care au petrecut o noapte întreagă sunt familiarizați cu sentimentul de „oboseală și de tensiune”. Deși corpul este epuizat din punct de vedere fizic, creierul se simte fericit, amețit, scrie NorthWestern.
În cadrul unui experiment recent, neurobiologii de la Northwestern University au indus o ușoară și acută privare de somn la șoareci și apoi au examinat comportamentele și activitatea cerebrală a acestora. Nu numai că eliberarea de dopamină a crescut în timpul perioadei de privare de somn, dar și plasticitatea sinaptică a fost îmbunătățită – recablând creierul pentru a menține starea de spirit pentru următoarele câteva zile.
Aceste noi descoperiri ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine modul în care stările de dispoziție se reglează în mod natural. De asemenea, ar putea duce la o înțelegere mai completă a modului în care funcționează antidepresivele cu acțiune rapidă și ar putea ajuta cercetătorii să identifice ținte necunoscute anterior pentru noi medicamente antidepresive.
„Pierderea cronică a somnului este bine studiată, iar efectele sale dăunătoare sunt documentate pe scară largă”, a explicat unul dintre autorii studiului.
„Dar pierderea de somn de scurtă durată – cum ar fi aceea în care un student sare peste somnul dintr-o noapte întreagă înainte de un examen – este mai puțin înțeleasă. Am descoperit că pierderea somnului induce un puternic efect antidepresiv și reconectează creierul.
Aceasta este o reamintire importantă a modului în care activitățile noastre ocazionale, cum ar fi o noapte nedormită, pot modifica în mod fundamental creierul în doar câteva ore”, a mai spus acesta.