Un studiu realizat în Marea Britanie, pe 65.000 de persoane, a scos la iveală că persoanele care se consideră și sunt ”păsări de noapte”, cele care merg târziu la culcare, prezintă un risc cu 72% mai mare de a face diabet față de ”ciocârlii”, cele care se trezesc dimineața și se simt energice.
Specialiştii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston au descoperit și o explicație pentru această realitate. Cele din prima categorie, păsările de noapte, sunt mai predispuse la un stil de viaţă nesănătos. De multe ori, mănâncă prost, greutatea lor este ori prea mare, ori prea mică, iar adesea nu fac suficientă mişcare, explică coordonatorul studiului, doctor Sina Kianersi, cercetător la Brigham and Women’s Hospital și Harvard Medical School in Boston.
În plus, tot ele sunt mai predispuse să fumeze, să bea mai mult alcool, să doarmă prost. Iar toate acestea contribuie semnificativ la creșterea riscului de diabet.
Chiar şi după ce cercetătorii au luat în considerare diferenţele de stil de viaţă, riscul de diabet pentru cei care adorm târziu a rămas cu 19% mai mare, scrie CNN.
Cercetarea, derulată în perioada 2009 – 2017, a arătat însă că, dacă ritmul de muncă se potriveşte cu cronotipul nocturn, riscul crescut de diabet scade.