3 obiceiuri simple care îi ajută pe japonezi să aibă o viață mai lungă și fericită

3 obiceiuri simple care îi ajută pe japonezi să aibă o viață mai lungă și fericită

Nu degeaba Okinawa este supranumită „insula nemuritorilor”: locuitorii de aici au câteva principii simple pe care le respectă zilnic și care îi ajută să se bucure de o viață lungă și împlinită. Oricine le poate urma.

Femeile din Okinawa trăiesc, în medie, mai mult decât cele din alte regiuni ale Globului. În plus, în această parte a Japoniei se înregistrează mai puține cazuri de cancer, boli de inimă și de demență, potrivit expertului în longevitate Dan Buettner.

Longevitatea locuitorilor din Okinawa, una dintre Zonele Albastre ale planetei (unde oamenii trăiesc mai mult), a atras atenția autorilor Héctor García și Francesc Miralles.

ADVERTISING

Cei doi au intervievat peste 100 din cei mai în vârstă locuitori din Okinawa și au scris în cartea "Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life" ("Ikigai: Secretul japonez al unei vieți lungi și fericite") despre principiile și tehnicile pe care centenarii niponi le respectă zilnic, relatează CNBC.

Iată trei obiceiuri simple care contribuie la longevitatea și fericirea unora dintre cei mai în vârstă locuitori din Japonia:

Cel puțin cinci minute de mișcare ușoară pe zi

Aproape fiecare persoană longevivă cu care au vorbit García și Miralles a spus că practică în mod regulat radio taiso, un exercițiu japonez vechi de decenii. "Chiar și rezidenții azilului de bătrâni pe care l-am vizitat și-au dedicat cel puțin cinci minute în fiecare zi, deși unii făceau exercițiile din scaunul cu rotile", au scris autorii în cartea lor.

ADVERTISING

Radio taiso necesită mișcări de intensitate scăzută și poate fi făcut în cinci minute sau mai puțin. La fel de important este faptul că se face de obicei într-un grup.

Unul dintre obiectivele principale ale acestui exercițiu este "promovarea unui spirit de unitate între participanți", arată García și Miralles.

Găsește-ți un țel și rămâi ocupat

Există o zicală japoneză care spune: "Doar dacă rămâi activ, trăiești 100 de ani."

ADVERTISING

Locuitorii din Okinawa respectă acest principiu găsindu-și propriul ikigai, sau țel, care îi încurajează să se concentreze asupra sensului lor mai profund în viață.

Ikigai poate fi tradus vag prin "împlinirea de a fi mereu ocupat". Deseori oamenii care trăiesc cel mai mult nu se pensionează.

De exemplu, Hayao Miyazaki, în vârstă de 83 de ani, este director de filme de animație la studioul Ghibli din Japonia. A doua zi după ce s-a pensionat, Miyazaki s-a dus la serviciu pentru a lucra la noi animații. Iar în 2023 a lansat un film, potrivit The New York Times Style Magazine.

Atinge starea de flux

"Nu există o rețetă magică pentru a găsi fericirea, pentru a trăi conform ikigai-ului tău. Dar un ingredient este abilitatea de a atinge starea de flux și de a avea prin aceasta o experiență optimă", au scris García și Miralles în cartea lor.

Fluxul este un concept lansat de psihologul Mihali Csikszentmihalîi și descrie implicarea totală într-o acțiune.

A fi înghițit într-o stare de flux îți permite să fii mai prezent, să-ți îmbunătățești concentrarea și să uiți temporar de griji, arată García și Miralles.

"Cei mai fericiți oameni nu sunt cei care realizează cel mai mult. Sunt cei care petrec mai mult timp decât alții într-o stare de flux”, au scris ei.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇