Valeriu Nicolae: Am votat un dulap în care am îngrămădit speranțele. E foarte greu să acceptăm că suntem proști - Interviu video

Valeriu Nicolae: Am votat un dulap în care am îngrămădit speranțele. E foarte greu să acceptăm că suntem proști - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu video</span>

Noi am votat un dulap săsesc, țeapăn, în care am îngrămădit toate speranțele noastre. E foarte greu să acceptăm că suntem proști. A trebuit să vină soluția aceasta ineptă și imorală ca lumea să își dea seama că Iohannis e împăratul gol, spune Valeriu Nicolae, antreprenor, activist civic, jurnalist și scriitor.

E foarte greu să acceptăm că suntem proști - Valeriu Nicolae

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Valeriu Nicoale a analizat poza politică a momentului, la Putere și în Opoziție. Iată principalele declarații:

  • Iohannis e ca statuile vii din capitalele europene: sunt frumușele, dar nu fac nimic.
  • Care Românie normală cu Roman ministru al Digitalizării? Andrușca pare brusc o lumină.
  • Avem minimum 6 plagiatori în guvernul actual. 3 la PNL, 3 la PSD
  • Noi am votat un dulap săsesc, țeapăn, în care am îngrămădit toate speranțele noastre. Și uităm că e omul care își aruncă paltonul pe capotă: fraierilor, sunt Ludovic al XIV-lea!
  • USR a spus că electoratul lor nu e interesat de o campanie de expunere a imposturii oamenilor politici. Asta mi-a spus-o mie Dacian Cioloș, în mod direct.
  • USR are o problemă uriașă în management. Nu prea știu pe nimeni din conducerea lor care să fi condus serios mai mult de zece oameni
  • Drulă e obsedat, în sens bun, de transporturi, dar noi îl comparăm cu Cuc, iese zeu și iar creăm un dulap în care ne punem speranțele.
  • USR să înceapă să atragă oameni cu experiență. Oamenii buni își aduc oameni mai buni ca ei. Cei slabi își aduc oameni mai slabi ca ei.
  • Ignorăm un tip profund toxic pentru democrație, abil, populist și ne putem trezi cu un dezastru.
  • Cred că vom avea anticipate. Dacă PNL sau PSD nu vor să se sinucidă politic, vor fi anticipate.
  • Există posibilitatea să apară un partid de dreapta, al oamenilor de afaceri.
ADVERTISING

Cum a început “soluția atipică”?

Noi înlocuim imoral, nesimțit, inept cu atipic. Să le spunem lucrurilor pe nume. Iohannis distruge un partid istoric și dovedește crasă ineptitudine politică. Eu îl asemăn cu statuile vii din capitalele europene: sunt frumușele, dar nu fac nimic.

Pretinde că e președinte, dă impresia până când îți dai seama că nu are nicio legătură. Toate proiectele lui de țară sunt eșuate. “România educată” e o catastrofă, în 7 ani nu a produs decât niște hârtii.

Care Românie normală cu Roman ministru al Digitalizării? Andrușca pare brusc o lumină. El măcar avea o vulcanizare, făcuse ceva economie.

De ce țin liberalii cu dinții de Roman, cu prețul imens de rigoare?

Eliminarea lui ar crea un efect de cascadă. Sunt convins că noi avem minimum 6 plagiatori în guvernul actual. Lucrăm să îi expunem. Doi au doctoratele la secret: dl Cîmpeanu și dl Bode, care și-a făcut o lucrare despre energie la Cluj, în timp ce era la București.

Majoritatea politicienilor dovedesc ubicuitate în timpul carierei. Inclusiv dl Aurescu, care era secretar de stat, făcea o postdoctorală finalizată cu excepțional și mai deținea încă 15 funcții: director de cercetare, preda la 3 facultăți, reprezenta România peste tot, redactor-șef al uneia dintre cele mai importante reviste juridice. Și omul vorbea de meritocrație și promovarea tinerilor.

Cum sunt distribuiți politic plagiatorii?

Egal. 3 PNL, 3 PSD.

Și UDMR?

Pute, dar nu ca restul. (detalii la min 6 video)

E o surpriză că Iohannis nu a făcut nimic?

Nu. Eu scriu dur de el din 2014 și mi-am luat o mulțime de înjurături, pentru că am vorbit împotriva “sfântului”.

ADVERTISING

El a avut noroc să fie primar la Sibiu. Până să fie politician, nu a făcut nimic, a fost un profesor mediocru, a fost numit politic inspector. Cele două cărți sunt îngrozitor de proaste, le-am citit și am simțit că mi se blochează creierul.

Dar fix așa a fost votat, iar în 2019, după primul mandat în care am văzut ce putea, a luat cu 200.000 de voturi mai multe decât în 2014. Comparând Iohannis 2014 cu Iohannis 2019, a fost nu doar revalidat, ci supravalidat.

E foarte greu să acceptăm că suntem proști. Facem tot posibilul să nu vedem, să nu recunoaștem că suntem proști.

Dacă l-ai votat pentru primul mandat, o să faci tot ce poți că să justifici că ai fost deștept. Nu te uiți ce a făcut.

A trebuit să vină soluția aceasta ineptă și imorală ca lumea să își dea seama că Iohannis e împăratul gol, ca să ne amintim cât e de arogant.

Dăncilă era o lumină pe lângă el. Iohannis și Cîțu au făcut de trei ori mai multe greșeli. (Detalii la min 13.35)

Iohannis arată bine, își pune ochelarii de soare, e cât Casa Republicii, pe post de dulap ar funcționa senzațional.

Noi am votat un dulap săsesc, țeapăn, în care am îngrămădit toate speranțele noastre. Și uităm că e omul care își aruncă paltonul pe capotă: fraierilor, sunt Ludovic al XIV-lea!

Măcar o dată să fi invitat la Cotroceni două femei bătute: avem o problemă cu violența domestică! Să fi invitat copii săraci. Fă meditații cu ei, în loc să se te duci la schi sau să se te faci că plantezi copaci. Butaforie!

Deci am băgat într-un dulap speranțe, aparențe, iluzii și am construit noi un Iohannis.

Da. A fost un balon care s-a dezumflat. Și a nenorocit liberalismul în România. Cum să faci alianță cu PSD?

ADVERTISING

Adevărul politic e că PSD a câștigat alegerile.

Cum le-a câștigat? Toți impostorii despre care eu am scris sunt acum în funcții. Fratele lui Stănescu, Neacșu, toți.

USR a spus că electoratul lor nu e interesat de o campanie de expunere a imposturii oamenilor politici. Asta mi-a spus-o mie Dacian Cioloș, în mod direct. Și acum brusc îi redescoperim. Cum să faci o asemenea gafă?

O mulțime de oameni din USR, deși nu au făcut comunicare în viața lor, brusc se descoperă specialiști în comunicare pentru că au gură, urechi și ochi. Stai la treaba ta, unde ești bun, nu te băga unde nu te pricepi.

Cu campania pe care au făcut-o s-au împins singuri într-o nișă. Fără hoție! Ce e aia? Ei își doreau ca eu să mă duc în comunitățile de rromi să cer voturi pentru USR-PLUS, cu sloganul “Fără hoție!”.

Cum a reînceput USR opoziția?

Prost, pentru că în partid își dau unii altora în cap. Nu face încă opoziție, încă încearcă să-și rezolve problemele interne. Nu e un partid cu disciplină. Toată lumea comunică în toate felurile. Îți e clar cine e specialist pe ce?

Uite Budăi! Întrebat de jurnaliști de ceva ce a zis Cîțu, a răspuns superdisciplinat: asta nu e treaba mea, răspund șefii partidelor din alianță. La USR poți să-l întrebi pe Gicu de la Sectorul 1 asistentul asistentei care făcea declarații în numele USR.

Democrație internă.

Democrația și prostia nu sunt același lucru. Orice organizație are o disciplină. Ghinea s-a trezit să-l laude pe Cîțu în postări, în timp de Dacian îi dădea lui Cîțu în cap. Cine să mai înțeleagă ceva?

Ei sunt îndrăgostiți să producă hârtii, așa își demonstrează eficiența, boala birocratului european. Cine o să stea să citească cele 128 de pagini ale programului tău politic?

USR are o problemă uriașă în management. Nu prea știu pe nimeni din conducerea lor care să fi condus serios mai mult de zece oameni și bugete mai mari de o suta de mii de euro. Cum poți să te duci într-un minister, cu bugete de de miliarde și sute de oameni? 

Ghinea a livrat PNRR care ține în corzi Guvernul, Drulă se consideră că a făcut treabă bună.

Ghinea a creat niște hârtii, mă îndoiesc că a ținut ministerul în frâu. E foarte inteligent, muncește de îi sar capacele, dar nu are experiență managerială.

Drulă e obsedat, în sens bun, de transporturi, dar noi îl comparăm cu Cuc, care e îngrozitor. Normal că din comparația cu bolovanii iese zeu și iar creăm un dulap în care ne punem speranțele.

Și care e soluția? Aceștia sunt, cu experiența lor.

Să înceapă să atragă oameni cu experiență. Oamenii buni își aduc oameni mai buni ca ei. Cei slabi își aduc oameni mai slabi ca ei.

Trebuie să-și aducă oameni mai buni ca ei și e foarte greu să faci asta când ești lovit de sindromul deșteptului satului. Acolo e de lucru.

Chiar dacă ești deșteptul deștepților, dacă nu ai lucrat pe resurse umane, nu te pricepi, adu-ți un expert pe resurse umane. Managementul nu se învață din două cărți pe care le-ai citit, trebuie să greșești mult, să ai experiență cu oamenii. Dacă nu înveți din greșeli, foarte puțin probabil să reușești.

Dar încă cred că sunt partidul cel mai frecventabil.

Au spațiu de creștere?

Nu, dacă nu reușesc să aducă oameni noi, să restârnească entuziasm.

Cioloș ca președinte USR este tot un “dulap” umplut cu speranțe?

Barna a fost un președinte bun al USR. Eu nu văd că ar fi existat altenativa. Dar s-a uzat. A încercat să împace și capra, și varza, și lupul.

Lumea s-a săturat de Barna și speranța a fost că vine Cioloș și ne ține mai bine împreună.

Dar eu cred că nici Barna, nici Dacian nu ar fi trebuit să participe la alegeri.

Dar cine?

Coliban, Drulă, Lasconi. Ar fi fost bine ca în competiție să fie și alți oameni care au demonstrat ceva.

Dl Coliban e contestat la Brașov. Și dna Lasconi la Câmpulung.

E normal. În primii doi ani, nu există primar care să aibă altă soartă.

Traian Băsescu.

Da. A fost un populist senzațional, ar fi fost de învățat de la el.

Dacă nu avea problemele cu nepotismele, cu Udrea, ar fi fost de departe cel mai popular politician român. Putea rămâne premier încă niște ani. Și Băsescu se mai înconjura și de oameni deștepți.

Fenomenul Șoșoacă-AUR a devenit un scandal internațional. Ce potențial de creștere are?

18% din populație își dorește țăcăniți la putere. Am mai trecut prin chestia cu PRM. Șoșoacă este Vadim Tudor caricatural.

Pe Simion, însă, îl știu de mult timp. Când am făcut campania “Respect” cu UEFA, a fost omul pe care galeriile de fotbal, care se urau între ele, l-au băgat în față. Are o inteligență socială mult peste nivelul politicianului român, are vorbele la el cam tot timpul, nu e prost.

Și nu poate capta zona populist dezamăgită?

Asta mi se pare că ignorăm noi. Simion e un animal politic un pic diferit. Nici Târziu nu e de ignorat.

Nu sunt lumini, sunt vulnerabili la atacuri, dar strategia USR de a-i ignora a fost îngrozitoare. A fost eroarea pe care a făcut-o UE cu Farage, care se potrivește foarte bine cu Simion.

Ignorăm un tip profund toxic pentru democrație, abil, populist și ne putem trezi cu un dezastru. Norocul e că restul oamenilor din AUR sunt tot niște caricaturi.

Noroc sau ghinion? Aceste caricaturi pot ajunge în poziții de putere.

Uneori, ai nevoie să se întâmple, ca să înveți.

Ajungem la alegerile la termen?

Cred că vom avea anticipate. Dacă PNL se va absorbi în PSD și devin un partid mare fără ideologie, hotărât să facă bani la putere, atunci va dura. Dacă PNL sau PSD nu vor să se sinucidă politic, vor fi anticipate.

PSD riscă la partidul lui Dragnea, tot un populist talentat. Și există posibilitatea să apară un partid de dreapta, al oamenilor de afaceri.

Avem oameni de afaceri foarte puternici. Frații Dedeman, de exemplu, sunt multimiliardari. Riscă să piardă din cauza unor partide hotărâte să taxeze bogații. Mai bine investesc 1% din averea lor enormă și susțin un partid. Și mai sunt ca ei.

USR ar fi trebuit să fie acest partid, dar trist e că oamenii aceștia nu mai au încredere în USR, poziționat ideologic în toate direcțiile.

Care ar fi un panel de prezidențiabili de la fiecare partid pentru o competiție din care să iasă ceva?

O să fie o nișă bună pentru candidații independenți. De la PSD m-aș aștepta la Geoană și Firea. M-aș îngrozi să fie Geoană. S-ar putea să-l împingă în față pe Rafila, în funcție de ce va face la Ministerul Sănătății. (detalii la min 49).

De la PNL, sincer să fiu nu știu cine. Ciucu se poziționează, e foarte ambițios, are relații bune cu toți. Violeta Alexandru sunt convins că își dorește.

La USR, în mod clar Dacian va trebui să își dorească. Drulă va fi pe cai mari. M-am stricat de râs că mai nou lumea îl felicită pentru Centura Bucureștiului. Avem nevoie să umplem dulapuri... Dar aș fi sperat să văd și o femeie, poate Anca Dragu. Și își dorește foarte mult d-șoara Prună. Va fi o luptă.

La AUR, vrea, nu vrea, Simion va trebui să candideze. S-ar putea să vedem 1-2 candidați independenți pe dreapta, Toader Paleologu poate să ia voturi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇