Botnița Dianei Șoșoacă, tabloul suprarealist al pandemiei

În Parlamentul României, cu ocazia unei ședințe festive ce marca 30 de ani de la adoptarea Constituției, senatoarea Șoșoacă a fost din nou eroina unui spectacol de prost gust.
Botnița Dianei Șoșoacă, tabloul suprarealist al pandemiei

Peste ani, când un jurnalist va încerca să înțeleagă ce s-a întâmplat în pandemie, cum s-au descurcat oamenii, liderii politici, cum a fost viața în această perioadă, cred că va fi descumpănit când va da peste imaginea Dianei Șoșoacă cu o mască de fier pe figură, la tribuna Parlamentului.

Exact această imagine grotescă a doamnei alese pe listele AUR la alegerile din 2020 e definitorie pentru timpurile pe care le trăim.

Acest tablou suprarealist în care se amestecă ia, semn al patriotismului, cu bijuteriile vizibile ale doamnei senator, simbol al bunăstării, și masca din metal care te duce cu gândul la filmul “Tăcerea Mieilor” arată simptomele unei societăți date peste cap.

ADVERTISING

Cred că jurnalistul din viitor va găsi cu greu explicații. Va avea nevoie de referințe bogate pentru a înțelege contextul.

Sunt destul de sigur că Diana Șoșoacă e la primul și ultimul mandat de parlamentar. A folosit greșit oportunitatea oferită de alegători pentru a-și crea un profil de activist agresiv, care a dus-o la izolare politică. Nici nu avea cum să se întâmple altfel. Fără pandemie, Diana Șoșoacă n-ar fi avut nicio șansă, cum n-ar fi avut nici AUR.

Nu știu care e agenda ei, dar scandalul continuu, încălcarea regulilor și protestele transmise pe rețelele sociale nu înseamnă reprezentare. 

Putea să facă asta foarte bine și din afara Parlamentului. Sunt mulți alții care au avut momentele lor de glorie fără a fi oameni politici. Statutul de ales al poporului nu e o garanție a succesului pe Facebook.

În discursurile sale, Diana Șoșoacă susține ridicarea restricțiilor împotriva pandemiei, vorbește despre încălcarea drepturilor omului, luptă cu masca de protecție și a militat împotriva vaccinării.

DianaSosoacaInquamGC
Diana Șoșoacă, în Parlament, purtând o botniță metalică - Foto: George Călin / Inquam Photos

În România, de la începutul pandemiei, au murit peste 57.000 de oameni din cauza infectării cu Sars-Cov-2. 

Suntem pe locul 8 în lume la mortalitate, cu 3.010 decese la un milion de locuitori. 

Acestea sunt date oficiale, consemnate în documente și oricât le-ar contesta promotorii teoriilor conspiraționiste, ele vor arăta generațiilor viitoare măsura suferinței celor prinși în mijlocul unei catastrofe globale.

Privind un documentar despre cel de-Al Doilea Război Mondial, e posibil să vă fi pus întrebarea cum de a fost posibil așa ceva? 

De ce Hitler a avut susținere populară, deși era un criminal cu sânge rece?

La o altă scară, mai redusă, și cei din generațiile viitoare când vor afla despre dezbaterile din jurul vaccinării, despre teoriile conspiraționiste cu 5G, botnița, Bill Gates și altele se vor întreba la fel, cum a fost posibil.

După ce pandemia va trece, mulți dintre cei care au fost bolnavi, care au suferit, care au pierdut pe cineva drag se vor întoarce spre acești profeți ai Apocalipsei și le vor cere socoteală. Iar atunci toți vitejii care au luptat cu măsurile de distanțare, cu vaccinul, cu masca se vor ascunde ca nu cumva să-i ajungă durerea supraviețuitorilor.

Știm atât de puține despre virus, iar singurul lucru inteligent pe care-l putem face e să ne protejăm. 

Întreaga omenire tremură când apare o nouă variantă. În doi ani au trecut peste noi 4 valuri de pandemie. Mii de cercetători muncesc până la epuizare pentru a-l înțelege, pentru a crea tratamente și vaccinuri care să ne protejeze.

Nu există soluții magice, ci doar efort, cunoaștere și organizare.

Cred că oamenii responsabili trebuie să-i descurajeze pe cei care se folosesc de teama noastră și de dificultățile provocate de pandemie pentru a-și construi o tribună de la care îndeamnă la dezbinare și ură.

În jurul Dianei Șoșoacă mor oameni, mulți dintre adepții săi s-au infectat, au făcut forme grave de boală sau chiar și-au pierdut viața. 

Iar ea a ajuns cel mai bun exemplu că vaccinul funcționează. Conform unor surse, și-ar fi făcut injecțiile protectoare. 

Întrebată despre acest subiect, Diana Șoșoacă a scris într-o postare pe Facebook: “Dacă m-am vaccinat, am avut motivele mele personale de sănătate, care nu privesc pe nimeni”. 

Astfel, s-a atins o nouă culme a cinismului și a ipocriziei.

Majoritatea oamenilor suferă încă din cauza pandemiei. După doi ani, toți sunt obosiți, îngrijorați și împovărați. 

E important să ne gândim la cei care nu mai sunt și să-i ajutăm pe cei care au supraviețuit sau au pierdut pe cineva drag.

Din păcate, n-avem lideri care pot genera solidaritate. Oamenii politici n-au fost la înălțimea vremurilor. Era și foarte greu după decenii de minciună și corupție.

M-aș bucura ca imaginea Dianei Șoșoacă, purtând botnița metalică, să se piardă în unduirile timpului. 

Astfel, jurnalistul din viitor va fi mai preocupat să-i găsească pe cei care au salvat vieți, au alinat durerea și au reușit să meargă mai departe, zi după zi. Un eroism cotidian despre care vorbim prea puțin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇