Iohannis și Cîțu s-au dus la o acţiune de împădurire, la Dăbuleniul devenit deşert: Dacă nu se face nimic, nisipul se duce mai departe

Iohannis și Cîțu s-au dus la o acţiune de împădurire, la Dăbuleniul devenit deşert: Dacă nu se face nimic, nisipul se duce mai departe

Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu participă, miercuri, alături de ministrul Mediului, Tanczos Barna, la o acțiune de împădurire, în zona deşertificată de la Dăbuleni, din județul Dolj.

„Anul trecut s-au plantat 50 de milioane de puieți. Am participat anul trecut și la deschiderea campaniei și la finalizarea campaniei, toamna. Pe parcursul acelor luni am discutat în repetate rânduri cu specialiștii din domeniu, autoritățile, s-a conturat ambiția de a face mai mult anul acesta și în anii care urmează.

ADVERTISING

Pentru a da un impuls acestei campanii extinse, m-am angajat să continui cu Guvernul, cu autoritățile. Este extrem de important. Suntem în Dolj, unde deșertificarea este o realitate. Pământul arabil, pământul bun care a fost demult aici s-a transformat în ce vedem, în teren nisipos. Dacă nu se face nimic, nisipul se duce mai departe. Avem deja o pierdere de 1.000 de hectare de teren agricol în fiecare an”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a precizat că cealaltă chestiune ține de mediu și de nevoia de a avea mai multe păduri.

ADVERTISING

„Cu toții ne dorim un mediu curat. Cu toții ne dorim pentru noi și pentru generațiile care vin. Cam toată lumea a înțeles pericolul încălzirii climatice", a punctat el.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a declarat că se vor aloca fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) .

„Unde mă duc, nu scap de discuția despre fonduri. Suntem într-o zonă unde a început deșertificarea. Este un loc emblematic. România are astăzi cam 29% din suprafață împădurită, în timp ce UE are o medie de 38%. Asta e provocarea pentru acest guvern. Alocăm resursele prin PNRR, poate și resurse bugetare, dacă mai este nevoie.

ADVERTISING

Provocarea pentru acest guvern, pentru domnul ministru, pentru domnii miniștri este să aducem gradul de împădurire de la 29-30% până la 39 la sută, media din Europa. De asta suntem aici. Să începem această campanie, iar prezența mea aici este pentru a arăta că susțin această campanie și vom alocă resursele necesare”, a subliniat premierul.

Ministrul Barna le-a mulțumit celor doi pentru sprijinul oferit prin prezența fizică și i-a invitat la plantat. „Dragi colegi, vă invit la muncă, la plantat”, a spus el.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇