După dezbateri aprinse, Consiliul Local al Sectorului 1 a respins două proiecte prin care Clotilde Armand propunea reducerea drastică a sumelor plătite de primărie către societatea de salubrizare Romprest, dar și un control mai strict asupra modului de calcul al serviciilor facturate de firmă.
Cotilde Armand a intrat de la începutul mandatului în conflict cu Romprest, societate pe care primăria a contractat-o pentru salubrizare din 2008, pentru o perioadă de 25 de ani.
Motivul neînțelegerilor au fost banii. Armand a susținut că Romprest cere plăți care nu i se cuvin. Și că, oricum ar fi, nu e normal ca o treime din bugetul sectorului să se ducă doar pe salubrizare.
După tensiuni și gunoaie lăsate în stradă, Primăria și Romprest au negociat și au decis că la anumite servicii de curățenie prevăzute în contract se poate renunța, în 2021.
În cele din urmă, Clotilde Armand a pus pe ordinea suplimentară de zi a ședinței de Consiliu General de pe 23 martie două proiecte legate de relația cu Romprest.
Primul prevedea că Romprest nu va încasa în 2021 de la primăria de sector 199 de milioane de lei, cum și-ar fi dorit, ci doar 135 de milioane de lei (cam cât primea compania în 2012).
În schimb, Primăria renunța la bună parte dintre serviciile de curățenie ale companiei.
Mai exact, urmau să se diminueaze:
- cu 54,87% măturatul mecanizat și cu 36,78% măturatul manual al străzilor
- cu 36,43% măturatul manual al trotuarelor
- cu 45,55% întreținrerea curățeniei
- cu 47% stropitul străzilor
- cu 22,7% spălatul trotuarelor
Potrivit proiectului de hotărâre, în caz de nevoie, Primăria va cere punctual servicii suplimentare de la Romprest.
Dar Primăria estima că ar putea să nu aibă nevoie de prea multă curățenie în plus, întrucât munca Romprest va fi dublată ”de o serie de activități de prevenție și conștientizare a locuitorilor Sectorului 1 cu privire la păstrarea și menținera unui mediu curat”.
Potrivit informațiilor obținute de SpotMedia.ro, voluntarii Primăriei Sectorului 1 deja organizează de mai multe zile acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la colectarea selectivă.
Al doilea proiect prevedea colectarea, de către Consiliul Local, a unor date despre modul în care lucrează Romprest, în vederea stabilirii cheltuielilor care merită făcute de la bugetul local cu salubrizarea.
Consilierii PNL au solicitat să asculte și părerea șefilor Romprest prezenți în sală. Administrația lui Clotilde Armand nu le-a dat cuvântul, pe motiv că nu sunt reprezentanți legali mandați să vorbească în numele societății. Ba mai mult, cei doi au fost invitați să părăsească sala de consiliu.
Grupul PNL a solicitat și ca proiectele să fie retrase de pe ordinea de zi și reintroduse abia după o mai bună documentare. Printre argumentele invocate au fost că: suma pe care Primăria Sectorului 1 vrea să o plătească firmei Romprest e nerealist de mică, dar și că o colectare de date privind modalitatea de lucru a Romprest trebuie pregătită temeinic, pentru a se evita încălcarea legii.
Clotilde Armand a refuzat să retragă proiectele de pe ordinea de zi. Ba chiar a și postat pe Facebook, în timpul ședinței, susținând că liberalii au vizitat-o în birou, înainte de întâlnirea din Consiliul Local, ca să o convingă să renunțe la inițiativele privind Romprest.
PNL n-a votat pentru promovarea celor două proiecte, așa că acestea au fost respinse.
Cine deține Romprest și când a izbucnit conflictul între acționari
Romprest Service SRL este deținută de 5 societăți. Iată care sunt:
- firma canadiană Detco LTD deține 43% din participație. Potrivit registrului comerțului din regiunea Quebec, DETACO LTD este deținută de Magnum International Consulting SRL. Iar această companie - potrivit listafimre.ro - este deținută de Cătălin Paul Ionescu Păcuraru, fiul lui Marcel Păcuraru (patronul Realitatea TV).
- societatea americană FirstCom LLC deține 4%. În 2018, reprezentant al acestei societăți era Marian Măgureanu, despre care presa a scris că e fiul lui Virgil Măgureanu, primul șef al SRI.
- Premium Management Team SRL deține 14% din participație. Într-o decizie din 2014, Consiliul Concurenței menționa că societatea era deținută de Radu Budeanu (fostul soț al creatoarei de modă Dana Budeanu).
Într-un anunț din Monitorul Oficial din iulie 2020, Budeanu mai apărea doar ca administrator în firmă. Acționari erau Andrei Mihai Drăcea și Ioana Tolbaru.
Iar în septembrie 2020, Profit.ro informa că Radu Budeanu și-a vândut participația la Romprest Service SRL.
- Europrest Invest SRL are 30% din participație. Această firmă e deținută de Andrei Mihai Dracea, același care e asociat și în fosta firmă a lui Radu Budeanu.
- Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) – deținută de Guvern și Fondul Proprietatea – are 10% din participație.
Anterior, patron al Romprest a fost Florian Walter, fost finanțator al echipelor de fotbal Dinamo, Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești. Florian Walter a murit în 2019.
Societatea are și 4 administratori. Unul dintre ei este Orlando Valache, administrator și al societății Can Can TV – firmă fondată de Radu Budeanu. Altul e Marian Măgureanu, care reprezenta și acționarul american.
După ce a izbucnit scandalul cu Primăria Sectorului 1 și acționarii Romprest au început să se certe între ei, Detaco LTD l-a acuzat pe Andrei Drăcea că ar pune în pericol sănătatea cetățenilor Sectorului 1.
Acest război continuă. Chiar astăzi președintele CA, pe nume Beniamin Cioantă Păcuraru, acuză un fost director de mai multe infracțiuni și că ar cheltui banii companiei pentru a o defăima pe Clotilde Armand.
Cum Armand n-a plătit, Romprest a refuzat să mai ridice, o vreme, gunoaiele, astfel că s-au strâns mormane pe străzile din sector.
Primarul de sector s-a dus și a strâns sacii, cu ajutorul unor voluntari. Ulterior, a apelat și la ajutor specializat, dar numai pentru gunoiul abandonat pe străzi. De restul a continuat să se ocupe Romprest.
În cele din urmă, Clotilde Armand a acceptat să facă plăți parțiale către Romprest. Iar primăria de sector și compania de salubrizare au căzut de acord că planul de curățenie pentru 2021 trebuie redus.
Citește și:
- Cine sunt regii gunoiului din București. Au făcut averi din contracte cu primăriile de sector, iar Capitala e mizerabilă