Șoșoacă și AUR pe calul furat

Șoșoacă și AUR pe calul furat

N-au trecut 24 de ore de când am publicat textul despre statul destrămat, calul care ne-a fost deja furat, că realitatea avea să mă confirme într-un mod grotesc.

Soțul doamnei Șoșoacă a lovit un politisit în cadrul unei dispute a dnei senator cu o echipă de filmare venită din Italia să îi ia un interviu. Jurnaliștii se plâng că au fost sechestrați.

Ulterior, la audierea domnului soț la Parchet, dna Șoșoacă a provocat un imens scandal, a insultat toată presa. Amenință cu dosare penale Poliția și procurorii. Invocă intervenția serviciilor secrete italiene.

Nu intru în anatomia scabroasă a cazului, care nici măcar nu contează. Ceea ce contează este cum am ajuns la fenomenul Șoșoacă în societatea românească.

ADVERTISING

Ce înseamnă fenomenul Șoșoacă? Un dispreț total și explicit față de lege și autoritate, o pretenție de totală impunitate și imunitate, un continuu abuz de funcție, care a avut un singur corespondent în politica românească - Corneliu Vadim Tudor, dar nici măcar acesta nu a ajuns la acte de asemenea violență.

Acest fenomen nu a apărut ieri. Excesele dnei Șoșoacă sunt tolerate de luni de zile. I s-a permis să nu poarte mască, i s-a permis să umilească directorul Spitalului “Marius Nasta”, i s-a permis să urle la toate porțile de spitale și să insulte pe toată lumea, să incite, să manipuleze, să mintă.

Poliția și Parchetul au privit și au tăcut. Timizi au venit și la circul dnei Șoșoacă, unde au mâncat și bătaie.

Restul clasei politice i-a făcut pârtie dnei Șoșoacă. Slăbiciunea fostei și actualei puteri a lăsat un spațiu imens pentru dna Șoșoacă, care a reușit să fie întotdeauna cu un pas înainte și o octavă mai sus.

Acum scandalul a ajuns internațional, cu jurnaliști care spun că au fost sechestrați și mușcați, cu intervenția ambasadorului Italiei. Presa italiană e plină. Și în centrul lui nu este un oarecare român, ci o senatoare și soțul acesteia. Deci implică statul român însuși.

Și nu e vorba doar despre dna Șoșoacă. AUR face parte din același fenomen, chiar dacă formele de manifestare sunt altele. AUR și Șoșoacă ne călăresc calul furat.

Abandonați de autorități, fără repere, în furia și frustrarea lor, oamenii se simt mai degrabă reprezentați de asemenea specimene, care măcar îi ajută să se descarce, care măcar le urlă neputința.

Șoșoacă, AUR sunt manifestări ale statului prăbușit incapabil de reacție, pasiv, necredibil.

Dar mai există un vinovat. “I don’ give a shit about media”, urla din toți rărunchii dna Șoșoacă. Mai târziu cerea arestarea unui cameraman și acuza presa că e coruptă și omoară oameni.

Dna Șoșoacă este în egală măsură și un fenomen media. Luni de zile toate televiziunile de știri i-au urmărit fiecare mișcare, i-au difuzat fiecare răget, fiecare inepție. Așa și-a câștigat notorietatea.

Au continuat să o facă și în scandalul agresării jurnaliștilor. Că tonul era favorabil sau nu, contează mai puțin. Cei care cred că în vaccinuri sunt cipuri care vor provoca solzi și sterilitate la a treia generație pot să creadă și că împotriva dnei Șoșoacă a fost declanșată o conspirație mondială pentru care trebuie să intervină ONU.

În loc să fie redusă la mediatizarea acelor mesaje de autentic interes public, dacă o fi existat vreunul, presa a hrănit un monstru care acum se întoarce împotriva ei.

Pentru o parte din public, oricât de furios ar fi el, Șoșoacă și AUR nu sunt sub nicio formă frecventabili. Dar pentru o mare masă pot să reprezinte ultima speranță.

Dacă guvernarea aceasta va merge prost și sunt toate premisele să se întâmple așa, principalul beneficiar nu va fi USR, ci AUR. Pentru că principalele stări nu vor mai fi speranța sau disponibilitatea de a investi încredere, ci dezamăgirea, degringolada, abandonul.

Mediul ideal pentru antisistemul de tip AUR și Șoșoacă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇