Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, i-a cerut, luni, Dianei Șoșoacă, de la tribuna plenului, să își pună mască, pentru că îi încalcă dreptul la viață.
La ședința comună solemnă pentru Ziua Constituției, Ciolacu și-a început discursul certându-și colega din Parlament.
”Eu nu susțin vaccinarea obligatorie, dar am dreptul în primul rând la viață. Fiecare își decide dacă e bine să se vaccineze sau nu. Vă rog frumos, dna colegă, să purtați mască sau să mă protejați, să nu mă îmbolnăviți. Dreptul meu la viață și dreptul oricărui român nu se negociază, doamnă”, a strigat Ciolacu de la tribună, în aplauzele sălii.
Pe fundal s-a auzit vociferând Diana Șoșoacă, însă cel mai probabil s-a conformat, de vreme ce Ciolacu și-a continuat discursul.
Șoșoacă: Jos botnița!
Îmbrăcată în costum național, cu năframă pe cap, Șoșoacă a venit și ea la tribună, ceva zeci de minute mai târziu. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să-și dea jos masca din material transparent, cu vizibil dispreț.
”Am asistat aici, am înțeles, la o ședință solemnă prin care aniversăm Constituția României. N-am auzit pe niciunul dintre noi spunând la mulți ani de Sf. Nicolae tuturor sărbătoriților de astăzi. Cei care nu aplaudați poate că vă trebuie o nuia de Sf. Nicolae, pentru că suntem aici creștini din toate timpurile, pentru că respectăm drepturile tuturor. Nu am auzit aici decât denigrări ale Constituției și solicitări de schimbare. E ca și cum sărbătorești 30 de ani de căsnicie și anunți divorțul”, și-a început discursul senatoarea.
Ea a continuat apoi atacând legile date în pandemie, despre care spune că încalcă libertățile fundamentale din Constituție.
”De 25 de ani lucrez cu Constituția României. Până și cel mai tânăr avocat, procuror, judecător, jurist știe Constituția României. Având în vedere că nu o cunoașteți și o pângăriți chiar de ziua ei, nu mă mai miră faptul că v-ați bătut joc de ea mai ales în ultimii 2 ani.
Atât timp cât mai există câțiva avocați și juriști, și judecători, și procurori care își fac treaba în această țară, în ciuda voinței dvs, România mai are o șansă”, a continuat avocata Şoşoacă, amintindu-le colegilor că au jurat pe Constituție la preluarea mandatului, dar nu o cunosc și nu o respectă.
Când liderul ședinței, Florin Cîțu, i-a atras atenția că a depășit timpul alocat, Șoșoacă a spus că mai are încă ceva de adăugat. Și-a căutat în traista tradițională, asortată costumului popular, și a scos o botniță.
”I-am cerut Sfântului Nicolae să-mi dea un cadou, pentru aniversarea Constituției României. Asta mi-a lăsat”, a spus ea și și-a pus botnița pe față.
”Este o botniță prin care Constituția, drepturile și libertățile fundamentale au fost anulate de către Parlament, de către președinte și Guvern. Și rog aici reprezentantul Curții Constituționale să aibă mai mult curaj, așa cum a avut în decizia că starea de alertă încalcă statul de drept, este creată artificial și nu există fundament constituțional pentru existența acesteia. Trăiască România liberă, trăiască dreptul la libera exprimare, jos botnița!”, a încheiat Șoșoacă, după care și-a dat jos accesoriul și a plecat de la tribună fără a-și pune masca la loc.
Recidivele AUR
Acest episod vine după ce la finalul lui noiembrie senatorul PNL Nicoleta Pauliuc le-a cerut chestorilor să o sancţioneze pe Diana Şoşoacă, pentru că nu purta mască de protecţie. Pentru că Şoşoacă nu a vrut să se conformeze, Pauliuc a venit la tribună şi a apelat numărul de urgenţă 112, pentru a cere forţelor de ordine să intervină.
Și la audierile miniștrilor Cabinetului Ciucă o ședință a fost întreruptă pentru a li se cere unor deputați AUR să-și pună masca, lucru pe care l-au făcut, deși inițial au susținut că au scutire medicală.
Nici Marcel Ciolacu nu a respectat însă mereu regulile impuse în pandemie. La finalul lunii octombrie 2020 el a fost amendat de Poliție după ce a fost prins într-un restaurant la o masă cu 10 persoane, deși limita era de 6 la acel moment.
El a criticat atunci modul în care au acționat polițiștii, acuzând o comandă politică venită de la premierul de atunci, Ludovic Orban. A admis însă că ce a făcut nu a fost corect și că gestul ar fi putut fi interpretat drept un semnal greșit pentru societate.