Orban: În momentul în care un ministru îl atacă pe premier, pleacă acasă. Cîţu însă spune că va evalua miniştrii doar pentru performanţă

Orban: În momentul în care un ministru îl atacă pe premier, pleacă acasă. Cîţu însă spune că va evalua miniştrii doar pentru performanţă

Premierul Florin Cîțu și liderul liberalilor Ludovic Orban au susținut declarații în tandem, luni, după Biroul Executiv al PNL.

Dacă premierul spune că miniștrii vor fi evaluați doar pentru performanțele lor, și nu pentru declarații, fostul prim-ministru nu e atât de ușor de înduplecat și a susţinut că cine îl atacă pe șeful Guvernului pleacă acasă.

”Îi asigur pe toți membrii Cabinetului că evaluarea lor se face pe baza performanței, nu pe ce spun că fac”, a asigurat Florin Cîțu. Ba chiar premierul a repetat această informație de trei ori, întrebat despre miniștrii care îl atacă, iar o întrebare s-a referit direct la ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

ADVERTISING

Însă Cîțu a evitat să răspundă.

În schimb, Orban a punctat: ”În momentul în care un ministru își atacă un coleg de guvern, mai ales premierul, înseamnă că nu mai vrea să facă parte din Guvern (...) În momentul în care îl atacă (pe premier - n.red.) trebuie să plece acasă”.

"Criză în coaliție este prea mult spus. Este o reacție emoțională"

De asemenea, Orban a spus că nu există o criză în coaliție, iar tot ce întâmplă este, de fapt, ”o reacție emoțională”.

”Criză în coaliție este prea mult spus. Este o reacție emoțională, o reacție care a ținut de lipsa de experiență în exercitarea guvernării, pentru o decizie absolut necesară a premierului, care a luat decizia să îmbunătățească activitatea într-un domeniu fundamental precum Sănătatea”, a afirmat șeful PNL.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat dacă le oferă USR PLUS garanțiile cerute - mai exact, că premierul nu va mai demite un alt ministru fără consultare, așa cum a făcut cu Vlad Voiculescu -, premierul Cîțu spune că încă nu a primit nicio solicitare în acest sens.

”Încă nu s-a cerut așa ceva. Voi exercita acest mandat așa cum am atribuții date de Constituție. Nu voi încălca Constituția”.

Iese USR PLUS de la guvernare?

Întrebați dacă ies cei de la USR PLUS de la guvernare, Orban e optimist:

”Acest moment va fi depășit. Mizăm pe un comportament rațional din partea partenerilor noștri, pentru că oamenii așteaptă de la noi să facem ce am promis, ce am prezentat în programul de guvernare”.

ADVERTISING

La rândul lui, Cîțu a spus că cel mai important este să primească nominalizarea pentru MS.

”În acest moment este foarte important: avem nevoie de o nominalizare la MS, să continuăm. MS are nevoie de o conducere stabilă, un ministru competent. Avem probleme, trebuie mai multe paturi la ATI, e nevoie de responsabilitate in actul de guvernare, e nevoie de un ministru competent care să facă față situației”.

De precizat este că PNL a respins condiția USR PLUS după revocarea lui Vlad Voiculescu de la șefia MS. Mai exact, capul lui Cîțu.

Rareș Bogdan anunțase anterior că PNL îl susține în continuare pe premier, lucru reiterat de Ludovic Orban.

”Evident, premierul beneficiază de susținere totală. Nu se pune în discuție vreo secundă schimbarea configurației politice. Nu ne jucăm cu România. Am hotărât că premierul e Florin Cîțu, mergem mai departe. Îndemnul e să lăsăm deoparte ceea ce ne separă și să ne concentrăm pe ce așteaptă românii de la noi - o bună guvernare”.

Context

Coaliţia de guvernare are programată azi o şedinţă de lucru, prima după revocarea ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu, care a produs o ruptură între PNL şi USR PLUS, partid care acum cere schimbarea premierului Cîţu.

Întrunirea ar urma să aibă loc la ora 17:00.

Amintim că în urma deciziei de revocare a lui Vlad Voiculescu de la șefia MS, copreşedintele USR PLUS Dan Barna a anunţat că premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR-PLUS.

Ulterior, voci din USR PLUS au declarat că alianţa ia în calcul să meargă la şedinţa coaliţiei inclusiv cu propunerea ca Florin Cîţu să fie înlocuit de Ludovic Orban la şefia Executivului, aceasta fiind o condiţie pentru ca actuala formulă de guvernare să fie menţinută.

Citește pe același subiect și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇