Grupul pentru investigarea raportării deceselor Covid chiar a fost înființat de Andreea Moldovan. Premierul e în eroare - document

Grupul pentru investigarea raportării deceselor Covid chiar a fost înființat de Andreea Moldovan. Premierul e în eroare - document

Grupul tehnic care urma să verifice modalitatea de raportare a datelor referitoare la infecția cu COVID-19, inclusiv chestiunea raportării deceselor, a fost creat în 12.04.2021 prin Decizia 578/2021 a secetarului de stat Andreea Moldovan. Grupul, condus de dna Moldovan, era alcătuit din 5 persoane.

Grupul urma să verifice mai multe aspecte:

-procedurile de raportare și dacă a fost creat un circuit unic coordonat și coerent al datelor;
-dacă au existat erori de raportare și demersuri pentru remedierea lor;
-dacă managerii de spitale și directorii DSP au avut suportul tehnic necesar pentru raportări corecte;
-rezultatele monitorizării zilnice a bazelor de date tehnice aferente sistemului electronic centralizat al MS și ale platformei coronaforms;
-raportările deceselor COVID, în baza definiției de caz, primite din partea unităților spitalicești;
-rezultatele verificărilor realizate cu privire la introducerea în platforma STS de către DSP a datelor și informațiilor referitoare la decese.

22

Verificările urmau să fie făcute împreună cu Centrul de comandă de la MS, DSP-uri și INSP, iar în urma lor, se arată în decizie, grupul urma să facă propuneri și recomandări.

ADVERTISING

În conferință de presa de joi, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu a vorbit despre indicii că decesele Covid au fost subraportate și a spus că a înființat un grup de lucru care să clarifice situația.

Duminică, premierul Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, a declarat că a făcut verificări și că nu există niciun grup de lucru, dar că îl va înființa:

”Secretarul de stat Baciu (Andrei Baciu, căruia premierul i-a delegat atribuțiile de ministru al Sănătății – n.red.) i-am cerut ieri să-mi spună dacă există la nivelul MS un grup de lucru, așa cum a fost informația din presă, care se ocupă de așa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există. Vom face un grup de lucru care să investigheze și vom urmări toată procedura. Grupul trebuie să vină cu concluzii care să fie prezentate în Guvern și apoi le facem publice”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇