Dan Barna: Florin Cîțu nu mai are susținerea USR-PLUS

Dan Barna: Florin Cîțu nu mai are susținerea USR-PLUS

Vicepremierul Dan Barna a anunțat, miercuri, că premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS.

Anunțul vine după decizia de revocare a lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății. Vicepremierul a dat detalii despre întâlnirea de azi dimineață cu premierul Cîțu.

”România este într-un război cu pandemia COVID. În astfel de momente se testează maturitatea liderilor politici. Demiterea ministrului Sănătății este o decizie unilaterală și, din punctul nostru de vedere, imatură politic.

Ridică foarte mari semne de întrebare asupra capacității premierului Florin Cîțu de a conduce o coaliție de guvernare. Noi, când am venit la guvernare, ne-am asumat să luăm deciziile majore împreună, după consultări, prin dialog, comunicare. Acest lucru s-a întâmplat până astăzi.

ADVERTISING

Azi dimineață am fost invitat de premier la o discuție în care mi-a comunciat o decizie deja luată și transmisă președintelui Klaus Iohannis. Nu a existat nicio consultare, nici ieri, nici zilele trecute. Cu atât mai mult cu cât luni, în ședința coaliției, agreasem să ne întoarcem la obiectivul de guvernare și ministrul Sănătății să rămână.

Este o decizie care aruncă Coaliția de guvernare într-o criză majoră. Este o decizie prin care, din acest moment, premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS”, a declarat Barna, la Parlament.

image-6
Foto: Captură Facebook/Dan Barna

Preia sau nu interimatul?

Referitor la anunțul inițial al lui Cîțu, potrivit căruia Barna ar fi urmat să preia interimatul de la Sănătate, iată ce a comentat vicepremierul:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Este o altă decizie unilaterală luată fără consultarea USR-PLUS, fără consultarea mea şi e o decizie care confirmă din nou imaturitatea şi lipsa de înţelepciune politică. Am discutat cu preşedintele şi vom găsi o soluţie.

Demisia din această dimineaţă nu se bazează pe nicio evaluare. Nu există nicio evaluare a ministrului Vlad Voiculescu. O coaliţie de guvernare nu poate să funcţioneze decât dacă există respect”, a continuat Dan Barna.

În fine, cei de la USR PLUS cer acum de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru Cîțu. Surse citate de televiziunile de știri susțin însă că premierul nu ar dori ca această ședință să aibă loc în această seară.

ADVERTISING

Alianța USR-PLUS e unită. Cioloș dublează mesajul lui Barna

La rândul său, Diacan Cioloș, co-președinte al Alianței USR PLUS, a scris și el pe Facebook cam același mesaj:

În Coaliție, am luat până acum decizii împreună, iar acest lucru a făcut-o funcțională. Din păcate, nu același lucru...

Publicată de Dacian Cioloş pe Miercuri, 14 aprilie 2021

Context

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost demis din funcție, premierul Florin Cîțu făcând anunțul pe pagina de Facebook a Guvernului.

Din funcție a fost demisă și Andreea Moldovan, secretarul de stat în MS care a semnat ordinul de modificare a criteriilor de carantinare a localităților, fără a-l informa în prealabil pe premier.

Prședintele Klaus Iohannis a semnat deja decretul privind revocarea lui Vlad Voiculescu.

Inițial, Cîțu a anunțat că interimatul va fi preluat de Dan Barna, lăsând să se înțeleagă cu USR e de acord cu decizia sa. Doar că decretul pentru interimat nu a fost semnat la Cotroceni și surse politice au declarat anterior că Barna nu vrea să preia mandatul.

Citește mai multe despre știrea momentului și reacțiile din coaliția de guvernare:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇