Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan au fost demiși. UPDATE Ministerul Sănătății a rămas fără conducere, coaliția de guvernare stă pe un butoi cu pulbere

Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan au fost demiși. <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Ministerul Sănătății a rămas fără conducere, coaliția de guvernare stă pe un butoi cu pulbere
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost demis din funcție. Puțin după ora 11:00, premierul Florin Cîțu a făcut anunțul pe Facebook, precizând că a trimis documentele deja către președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, a fost revocată din funcție și Andreea Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății care a modificat criteriile de carantinare a localităților fără a anunța pe nimeni.

”Premierul Florin Cîţu: Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea Ministerului Sănătății.

Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”, e anunțul postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

ADVERTISING

După o oră, a ieșit și într-o scurtă declarație de presă, fără a da detalii suplimentare sau a răspunde întrebărilor jurnaliștilor.

Ceartă în coaliție. USR-PLUS cere capul lui Cîțu pentru demiterea lui Voiculescu

Cam în același timp, președintele Klaus Iohannis anunța că a și semnat revocarea din funcția de ministru al Sănătății a lui Vlad Voiculescu. De obicei la pachet era și decretul prin care era asigurat interimatul.

Doar că de aici lucrurile se complică. În anunțul de pe Facebook, Cîțu spunea că vicepremierul Dan Barna va prelua interimatul, lăsând să se înțeleagă că USR e de acord cu demiterea lui Voiculescu.

Doar că Barna a refuzat și în USR-PLUS se vorbește chiar de ieșirea de la guvernare, dacă Florin Cîțu rămâne premier. Într-o conferință de presă, Dan Barna a catalogat decizia lui Cîțu drept ”imatură” și a anunțat că premierul nu mai are susținerea USR-PLUS.

ADVERTISING

PNL, prin vocea lui Ludovic Orban, a anunțat că își susține premierul și că buna guvernare este mult mai importantă decât persoana unui ministru.

UDMR, a treia formațiune din coaliție, și-a anunțat de asemenea susținerea pentru Cîțu. Kelemen Hunor a declarat că premierul e singurul care poate lua decizia remanierii unui ministru și ca ea se execută, nu se discută.

Între timp, decretul prin care Iohannis acceptă remanierea lui Voiculescu a fost publicat în Monitorul Oficial. Voiculescu nu a apucat însă să delege atribuțiile și nici nu a fost numit un ministru interimar. Astfel, la acest moment, nu există o persoana care să poată semna acte acte decizionale și activitatea ministerului e blocată.

Rămâne acum să vedem cum vor evolua lucrurile. Liderii USR-PLUS au solicitat de urgență o ședință a coaliției. Doar că se pare ca ea nu va avea loc în această seară.

ADVERTISING

Citește mai multe reacții politice la demiterea lui Vlad Voiculescu:

Scandaluri în lanț la Ministerul Sănătății

Decizia a fost luată după ce criteriile pentru instituirea carantinei au fost modificate de ministerul condus de Voiculescu, iar liderii guvernului și instituțiilor au aflat despre asta direct din Monitorul Oficial.

Premierul Florin Cîțu și vicepremierul Dan Barna au avut o ședință chiar în această dimineață, iar la Palatul Victoria ar fi fost prezentă și Andreea Moldovan, potrivit televiziunilor de știri.

Barna s-ar fi opus demiterilor, dar în final a fost de acord să preia interimatul ministerului.

Fotoliul lui Voiculescu a fost contestat în ultima perioadă, după evacuarea și transferul pacienților de la Spitalul Foișor, dar și după tragedia de la Victor Babeș.

Context

Zeci de pacienți au fost evacuați, vineri noaptea, din Spitalul Foișor, majoritatea pe targă sau în cărucioare, unii fiind transferați la alte spitale și alții externați și trimiși acasă.

Imaginile cu evacuarea, transmise de mai multe televiziuni, au stârnit revoltă în rândul cadrelor medicale, politicienilor, dar și cetățenilor.

Ulterior, s-a cerut demisia lui Raed Arafat, dar și a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Apoi, luni seara, trei oameni și-au pierdut viața după ce o avarie la sistemul de oxigen a oprit funcționarea aparatelor în unitatea mobilă de ATI a spitalului Victor Babeș din București.

Alți cinci pacienţi au fost transferați de urgență în spitalele din Capitală.

Voiculescu și Moldovan au creat numeroase discuții și pentru că au contestat modul de calcul al ratei de incidență COVID, declarând în repetate rânduri public că cifrele oficiale nu reflectă realitatea.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇