- Fără studii finale publicate, cu date ascunse și multe probleme apărute în teste, serurile “Made in China” nu sunt recunoscute de statele occidentale;
- Ungaria, singura țară membră a UE, a autorizat două vaccinuri chinezești;
- Deși nu au avut acces la date, companiile americane și europene au dezvoltat vaccinurile extrem de rapid și cu rezultate spectaculoase;
- Cum frica și cenzura dintr-un sistem autoritar au accelerat răspândirea virusului în întreaga lume;
- Care sunt cele patru vaccinuri chinezești și ce eficacitate au;
Cu mai bine de un an în urmă, China a desfășurat o campanie intensă în toată lumea prin care încerca să ascundă responsabilitatea autorităților locale în legătură cu răspândirea pandemiei.
Rețelele sociale erau bombardate cu imagini în care era prezentat excepționalismul chinez în ce privește măsurile de izolare, intervenția medicală și mobilizarea resurselor pentru a ține virusul în frâu.
Mulți își mai aduc aminte de spitalul ridicat în câteva zile, de imaginile cu orașul Wuhan închis, cu forțe de ordine înarmate, patrulând pe străzi, dar și promisiunile că un număr mare de cercetători lucrează pentru găsirea unui tratament și dezvoltarea rapidă a unor vaccinuri.
Unui medic erou i se pune pumnul în gură și moare infectat
Oficialii chinezi nu vorbeau despre originea virusului, nu au lăsat experții străini să intre în țară și să găsească pacientul zero, să stabilească momentul și locul în care virusul a trecut de la un animal la om.
Prima călătorie în China a unei delegații a Organizației Mondiale a Sănătății s-a terminat neconcludent. Accesul cercetătorilor a fost limitat, iar discuțiile cu oficialii locali au fost tensionate.
Singura concluzie a expediției OMS a fost că sunt puține șanse ca virusul să fi scăpat din laboratorul de microbiologie din Wuhan, dar nu e o concluzie finală.
În data de 7 februarie 2020, medicul Li Wenliang, oftalmolog la Spitalul Central din Wuhan, a murit în urma infectării cu noul coronavirus.
Acesta postase la sfârșitul lunii decembrie 2019 un mesaj pe rețeaua socială WEIBO, foarte populară în China, în care își alerta colegii, spunând că nu e de glumit cu virusul, rugându-i să se protejeze pentru că infecția e extrem de contagioasă.
La patru zile după acest mesaj, reprezentanții Biroului Securității Publice îl obligă să semneze o scrisoare în care se arăta că făcuse afirmații false. A fost una dintre cele opt persoane anchetate pentru că “au împrăștiat informații neadevărate”, în legătură cu o “epidemie” care nu exista pentru autoritățile chineze.
Dacă s-ar fi luat măsuri de la sfârșitul lui decembrie, virusul n-ar fi ajuns să se răspândească în întreaga lume.
Deși chinezii au avut un mare avans, Moderna a făcut vaccinul în două zile
Cel mai bine se vede cum funcționează un regim autoritar atunci când sunt puse în balanță propaganda cu realizările efective.
Iar în privința tratamentelor, dar și a vaccinurilor, China nu prea are cu ce să se laude.
Un regim polițienesc a impus o carantină ermetică, așa cum nicio democrație nu le poate impune cetățenilor săi, fără ca aceștia să se revolte.
Pe de altă parte, trebuie spus că toată greutatea găsirii unei soluții împotriva virusului a căzut tot pe umerii statelor occidentale, unde competiția și libertatea au făcut minuni în această privință.
Deși, teoretic, laboratoarele de cercetare din China au avut un avans în fața celor europene și americane, au avut posibilitatea să facă o bogată cercetare pe primii pacienți, nu au reușit să-l folosească.
Singurul lucru bun pe care l-au făcut autoritățile chineze a fost ca în data de 11 ianuarie 2020 să dea publicității “secvența genetică a virusului”.
“Două zile mai târziu, compania Moderna împreună cu Institutul de Sănătate Națională generau propria secvență genetică a primului vaccin împotriva noului coronavirus”, își amintește Stephane Bancel, președintele Moderna.
În mai puțin de un an, soluția companiei a devenit una dintre cele patru autorizate la nivelul Uniunii Europene, dar și în SUA și Marea Britanie.
Pentru că nu au o eficacitate mare, chinezii vor să amestece vaccinurile între ele
Agenția Europeană a Medicamentului nu a primit studiile pentru autorizarea niciunui vaccin chinezesc, Sputnik V, fiind singurul vaccin dintr-un stat autoritar care a fost luat în calcul.
În urmă cu câteva zile, declarația unui oficial chinez a surprins întreaga lume. Acesta a recunoscut într-o intervenție publică faptul că vaccinurile produse de țara sa nu sunt eficiente în combaterea epidemiei.
„Vom rezolva această problemă a vaccinurilor actuale care nu au rate foarte mari de protecție”, a declarat Gao Fu, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor, într-o prezentare privind vaccinurile chinezești COVID-19, la o conferință din orașul Chengdu, din sud-vestul țării.
„Se analizează în acest moment dacă ar trebui să folosim vaccinuri diferite, din diferite linii tehnice, pentru procesul de imunizare”, a mai spus Gao Fu, sugerând că experții amestecă vaccinurile pentru a obține o soluție nouă, cu o eficacitate mai ridicată.
Autoritățile medicale din China au aprobat, până acum, patru vaccinuri. Toate sunt realizate prin metode clasice, virus inactiv sau adenovirus. Adică sunt soluții mai puțin evoluate decât cele propuse de Oxford-AstraZeneca și Johnson & Johnson, dar pe același principiu.
Cele patru vaccinuri autorizate de China
- CanSinoBio este un vaccin de o singură doză dezvoltat împreună cu armata chineză. Are o eficacitate de 65,28%. Nu există date publicate în legătură cu studiul de faza a treia, cel realizate pe cel puțin 40.000 de persoane. Vaccinul mai este autorizat în Ungaria, Chile, Mexic și Pakistan.
- Sinovac, un vaccin de două doze, la două săptămâni distanță. Are o eficacitate de 50,65% într-un studiu realizat în Brazilia și de 91,25% într-un studiu realizat în Turcia. Datele studiilor nu au fost publicate în întregime. Sinovac e autorizat în Ucraina, dar și în mai multe state din Asia și America de Sud.
- Sinopharm Wuhan, un vaccin cu o eficacitate de 72,5%, aprobat în China și în Emiratele Arabe Unite, dar care nu a încheiat toate cele trei faze de testare. Un studiu a fost întrerupt brusc în Peru, în decembrie anul trecut, după ce au apărut probleme neurologice la unul dintre voluntari. În 25 februarie, China autorizează vaccinul, dar datele studiilor de eficacitate nu au fost încă publicate.
Într-un regim democratic, o pandemie precum cea apărută în Wuhan și, apoi, scăpată printr-un șir de erori în întreaga lume, nici n-ar fi avut cum să se dezvolte.
Cel mai banal spital din Uniunea Europeană are o politică în ce privește protecția epidemiologică. În plus, ar fi apărut zeci de alerte pe forumurile medicale în legătură cu o afecțiune neobișnuită, ca să nu mai vorbim de mijloacele de comunicare în masă.