Într-un rar moment de sinceritate în ceea ce privește adevărul despre vaccinurile chinezești anti-COVID, cel mai important oficial în domeniul controlul bolilor de la Beijing spune că eficacitatea serurilor realizate de producătorii din această țară este scăzută.
Mai mult, guvernul chinez are în vedere combinarea vaccinurilor pentru a obține rezultate mai bune, relatează Associated Press.
Vaccinurile chinezești „nu au o capacitate de protecție foarte ridicată”, a declarat directorul Centrelor pentru Controlul Bolilor din China, Gao Fu, în timpul unei conferințe de presă, care a avut loc sâmbătă, în orașul Chengdu din sud-vestul țării.
Declarația vine în contextul în care Beijingul a încheiat contracte pentru exportul acestor vaccinuri în alte țări și, totodată, pe fondul încercărilor chinezilor de a scădea încrederea în serul de la Pfizer, care folosește tehnologia bazată pe ARN mesager.
Acum, chinezii schimbă foaia și admit că ar încerca să folosească o combinație de „linii tehnice diferite” pentru creșterea eficienței.
De altfel, un alt oficial al CDC a spus că producătorii lucrează la vaccinuri pe bază de ARN mesager.
Unii experți spun că amestecarea vaccinurilor sau imunizarea secvențială ar putea spori eficacitatea. Cercetătorii din Marea Britanie studiază o posibilă combinație dintre Pfizer-BioNTech și vaccinul tradițional AstraZeneca, însă nu au emis nicio concluzie până acum.
Amintim că vaccinurile fabricate de doi producători chinezi, Sinovac și Sinopharm, au fost exportate în 22 de țări, inclusiv în Mexic, Turcia, Indonezia, Ungaria, Brazilia și Turcia, în condițiile în care eficacitatea lor nu trece de 50,4%.
De asemenea, din 2 aprilie și până în prezent, aproximativ 34 de milioane de oameni din China au primit ambele două doze necesare ale vaccinurilor chinezești și aproximativ 65 de milioane au primit una.