Criteriile pentru instituirea carantinei au fost modificate. Pe noua grilă, Bucureștiul ar trebui să fie închis UPDATE Prefectul a aflat de schimbare din Monitorul Oficial

Criteriile pentru instituirea carantinei au fost modificate. Pe noua grilă, Bucureștiul ar trebui să fie închis <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Prefectul a aflat de schimbare din Monitorul Oficial

Ministerul Sănătăţii a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale (nr. 1.309/2020), documentul fiind deja publicat în Monitorul Oficial.

Pentru municipiile metropolitane cu peste 100.000 de locuitori se au în vedere şapte criterii, între care numărul de teste, rata de pozitivare, incidenţa, gradul de ocupare al paturilor, dar şi trendul în ultimele 14 zile.

Dacă punctajul trece de 60 de puncte e instituită carantina în marile orașe. Pentru restul zonelor, se au în vedere cinci criterii, iar punctajul care trebuie atins este de 70 de puncte.

Carantina zonală încetează în momentul în care rata de infectare scade sub 3 la mie.

ADVERTISING

Capitala ar trebui să fie în carantină

Ordinul de ministru a apărut în Monitorul Oficial cu semnătura secretarului de stat Andreea Moldovan. 

Aceasta a explicat, la Digi24, că aceste criterii sunt mai obiective. Întrebată despre carantinarea Bucureştiului, în baza noilor criterii, întrucât Capitala întruneşte punctajul, Andreea Moldovan a subliniat că acest lucru era valabil și până acum.

”Dacă luăm în calcul vechea grilă şi pe acea grilă Bucureştiul este de carantină (...) Decizia de carantină este o decizie complexă, care ţine cont de mult mai mulţi factori. Aceşti indicatori sunt adjuvanţi ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este situaţia actuală, dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe aceşti indicatori”, a spus Moldovan.

ADVERTISING

Cîțu nu a fost informat

Andreea Moldovan a spus că vechile criterii erau mai mult orientative.

”Nu este mai dur, este mai obiectiv, în sensul în care are nişte indicatori care pot să fie cuantificaţi, comparativ cu ordinul vechi unde erau nişte indicatori oarecum orientativi. (...)

Carantina nu se decide, mai ales zonală, pe un singur criteriu (...) se referă şi la zonele metropolitane, ceea ce  este important că ne permite să vedem ce se întâmplă nunumai într-o localitate mai mică, ci într-o salbă de localităţi unde caracterul între aceste localităţi este important”.

Moldovan a precizat că ea personal nu l-a informat pe premierul Florin Cîţu în legătură cu modificarea acestor indicatori.

ADVERTISING

Prefectul Capitalei a aflat din Monitorul Oficial

De asemenea, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat marți seara că a aflat de ordinul de ministru al Sănătății care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților din Monitorul Oficial.

Stoica a respins ideea intrării Capitalei în carantină, într-o intervenție telefonică la Antena3, spunând că decizia carantinării se bazeză și pe alte criterii, economice sau demografice.

„Decizia este luată în baxa unor factori mai complecși”, a spus prefectul.

Pe de altă parte, vicepremierul Dan Barna a dat impresia că știa despre ordin și spune că este unul bun.

„Este un ordin firesc, pentru că reglementarea anterioară, ordinul anterior, avea câțiva indicatori foarte vagi - calitatea îngrijirilor medicale, reziliența pacienților, criterii total aleatorii care a făcut posibilă situația de la Timișoara. (...) Modificările stabilesc indicatori foarte clari.

Acest ordin a fost publicat azi, probabil va fi detaliat mâine. Prin acest ordin va fi foarte simplu, pe criterii obiective, cantitative, să-ți dai seama dacă o localitate sau alta e în risc de a se lua o măsură de restricție sau alta. E un ordin tehnic, necesar”, a spus el într-o emisiune la postul public de televiziune.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇