Cererea pentru AstraZeneca s-a prăbușit! Campania de vaccinare intră în impas cu aproape un milion de doze nefolosite

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul vaccinării din România, speră ca Johnson & Johnson să înlocuiască AstraZeneca și să imunizeze 5 milioane de oameni până la sfârșitul lunii mai.
Cererea pentru AstraZeneca s-a prăbușit! Campania de vaccinare intră în impas cu aproape un milion de doze nefolosite
Sunt tot mai puțini români care-și doresc să se vaccineze cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, așteaptă salvarea de la Johnson & Johnson - Foto: Gov.ro / Hepta.ro
  • Pentru săptămâna viitoare doar 2.000 de persoane sunt înscrise ca să primească prima doză din vaccinul britanic;
  • În luna aprilie, vor ajunge în țara noastră 163.000 de doze de Johnson & Johnson, insuficient pentru a satisface cererea;
  • AstraZeneca va livra și în această săptămână doar jumătate din dozele pe care le promisese statelor din Uniunea Europeană;
  • În București, la peste jumătate din centrele de vaccinare, timpul de așteptare pentru programare e de peste 50 de zile;
  • Centrele din unitățile militare din Capitală vaccinează foarte puțini oameni de pe listele de așteptare. Se fac doar rapeluri;

În următoarele șase săptămâni ar fi nevoie să se dubleze numărul persoanelor vaccinate pentru a îndeplini obiectivul fixat de premierul Florin Cîțu, acela de a avea 5 milioane de imunizați cu cel puțin o doză la sfârșitul lunii mai.

În caz contrar, atingerea cifrei de 10 milioane de vaccinați la început de septembrie va deveni o țintă greu de atins, cu consecințe negative pentru societate și economie.

De exemplu, în cazul ratării acesteia, școlile nu ar putea fi deschise în regim normal.

Va renunța România, treptat, la AstraZeneca?

Campania de vaccinare din România trece din nou printr-o nouă perioadă de criză după ce vaccinul AstraZeneca este respins de public și, aproape, un milion de doze stau nefolosite.

ADVERTISING

“… pe centrele cu AstraZeneca în care ritmul de vaccinare a scăzut substanțial, vom aloca foarte probabil vaccin de la Johnson & Johnson. (…) A scăzut destul de mult. Săptămâna viitoare sunt aproximativ 2-3.000 de persoane (înscrise pentru - n.red.) prima doză, la care se adaugă circa 7 - 8.000 de persoane care sunt la a doua doză…”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. 

Acest anunț al oficialului român sună ca o scoatere din uz a acestui tip de vaccin, deși nu există nicio garanție că Johnson & Johnson, o soluție realizată prin aceeași procedură, nu va genera și el rare cazuri de tromboze la unii pacienți.

După reacțiile oficialilor europeni, dar și ale celor implicați în campaniile de vaccinare din diferite state, marea problemă legată de vaccinul AstraZeneca este și cea a livrărilor.

În cele trei luni de când a început campania de vaccinare în Uniunea Europeană, compania britanico-suedeză nu a reușit în nicio săptămână să livreze dozele promise conform contractului.

Bun, rău, oricum ar fi fost, livrările sunt întâmplătoare și impredictibile.

În această săptămână, AstraZeneca va trimite către statele europene doar jumătate din cantitatea de vaccin promisă, adică 1,3 milioane de doze în loc de 2,6 milioane, anunță cotidianul Financial Times. 

Aceste întârzieri repetate au dat peste cap campaniile de vaccinare din toate statele europene. La asta s-a adăugat și problema cheagurilor de sânge, iar soluția de imunizare a companiei AstraZeneca a fost compromisă.

Trebuie amintit că acest tip de vaccin nu este nici în acest moment autorizat în SUA și e puțin probabil să fie luată o astfel de decizie în viitorul apropiat.

Sunt 15 centre de vaccinare în București la care trebuie să aștepți 5 luni ca să te programezi

Din cauza lipsei de predictibilitate, a fost foarte greu pentru statele europene să promoveze vaccinul și beneficiile sale.

Conform calendarului de livrări prezentat de comitetul de coordonare al vaccinării, fără vaccinul AstraZeneca, în aprilie, România va primi 2,1 milioane de doze Pfizer, 260.000 de Moderna și 163.000 de Johnson & Johnson. Un total de 2,5 milioane de doze. Asta înseamnă că la sfârșitul lunii aprilie vor fi, în cea mai optimistă situație, 3,5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză.

Deși Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a promis în repetate rânduri că problema listelor de așteptare va fi rezolvată, nici până acum cei înscriși pe aceste liste în platforma de programare nu știu când le vine rândul pentru programare.

Site-ul vaccin.live a făcut o proiecție pentru ultimul înscris pe o listă de așteptare la un centru de vaccinare în raport cu media  numărului de vaccinuri zilnice la acel centru.

Realizatorii site-ului folosesc datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății. E vorba de acele date care l-au determinat pe premierul Cîțu să trimită corpul de control la acest minister.

În București, pentru 15 centre de vaccinare din 40 e nevoie de mai mult de 150 de zile pentru ca ultima persoană aflată pe lista de așteptare să se poată programa pentru vaccin.

Asta înseamnă că, în realitate, în aceste centre nu se vaccinează persoane aflate pe lista de așteptare.

Centrele militare nu prea vaccinează oameni de pe listele de așteptare

ListeAsteptare12Aprilie
Număr total de persoane înscrise pe listele de așteptare în data de 12 aprilie 2021 - Sursa: Gov.ro / Highcharts.com / Natural Earth

La cele 15 centre se mai adaugă 9, în care timpul de așteptare e mai mare de 50 de zile.

În peste jumătate din centrele deschise în București nu se vaccinează persoane aflate pe listele de așteptare sau se face acest lucru într-o măsură foarte mică.

De exemplu, în centrul Brigada 30 Mihai Viteazul, o unitate militară din Sectorul 6, aflată pe bulevardul Vasile Milea, sunt pe lista de așteptare 5.020 de persoane. Acest centru face parte din categoria celor în care e nevoie de 150 de zile pentru a primi o programare. Aici, se fac în medie 10 injecții pe zi, conform datelor oficiale. În 8 aprilie, în acest centru au fost inoculate 60 de doze, toate reprezentând rapel, adică cea de a doua injecție, deci nicio persoană din lista de așteptare n-a fost vaccinată. 

“…în următoarele două, trei zile va fi posibilă această cerinţă operaţională de a afişa numărul de persoane aflate în faţă şi care este ritmul de vaccinare în centrul respectiv. Ne-am dorit să operaţionalizăm toate centrele, să creştem capacitatea de vaccinare pe flux şi ulterior să implementăm această cerinţă…”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Sfârșitul pandemiei e încă departe

În data de 12 aprilie, pe întreg teritoriul țării, erau 67.574 de locuri libere pentru vaccinare dintre care 65.168 cu AstraZeneca, 2.392 cu Moderna și 14 cu Pfizer.

LocuriVaccinare12Aprilie
Locuri libere în centrele de vaccinare în data de 12 aprilie 2021 - Sursa: Gov.ro / Highcharts.com / Natural Earth

În aceeași zi, pe listele de așteptare se aflau 527.568 de persoane, dintre care 494.670 pentru Pfizer, 24.098 pentru Moderna și 8.800 pentru AstraZeneca.

Cu 2,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, România e departe de a vedea la orizont sfârșitul pandemiei. 

Prăbușirea încrederii în AstraZeneca a complicat foarte mult situația și nimeni nu mai are curajul să parieze pe Johnson & Johnson că va aduce rezolvarea problemelor ce țin de producția și livrarea vaccinului în cantități suficiente.

Pentru că, după rezolvarea acestor probleme, vine una și mai mare pentru România. Cum convingi în jur de 5 milioane de persoane să se vaccineze până în luna septembrie?

Citeşte şi alte articole despre campania de vaccinare din România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇