Până acum 2 milioane de oameni au primit și doza de rapel cu AstraZeneca și nu s-a înregistrat în rândul lor niciun caz de tromboză, spun cei de la RO Vaccinare.
Mai departe, oamenii sunt în continuare supărați că încă nu sunt chemați la vaccinare cu Pfizer sau Moderna, chiar dacă s-au înscris pe liste încă din 15 martie.
Iată căteva dintre întrebările la care au răspuns responsabilii cu strategia de vaccinare din România:
S-a înregistrat vreun caz de tromboză la rapelul cu AstraZeneca?
Din datele colectate de EMA și MHRA din EU și UK, nu au fost identificate cazuri de tromboze la rapel. Până în prezent s-au efectuat peste 2 milioane de rapeluri.
La cât timp de la vaccinarea cu vaccinul antirabic pot face rapelul de la AstraZeneca?
Schema de vaccinare antirabic implică 3 sau 5 doze, după caz, în intervale foarte scurte. Trebuie să efectuați doza de rapel la minim 14 zile de la terminarea tratamentului antirabic.
Se poate face rapelul cu vaccinul de la AstraZeneca mai devreme decât data programată?
Dacă aveți motive justificate, trebuie să luați legătura cu centrul de vaccinare. Vă reamintim că perioada autorizată de rapel pentru AstraZeneca (Vaxzevria) este în intervalul 4-12 săptămâni.
Este posibil ca pentru cei trecuți prin boală, doar prima doză de vaccin sa fie suficientă pentru imunizare?
Deși există unele date preliminare din studii științifice, acestea nu au fost depuse la agențiile de reglementare pentru a fi modificat regimul de administrare. Cu excepția vaccinului Johnson&Johnson, celelalte vaccinuri disponibile au fost autorizate cu regim de două doze.
Există vreo problemă dacă la vaccinare mă prezint cu pașaportul în loc de buletin?
Nu este niciun fel de problemă.
Daca am făcut prima doză cu AstraZeneca, putem face rapelul cu Pfizer?
Nu sunt încă date referitoare la administrarea unei scheme cu 2 tipuri de vaccinuri și nu se cunoaște profilul de reactogenitate si imunogenitate ( tipul de reactii adverse și protecție).
Nu se recomandă înlocuirea rapelului cu un alt tip de vaccin.
Nivelul de anticorpi după prima doză între 8 și 12 săptămâni este similar și persoanele pot să amâne rapelul în siguranță până la 12 saptămâni.
Este o opțiune pentru persoanele care nu sunt decise și au nevoie de mai multe informații.
O persoană diagnosticată cu insuficiență venoasă cronică cu risc de tromboză și LES (lupus eritematos sistem), aflată sub tratament cu Vessel Due și Plaquenil, se poate vaccina fără niciun risc?
Vaccinarea, ca orice act medical, presupune un risc, însă în general beneficiile vaccinarii depășesc riscurile.
Bolile autoimune nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinarea împotriva COVID-19.
De asemenea, nu s-a identificat o asociere a evenimentelor adverse foarte rare identificate la unele persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca și anumite patologii preexistente (cum ar fi insuficiența venoasă cronică cu risc de tromboză).
Puteti găsi mai multe informații în prospectul actualizat în data de 9.04.2021 pct. 4.4 ,,Atenționări și precauții speciale pentru utilizare” (https://www.ema.europa.eu/.../vaxzevria-previously-covid...). Va recomandăm ca pentru informatii personalizate și pentru a cântări riscurile și beneficiile să luati legătura cu medicul dvs curant sau medicul de familie.
Am fost vaccinat cu AstraZeneca, la 6 saptamani am facut test de anticorpi (IGG) și am iesit negativ. Se mai justifică rapelul în condițiile în care cu acest vaccin nu am generat anticorpi?
Da, nivelul de anticorpi generat variază de la individ la individ. Faptul că după 6 saptamâni încă nu a fost depistat un nivel de anticorpi de tip IgG nu înseamnă că nu există un răspuns imun în dezvoltare, anticorpii de tip IgG dezvoltându-se după anticorpii IgM și răspunsul imun nu se traduce doar prin nivelul de anticorpi IgG, de ex. mai există și alte mecanisme cum ar fi celule T.
De asemenea, e important de mentionat și că testele de depistare a anticorpilor de tip IgG sunt diferite, acestea putând fi facute atat pentru identificarea anticorpilor anti-proteina Spike ( care poate varia dupa vaccinare), cât și pentru anticorpi anti-NC ( Nucleocapsida), care sunt identificabili numai post infecție.
Citește și: