Oamenii întreabă, RO Vaccinare răspunde: Când să îmi dozez anticorpii? Ce fac cei care se tem de rapelul AstraZeneca?

Oamenii întreabă, RO Vaccinare răspunde:  Când să îmi dozez anticorpii? Ce fac cei care se tem de rapelul AstraZeneca?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii care au apucat deja să se vaccineze se întreabă dacă ar trebui să-și dozeze deja anticorpii, ca să știe cât de protejați sunt. Cei care încă sunt pe listele de așteptare sunt supărați că lucrurile se mișcă foarte greu.

Astfel, oamenii au întrebat și au aflat de la pagina RO Vaccinare că este irelevantă dozarea anticorpilor, dar și care sunt motivele pentru care unele persoane nu dezvoltă deloc anticorpi.

Mai departe, oamenii au fost curioși să afle mai multe despre tehnologia ARN Mesager, dar și când mai primim și vaccinuri Moderna.

Nu în ultimul rând, teama de AstraZeneca rămâne vie, mai ales că din 15 aprilie încep rapelurile pentru acest vaccin.

⁉️START Q&A - live text! ✍️ Am început sesiunea de întrebări și răspunsuri în direct. Din acest moment și până la ora...

Posted by RO Vaccinare on Monday, April 5, 2021

Când vom putea vedea poziția noastră actuală în lista de așteptare pentru centrul la care ne-am înscris?

Cel mai probabil în data de 10 aprilie, plus sau minus câteva zile. Această opțiune este în faza de testare.

ADVERTISING

Când mai vin vaccinuri Moderna în țară?

Tranșele de vaccinuri Moderna vin de două ori pe lună.

De ce o persoană nu dezvoltă anticorpi în urma vaccinului?

Pot exista diverse afecțiuni, diverse tratamente sau particularități individuale (ale sistemului imun) care să influențeze capacitatea de a dezvolta anticorpi postvaccinal.

În plus, vaccinurile nu au eficacitate de 100%. Totuși, răspunsul imun nu poate fi estimat doar pe baza titrului de anticorpi dezvoltat postvaccinal.

Dacă ne aflăm în cei 5% pe care nu-i acoperă vaccinul (Pfizer), și ne îmbolnăvim de covid, putem face forme grave care necesită inclusiv spitalizarea?

Pe baza datelor disponibile din studiile clinice, persoanele vaccinate care au făcut COVID-19 simptomatic au avut în marea majoritate a cazurilor forme ușoare ce nu au necesitat spitalizarea.

ADVERTISING

Nivelul de protecție împotriva COVID-19 sever, precum și a spitalizării și a decesului este foarte mare pentru toate cele patru vaccinuri autorizate în momentul de față.

Cum se elimină ARN-ul mesager dupa ce a pătruns în celule?

ARN-ul mesager conținut de vaccin se elimină prin aceleași mecanisme prin care sunt degradate/eliminate și moleculele de ARN mesager proprii celulelor.

În orice moment, o celulă a organismului poate conține câteva mii de specii de ARN mesager ce codifică pentru diferite proteine de care aceasta are nevoie pentru a funcționa.

În funcție de diferiți factori, un ARN mesager este degradat, în medie, într-un interval de câteva ore / maxim câteva zile de la sinteza.

ADVERTISING

ARN-ul mesager din vaccin poate ajunge în tot corpul sau rămâne la locul injectării?

ARN-ul mesager conținut de vaccin pătrunde în celulele de la locul injecției și induce expresia proteinei Spike a coronavirusului. Pentru a vă forma o idee asupra extensiei în jurul locului de injecție și a duratei expresiei proteinei codificate de un vaccin ARN-mesager vă sugerăm figura 4 A din https://doi.org/10.1016/j.ymthe.2018.12.011

Vaccinul influentează analizele de sânge? La cât timp după rapel se pot face analize de sânge fără să fie influențate?

Vaccinul nu ar trebui să influențeze rezultatele analizelor de laborator.

La cate zile dupa injectarea celei de-a doua doze a vaccinului Moderna, pot sa merg sa-mi dozez anticorpii sars-cov2? 14 zile?

Nu s-a stabilit până la acest moment care este titrul de anticorpi care conferă protecție împotriva bolii. Din acest motiv, nu se recomandă dozarea anticorpilor. În studiile clinice protecția a fost evaluată începând cu 14 zile după administrarea dozei de rapel.

Există o recomandare oficială pentru rapel în cazul persoanelor care au făcut primul vaccin cu Astra Zeneca, în cotextul informațiilor din afara țării legate de posibilitatea formării cheagurilor de sânge după vaccinare?

Din datele prezentate de către EMA, vaccinul AstraZeneca nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice).

Nu a putut fi exclusă însă până acum legătura dintre vaccinare și apariția acestor afecțiuni extrem de rare.

Cu toate acestea, dat fiind numărul foarte mic de a evenimente suspecte încă neelucidate, EMA consideră că raportul risc / beneficiu al vaccinului AstraZeneca rămâne nemodificat și recomandă în continuare administrarea acestuia.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇