Suspendarea utilizării serului AstraZeneca în numeroase țări europene a atras îngrijorare în rândul românilor care s-au vaccinat sau care sunt programați la acest vaccin.
Ei au aflat astăzi de pe platforma de Facebook RO Vaccinare că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu a revenit cu un răspuns oficial, în afară de cel oferit joi, prin care susținea că nu există motive să ne temem de imunizarea cu acest ser.
Au mai aflat și ce pot să facă în cazul în care consideră că ”există o culpă” dar au fost sfătuiți să nu amâne imunizarea doar pentru că preferă un alt vaccin.
Este sigur să ne vaccinam în continuare cu Astra Zeneca?
EMA evaluează în continuare toate raportările de reacții adverse, cum o face în mod normal și investighează evenimentele tromboembolice și de coagulare raportate post-vaccinare.
Din informațiile de până acum, numărul de evenimente tromobembolice nu este mai mare decât numărul așteptat de astfel de evenimente în populația nevaccinată, deci nu sunt motive de îngrijorare.
Daca soțul a fost vaccinat, prima doză, cu AstraZeneca din lotul carantinat și acum nu mai vrea să facă rapelul, este posibil i se administreze alt vaccin? Și după cât timp?
Pentru cei care au făcut prima doză de vaccin cu vaccinul AstraZeneca nu există opțiunea ca rapelul să fie făcut cu alt tip de ser. La acest moment nu există date care să susțină utilizarea combinată a două tipuri de vaccinuri și care să stabilească siguranța și protecția oferite de o asemenea schemă.
Dacă o persoană are reacții adverse, ceva mai grave, poate să refuze rapelul?
Reacțiile adverse sunt în medie mai frecvente și mai intense la doza de rapel pentru vaccinurile bazate pe ARN mesager (BioNTech-Pfizer și Moderna).
Vaccinul AstraZeneca este în schimb mai reactogen (cauzează reacții adverse mai frecvente / intense) la prima doză. Reacțiile adverse mai puternice după prima doză nu prezic neapărat o reactogenitate crescută și la doza de rapel.
Persoanele pot reacționa diferit la vaccinuri. Unele persoane au reacții adverse minime sau deloc, dar acest fapt nu indică dacă vaccinul este eficient sau nu.
Deși atât datele din studiile clinice cât și cele “din teren” arată ca vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în momentul de față protejează semnificativ încă de la prima doză, nu se știe exact pentru ce perioadă se va menține răspunsul protector în această situație.
Doza de rapel are scopul de a asigura un răspuns imun mai intens și de durata mai lungă. Nu se recomandă evitarea rapelului.
Cine plătește în caz ca vaccinul dă efecte adverse grave sau deces?
Vă reamintim că toate vaccinurile utilizate în campania de vaccinare împotriva COVID-19 sunt autorizate în baza evaluării temeinice a datelor din studiile clinice de către Agenția Europeană a Medicamentului și au fost dovedite ca fiind sigure și eficiente.
Strategia Națională de vaccinare prevede crearea cadrului juridic pentru analiza și compensarea oricăror posibile efecte de durată legate de vaccinare, dacă se dovedește o relație de cauzalitate între vaccinare și respectivele efecte.
Este de asemenea dreptul persoanei vătămate și a aparținătorilor acesteia ca dacă investigatiile efectuate de autoritățile competente certifică relația dintre efecte adverse grave sau deces și vaccinare să dea judecată firma sau statul Român în cazul în care consideră că există o culpă.
Dacă sunt programată pentru vaccinul cu AstraZeneca, pot să o anulez și să mă înscriu pe lista de așteptare pentru vaccinul Pfizer/Moderna?
La acest moment nu există posibilitatea de a opta pentru un anumit tip de vaccin. Vaccinurile sunt disponibile categoriilor de persoane în funcție de caracteristicile acestora.
Un factor decisiv este și va rămâne în continuare disponibilitatea dozelor.
Eficiența în evitarea bolii severe și a spitalizării este foarte mare în studiile clinice pentru toate cele trei vaccinuri utilizate în prezent.
Va fi vreodată valabilă opțiunea de a-ti alege tipul de vaccin cu care doresti să te vaccinezi?
Un factor decisiv este și va rămâne în continuare disponibilitatea dozelor. La acest moment nu există posibilitatea de a opta pentru un anumit tip de vaccin în special din cauza numărului limitat de doze și a cererii foarte mari.
Vă recomandăm să vă programați la vaccinare cu orice vaccin disponibil în acel moment și sa nu intarziati momentul vaccinarii așteptând programarea preferențială pentru un anumit tip de vaccin.
Eficiența în prevenirea bolii severe și a spitalizării este foarte mare în studiile clinice pentru toate cele trei vaccinuri utilizate în prezent.
Ce se întâmplă daca nu te poți prezenta la rapel?
În cazul în care a fost ratată din diverse motive programarea inițială pentru doza de rapel nu trebuie reluată întreaga schemă de vaccinare. Se recomandă re-programarea pentru administrarea rapelului cât mai curând posibil. In funcție de serul administrat, se poate amâna administrarea dozei de rapel.
Există riscul ca un test PCR efectuat la 3-4 zile dupa vaccinare (Vaccin AstraZeneca) să dea rezultat fals pozitiv?
Vaccinarea nu influențează rezultatul testului PCR.
După rapel ar trebui să fac un test pentru a vedea dacă am dezvoltat anticorpi?
Nu exista încă un prag definit pentru titrul de anticorpi care sa fie considerat protector, iar protectia post-vaccinare ar putea sa depindă și de alte elemente ale răspunsului imun. Din acest motiv, nu este recomandată testarea titrului de anticorpi înainte și / sau după vaccinare.
Ce vaccin se administreaza celor înscriși acum pe listele de asteptare?
Tipul de vaccin disponibil în centrul de vaccinare pe a cărui listă de așteptare v-ați înscris.
La o luna de la rapelul facut de mine și sotie, cu Pfizer in 09.02.2021, am facut test rapid de anticorpi iar la mine a iesit bun dar la sotie 2 teste au iesit negative, anticorpi 0. Amandoi suntem cronici cardiaci și nu stim ce se poate face. Când ar putea repeta vaccinarea cu alt tip de vaccin? Ce soluție ne sugerați?
Multe dintre testele rapide disponibile pe piata detectează doar anticorpii impotriva proteinei NC (nucleocapsida) a SARS-CoV-2 și nu pot detecta și anticorpii produși ca urmare a vaccinării, care țintesc proteina Spike a SARS-CoV-2.
Astfel, aceste teste pot indica doar dacă o persoana a făcut anticorpi după prin infectia naturala nu și dupa vaccin. În plus, protectia post-vaccinare ar putea să depinda și de alte elemente ale răspunsului imun (ex. raspuns celular ce poate elimina celulele infectate).
Am fost operat in urma cu cca 15 ani cu varice la ambele picioare si operat in urma cu 10 la plamanul stang cu extirpare minora…am BPOC/BPCO …Sunt programat pentru vaccinare cu Astra Zeneca în curand. Cât de indicat mai este vaccinarea cu acest ser în condițiile actuale cunoscute? Am incercat de mult sa ma programez dar a fost imposibil la alte vaccinuri (Pfizer sau Moderna)
Istoricul dumneavoastră medical nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca sau cu oricare dintre cele 3 vaccinuri disponibile în momentul de față.
Toate vaccinurile împotriva COVID-19 sunt autorizate în baza evaluării temeinice a datelor din studiile clinice de către EMA și au fost dovedite ca fiind sigure și eficiente.
Va recomandăm sa pastrați programarea făcută pentru vaccinul AstraZeneca și să nu întârziați vaccinarea în scopul obținerii unei programări cu un alt vaccin.
Daca s-au administrat vaccinurile antitetanos si antirabic (3 din 5) saptamana trecuta, se poate prezenta miercuri la vaccinul Covid cand are programare? Este o limita de timp care se aloca intre vaccinuri? Este vorba de o persoana de 70 ani.
Vaccinurile impotriva COVID-19 nu au fost testate pentru administrare simultană cu alte vaccinuri așa că nu se poate recomanda acest lucru.
În general, pentru vaccinurile inactivate se recomandă o perioadă de minim 14 zile între administrări dacă nu există studii care să arate dacă cele două vaccinuri pot fi administrate simultan.
Dată fiind importanța continuării schemei de vaccinare antirabică și intervalul scurt dintre cele 5 administrări nu se poate recomanda intercalarea vaccinului împotriva COVID-19 între dozele de antirabic.
Recomandăm reprogramarea pentru vaccinarea COVID-19 la minim 14 zile de la finalizarea schemei de vaccinare antirabica.
Citește și: