Primăria Sectorului 3 a angajat sute de oameni, în timpul pandemiei. Câți bani publici s-au cheltuit și topul celor mai bine plătiți salariați

Primăria Sectorului 3 a angajat sute de oameni, în timpul pandemiei. Câți bani publici s-au cheltuit și topul celor mai bine plătiți salariați

Primăria Sectorului 3 a angajat sute de persoane în timpul pandemiei și și-a majorat cu o aproape o treime cheltuielile cu plata salariilor și a indemnizațiilor.

Nu e, însă, foarte clar de ce a fost nevoie de atât de mulți salariați noi.

Primăria Sectorului 3 ne-a transmis că are 994 de salariați. Dintre ei, doar 597 (adică aproximativ 60%) sunt funcționari publici. Restul ocupă posturi diverse, de la cele de polițist local până la unele de muncitor.

Sute de angajări în timpul pandemiei

La începutul lui 2020, Primăria Sectorului 3 avea numai 697 de salariați. Apoi, până la finele lui februarie, instituția a angajat încă 155 de oameni. Și a continuat cu angajările, până când a ajuns în situația de astăzi.

Comparativ, alte primării de sector au angajat foarte puțini oameni, în timpul pandemiei. Sau chiar și-au redus numărul de salariați.

Spre exemplu, Primăria Sectorului 1 avea la finele lui ianuarie 327 de salariați, cu numai 14 în plus față de aceeși perioadă din 2020.

ADVERTISING

În schimb, Primăria Sectorului 2 a avut în primele 2 luni din an 326 de salariați, cu 4 mai puțini decât în aceeași perioadă din 2020.

Ne-am gândit că situația ar putea fi diferită la Sectorul 3 pentru că primăria ne-a comunicat numărul de angajați cu tot cu posturile Poliției Locale. Să se fi angajat, însă, mai mulți polițiști locali și mai puțini funcționari și muncitori, în ultimul an și ceva?

La solicitarea Spotmedia.ro - consilierul local Mihaela Văcaru (USR PLUS) a precizat că abia în cursul săptămânilor trecute Consiliul Local a aprobat o suplimentare a personalului Poliției Locale cu posturi de guarzi (paznici pentru școli - n.red.).

Anul trecut, în schimb, cele mai multe angajări s-au făcut la Direcția de Investiții a primăriei de sector (care a preluat în îngrijire școlile din sector) și la direcția care se ocupă cu trasarea parcărilor, a spus Mihaela Văcaru.

ADVERTISING

Consilierul local consultat de Spotmedia.ro a menționat și că a solicitat deja informații despre motivul pentru care, spre finalul lui 2020, s-au organizat concursuri pentru ocuparea a 161 de posturi la Primăria Sectorului 3. Dar răspunsurile pe care le-a primit n-au fost lămuritoare.

Mihaela Văcaru a mai spus și că Direcția de Administrare a Domeniului Public (DADP) a transmis că a avut nevoie de o rezervă de oameni, din cauză fluctuațiilor mari de persoanal (adică din cauza faptului că mulți salariați renunțau să mai vină la serviciu).

Deși salariile sunt mai mici ca la alte primării, cheltuiala cu angajații a crescut masiv

Creșterea numărului de salariați a înseamnat pentru Primăria Sectorului 3 o majorare cu aproape o treime a cheltuielilor cu plata salariilor, de la un an la altul.

Mai exact, în ianuarie 2020, primăria de sector a plătit salarii, sporuri și contribuții la stat în valoare de 4.713.219 lei. În prima lună din acest an, în schimb – după creșterea semnificativă a numărului de angajați – pe salarii s-au dus cu 1,51 de milioane de lei în plus, adică 6.229.157 lei.

ADVERTISING

Poate și pentru că sunt atât de mulți, angajații Primăriei Sectorului 3 au salarii mai mici decât cei de la primăriile Sectoarelor 1 și 2.

La Primăria Sectorului 3, salariul mediu net a ajuns în februarie abia la 3.490 de lei, față de circa 5.000 de lei la Primăria Sectorului 1 și față de aproape 4.800 lei, la Primăria Sectorului 2.

Topul celor mai bine plătiți

Iată ce funcții ocupă, potrivit Primăriei Sectorului 3, persoanele care încasează lunar cei mai mulți bani de la instituție:

  • primarul sectorului încasează o indemnizație de 13.689 lei
  • fiecare dintre viceprimari ia indemnizație de 9.734 lei
  • administratorul public primește salariu de 9.734 lei
  • unul dintre directorii executivi încasează 9.509 lei
  • un șef de serviciu are salariu de 9.344 lei
  • unul dintre directori generali are 9.101 lei
  • secretarul general primește lunar 8.842 lei.
  • un director general adjunct încasează 8.646 lei
  • arhitectul - șef ia un salariu lunar de 8.205 lei

Cel mai mic salariu este încasat de un guard (paznic - n.red.) cu studii medii, care primește doar 1.419 lei net pe lună.

Primăria Sectorului 3 susține că acordă doar câteva sporuri și plăți salariale suplimentare. Anume:

  • 10% din salariul de bază pentru activități de control financiar preventiv (pentru 7 dintre salariați)
  • 15 % din salariul de bază ca spor de handicap (pentru 8 salariați)
  • 10% din salariul de bază minim la nivel național pentru salariații care fac parte din comisii de concurs
  • spor de noapte
  • indemnizație de hrană

Cel mai mare spor salarial este încasat de o persoană cu handicap și ajunge la 682 de lei pe lună, potrivit informațiilor trimise de instituție.

Întrebări la care Primăria Sectorului 3 nu vrea să răspundă

În ciuda solicitării Spotmedia.ro, primăria de sector a evitat să spună clar câți salariați ai primăriei de sector primesc sporuri și câți beneficiază de mai mult de un spor.

De fapt, parte din răspunsul primit de la Primăria Sectorului 3 conține și cifre aruncate pe pagină fără vreo explicație cu privire la sursa lor.

De asemenea, Primăria Sectorului 3 a refuzat să transmită ce funcții ocupă cei care încasează sporurile, deși Spotmedia.ro a solicitat.

În plus - deși am cerut informațiile pe 11 martie și am primit informațiile pe 9 aprilie - instituția nici măcar nu s-a străduit să răspundă la fiecare întrebare, ci a formulat, schematic, răspunsuri care să acopere mai multe întrebări. Și a omis parte dintre informațiile pe care, potrivit Legii 544/2001, trebuia să le transmită.

Spotmedia.ro va contina să solicite detalii, până când instituția va comunica informații clare și complete.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇