Moartea în TIR. Marii absenți și marile întrebări

Moartea în TIR. Marii absenți și marile întrebări

De când s-a produs nenorocirea de la Spitalul “Victor Babeș”, niciuna dintre autorități nu a reușit să comunice ceva cu adevărat relevant. Este foarte puțin important cine pe cine a sunat, cine a fost, cine nu a fost, de ce nu a fost la diferite conferințe de presă.

Cine a anunțat primul poliția (într-adevăr Vlad Voiculescu după ora 19:00) este relevant doar pentru ipoteza unei încercări inițiale de mușamalizare din partea conducerii spitalului, deloc exclusă în acest moment.

Cele mai importante informații lipsesc însă

1. De ce a crescut presiunea oxigenului până la limita la care s-au oprit ventilatoarele? Este o întrebare esențială pentru că în România, în acest moment, mai funcționează și alte TIR-uri de același fel.

Când are loc un accident aviatic, toată flota rămâne la sol nu neapărat până la rezultatele finale ale anchetei, dar până când anchetatorii se lămuresc dacă este o problemă structurală care să pună în pericol și alte vieți. Mai sunt oameni în pericol în TIR-uri?

Așa cum stau acum lucrurile, e clar că TIR-urile nu pot fi scoase din funcțiune. Dar concluziile tehnice ar trebui să fie extrem de rapide și anunțate public, pentru că și așa neîncrederea oamenilor în spitale a ajuns la cote extrem de periculoase, reflectate de numărul celor care ajung direct în stare gravă la spital.

ADVERTISING

A fost așadar o problemă tehnică? Dacă da, una punctuală sau una structurală, care poate lovi oricând din nou? Este deja știut că aceste TIR-uri nu sunt concepute pentru utilizare continuă pentru perioade lungi, ci pentru intervenții punctuale pe durată limitată, în caz de catastrofe.

Dacă nu a fost o problemă tehnică, ci o eroare umană, a fost ea provocată de insuficienta instruire a celui care a comis-o? Restul sunt mai instruiți sau se impune o revenire rapidă? Mi se pare cu mult mai important, sincer, decât dacă Raed Arafat l-a sunat pe Vlad Voiculescu sau invers.

2.În mod evident cauza de fond a problemelor care se succed rapid este faptul că sistemul a ajuns la limită și crapă.

Degeaba cere premierul paturi ATI suplimentare. Nu sunt mobilă care se cumpără de la Ikea. Un pat ATI înseamnă medici și asistente de specialitate, și insuficienți, și epuizați. Înseamnă că alți bolnavi, cu drepturi similare, dar non-Covid, rămân fără asistența necesară.

Că iese acum la suprafață ce butaforie au fost spitalele modulare, precum cel din Pipera, că toate deciziile se iau pe genunchi, toate sunt adevărate. Dar acum trebuie găsite soluțiile.

Dacă în sus nu mai e loc, soluția este să tragem în jos presiunea de pe limita superioară. Cum? Cum nu s-a făcut niciodată, deși nu e niciun secret.

Sigur că o soluție pe termen mediu și lung e vaccinarea, care însă se apropie și ea de limita doritorilor. Listele de așteptare scad și este nevoie de o campanie clară de convingere a oamenilor, însă una inteligentă, bine țintită pe categorii sociale, profesionale. Plus metode eficiente de accesare a populației fără abilitați IT, în special din mediul rural.

Dar până când vaccinarea să abiă efect ca să scazi presiunea pe ATI trebuie să identifici cât mai multe cazuri înainte de a infecta în jur și înainte de a se agrava.

Cum? Prin anchete epidemiologice? Cine să le facă? DSP-urile. Și cred că întărirea lor ar fi trebuit să fie prioritatea zero a ministrului Sănătății. Dacă ele lipsesc, testarea este mică și infecția se propagă.

Aproape că nu se fac anchete epidemiologice și chiar dacă se fac, contacții nu sunt testați decât dacă o fac pe banii lor. Sunt mii de povești cu oameni care s-au izolat de bună voie și au fost sunați de DSP în a 14-a zi sau chiar după încheierea carantinei. Alții nu au fost sunați niciodată și din cauza asta nu pot să obțină concediile medicale.

Testele PCR sunt ridicol de puține, știut fiind că celelalte au risc de irelevanță în funcție de momentul în care sunt recoltate și priceperea celui care recoltează.

Lipsesc nu doar informații, ci și persoane.

Principalul absent e Primarul general al Capitalei. În utimele 5 zile, 2 dintre spitalele administrate de Primărie au fost în mijlocul unor scandaluri importante. Mai întâi “Foișor”, acum “Victor Babeș”.

Ca să fie clar, subordonarea este administrativă, pentru că din punct de vedere medical orice spital din România, din orice rețea, din administrarea oricui, este subordonat ministerului Sănătății.

Spitalele din București sunt gestionate de o structură, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti - ASSMB. Dl Nicușor Dan a considerat că directorul ASSMB pus de Gabriela Firea e foarte bun. Și l-a lăsat în funcție pe Vasile Apostol. Am scris despre asta la finalul anului trecut. Dar nimeni nu a părut interesat.

Nici dl Apostol de la ASSMB nu a scos capul în scandalul spitalelor Primăriei. Singura reacție a dlui Dan după nenorocirea de la “Victor Babeș” a fost să anunțe, luni, la ora 20:50, pe Facebook că a sesizat parchetul, după ce Serviciul Omoruri era deja acolo și făcea ancheta. Ok, nu e o dramă, e doar inutil să anunți pompierii despre un incendiu pe care aceștia îl sting deja. Dar altceva?

Drept e că nici nu văd să îi ceară cineva ceva, să-l întrebe de vorbă. Dacă era Firea primăriță cred că se cutremura Facebook-ul de furie și indignare. Și pe bună dreptate se cutremura.

Dacă primar e Nicușor Dan, care lucrează cu șeful ASSMB pus de Gabriela Firea, e în regula. Nici USR-PLUS, nici PNL, care au girat candidatura nu au nimic de comentat.

Și nici pentru viitor dl Dan nu pare a avea vreo grijă. Potrivit colegului Gabriel Kolbay, dl Dan a convocat miercuri ședință de Consiliu General. Pe ordinea de zi: două proiecte care permit Primăriei Sectorului 6 să se asocieze cu ONG-uri. În orice caz, miercuri dimineață a anulat chiar și această ședință.

Și dl Dan nu e decuplat doar de public, e decuplat și de restul autorităților. A relatat ministrul Voiculescu faptul că luni, în timp ce se ducea spre „Victor Babeș”, l-a sunat pe primarul Capitalei, administratorul spitalului. Dl Dan n-a răspuns la telefon.

Și mai lipsește ceva: asumarea

Bun sau rău, inspirat sau nu, dictator sau nu, singurul dispus să își asume decizii și consecințele lor este Raed Arafat.

În rest, de la premier, la ministrul Sănătății și președinte, toți stau pitiți și explică de după corcoduș de ce nu e vina lor și cum nu au decis ei. Nicușor Dan nici pitit nu e. Primarul general pur și simplu nu există. Președintele Iohannis de această dată nici condoleanțe familiilor nu a transmis.

Derobare totală a celor mai votați oameni ai acestei țări. Ca să ne mirăm apoi că lumea nu mai merge la urne. Pentru că aleșii dispar când e mai mare nevoie de ei.

Cele mai importante informații despre tragedia din TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇