Putea fi evitată tragedia de la Babeș? Arafat a fost avertizat încă din februarie că TIR-urile de ATI nu pot funcționa pe termen lung

Putea fi evitată tragedia de la Babeș? Arafat a fost avertizat încă din februarie că TIR-urile de ATI nu pot funcționa pe termen lung

Raed Arafat, șeful DSU, a fost avertizat, chiar de curând, că TIR-urile de Terapie Intensivă nu sunt o soluție pe termen lung.

În luna februarie, Oana Gheorghiu, cofondatoare a Asociației Dăruiește Viață, atrăgea atenția asupra vulnerabilităților acestor unități medicale mobile.

”Aceste TIR-uri nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamități – inundații sau un cutremur. Ții pacienții acolo 2-3 zile până îi stabilizezi. Este motivul pentru care nicio țară din lumea asta nu a folosit așa ceva.

ADVERTISING

Toate spitalele din lumea asta, în momentul în care au avut nevoie de paturi suplimentare, au construit spitale modulare. Ele nu pot suplini o secție de Terapie Intensivă, ci sunt niște soluții care să salveze o situație de urgență”, explica atunci Oana Gheorghiu, conform Libertatea.

La acea vreme, Arafat îi replicase:

”De câțiva ani buni, reprezentantele fundației «Dăruiește viață» au atacat continuu sectorul de urgență, DSU, IGSU etc., venind cu informații false, inexacte și care să pună la îndoială activitățile acestui sector. Până acum am tolerat aceste atacuri fără a lua o poziție oficială, considerând că nu are rost să răspundem reacțiilor isterice nefondate ale personajelor respective”, a fost reacția secretarului de stat.

ADVERTISING

Context

Trei oameni și-au pierdut viața după ce o avarie la sistemul de oxigen a oprit funcționarea aparatelor în unitatea mobilă de ATI a spitalului Victor Babeș din București. Alți cinci pacienţi au fost transferați de urgență în spitalele din capitală.

De altfel, nu e prima oară când se strică un TIR de ATI.

În urmă cu o lună, dr. Dorel Săndesc spunea că la trei spitale din Timișoara s-au stricat, pe rând, toate unitățile mobile de Terapie Intensivă.

Dacă vă interesează reacțiile după cea mai nouă tragedie din sistemul medical românesc, puteți citi pe SpotMedia.ro și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇