Unitatea mobilă de terapie intensivă în care trei pacienţi au murit, luni seară, după ce ventilatoarele s-au oprit a funcţionat înainte în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi a mai avut probleme tehnice anterior.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) explică, marţi, că patru din cinci TIR-uri ATI au avut probleme legate de instalaţia de climatizare, că acestea sunt în garanţie, iar în prezent una dintre unităţi este la reparaţii, în Turcia.
"Unitatea Mobilă operaţionalizată la Institutul Victor Babeş este unitatea care a deservit îngrijirii medicale de specialitate a pacienţilor aflaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, iar cea care în prezent se află în curtea Spitalului de Urgenţă Sf. Ioan din Capitală este Unitatea Mobilă sosită acum câteva săptămâni de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti”, transmite, marţi după-amiază, într-o postare pe Facebook, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Pe de altă parte, oficialii subliniază că sute de pacienți au fost salvați cu ajutorul acestor unități.
"Peste 700 de pacienţi au beneficiat de existenţa acestor Unităţi de Terapie Intensivă Mobilă şi a asistenţei medicale de urgenţă, în scopul salvării de vieţi”, precizează DSU.
Tirurile din Turcia, adaptate la clima din România
Instituția condusă de Raed Arafat precizează că au fost făcute mai multe improvizații ca TIR-urile luate din Turcia să fie funcționale în condițiile din România.
"Pentru ca cele 5 Unităţi Mobile să funcţioneze în condiţii optime la temperaturi extreme de iarnă, cu valori negative, firma producătoare a instalat panouri suplimentare de izolaţie, pe 'burta' fiecărui TIR.
Totodată, la nivelul altui TIR, a fost semnalată o situaţie de infiltrare a apei, cauzată de averse abundente. Această situaţie a apărut ca urmare a executării unor manevre nepotrivite la momentul colantării acestuia, de către o firmă specializată în acest sens.
De ce au fost înlocuite țevile de oxigen
De asemenea, referitor la schimbarea instalaţiei de oxigen, construită de către spital pentru racordarea unităţii mobile la stocatorul Institutului Victor Babeş, DSU precizează că înlocuirea ţevilor conductoare de oxigen nu au fost schimbate din cauza identificării unor probleme ci în scopul unei bune şi sigure funcţionalităţi a Unităţii.
La acest moment, pe lângă TIR-ul ATI aflat în Turcia şi cel de la Institutul "Victor Babeş" care a fost sigilat pentru continuarea anchetei deschise în urma decesului celor trei pacienţi, luni seară, alte trei TIR-uri ATI sunt funcţionale, unul la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” Iaşi şi două în Bucureşti, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan”.
Conform aceleiaşi postări, cele cinci TIR-uri ATI au fost cumpărate "în scopul oferirii unei alternative viabile în vederea salvării unui număr cât mai mare de pacienţi aflaţi în stare gravă, atunci când capacitatea de internare pe Secţiile obişnuite de ATI atinge capacitatea maximă".
Primele concluzii ale Poliției
Și Poliția a anunțat marți primele concluzii ale anchetei de la Spitalul Victor Babeș.
Marian Mihoci, șeful Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, a declarat marți că prima ipoteză este presiunea crescută în instalația de oxigen, informează Mediafax. Ancheta continuă și până în prezent au fost audiate 15 persoane și au fost verificate documente și imagini de la camerele video.
Mihoci a mai spus că polițiștii s-au autosesizat luni, în jurul orei 19:30, și că tragedia a avut loc în intervalul 17:00-17:30. În timpul declarației publice, Mihoci a precizat faptul că până în prezent nu au fost depuse plângeri la poliție.
De asemenea, reprezentantul Poliției Capitalei a dezvăluit faptul că rezultatele preliminarii ale necropsiei indică drept cauză a morții insuficiența respiratorie acută.
Citește mai multe informații despre tragedia de la Victor Babeș: