Voiculescu vine cu primele explicaţii după tragedia de la Victor Babeş şi spune ce a făcut primul lucru când a ajuns la spital

Voiculescu vine cu primele explicaţii după tragedia de la Victor Babeş şi spune ce a făcut primul lucru când a ajuns la spital
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a oferit, marți, primele sale explicații după ce trei pacienţi au murit, luni seară, după o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti.

Ministrul a precizat ce a făcut imediat după ce a aflat de incident, dar și ce s-a întâmplat marți, după declanșarea anchetei.

"Știm deja că sistemul sanitar este suprasolicitat, oamenii sunt obosiți, medicii sunt la limită, dar nu justifică o tragedie.

Am solicitat avizul de funcționare a unității mobile. DSP a eliberat pe 9 aprilie avizul de funcționare pe durata stării de alertă. Din punctul de vedere al DSP, unitatea mobilă de ATI respectă normele de igienă şi sănătate publică. Am solicitat să mi se prezinte toate avizele acestor unități mobile", a spus ministrul referitor la TIR-ul de la Spitalul Victor Babeș.

ADVERTISING

Prima prioritate: Să se sune la Poliţie

Despre incidentul de ieri de la Babeş, Vlad Voiculescu a explicat că a aflat în jurul orei 18:00.

"Am aflat de tragedie după ora 18:00. Prioritatea a fost să găsim locuri pentru ceialalti pacienți. Am întrebat dacă Poliția a fost anunțată și dacă familiile pacientilor au fost anunțate. Cu domnul doctor Arafat am vorbit imediat după ora 18", a spus Vlad Voiculescu.

Ministrului i s-a reproșat că nu a fost anunțată presa, iar el a explicat din nou protocolul.

"Am aflat de la dna Monica Althamer care are în subordine serviciul de urgență. Am mers la spital, ne-am interesat dacă putem ajuta, am întrebat dacă Poliția și familiile au fost anunțate. De ce nu am anunțat presa? Esențial este să ajuți, a două prioritate este să anunți organele, familiile și apoi poți să anunți presă", a continuat ministrul.

ADVERTISING

Și secretarul de stat Monica Althamer a explicat că presa nu putea fi anunțată înaintea familiilor victimelor.

"Prioritatea a fost salvarea vieții acelor oameni. Am ajuns la 18:20 eu, apoi ministrul. Conform legislației trebuie anunțată familia. Anunțul se face conform legislației în vigoare de medicul de gardă, la 2 ore după momentul decesului", a explicat secretarul de stat.

Althamer a precizat ca la ora 19:25 ministrul a cerut să fie anunțată Poliția.

La insistențele jurnaliștilor referitoare la detalii cu privire la faptul ca nimeni nu a sunat la poliție până la acea oră, secretarul de stat a punctat: "Nu erau medicii într-o stare obișnuită, au asistat la o tragedie. Prioritatea a fost salvarea vieții oamenilor".

ADVERTISING

L-a sunat pe Nicușor Dan, nu a răspuns

Voiculescu a mai spus că în drum spre spital l-a sunat pe primarul Nicușor Dan și că acesta nu a răspuns. "Dar nu e ceva ce primarul putea să facă în momentul acela", a punctat ministrul.

Întrebat de ce nu a ieșit în conferință de presă alături de premierul Florin Cițu și Raed Arafat (luni, la ora 23:00), ministrul spune că nu a fost invitat de șeful Guvernului. Asta pentru Raed Arafat este cel care e direct implicat în operarea unității mobile și era cel care putea să ofere toate detaliile tehnice.

"Dacă m-ar fi invitat, aș fi mers. Dar înteleg motivele pentru care l-a invitat", a spus Voiculescu.

El a precizat că ministerul colaborează cu DSU. "În practică, nu există nimic de discutat apropo de ce s-a întâmplat. Am aflat, am vorbit imediat cu domnul Arătat, am vorbit cu premierul, am încercat să contactez primarul. Dincolo de asta, un grup de lucru nu putea să facă ieri nimic mai mult față de ce s-a făcut", a subliniat Voiculescu.

"Am indicații că defecțiunea e dinăuntrul TIR-ului"

Ministrul Sănătății a fost întrebat despre cauza incidentului, răspunzând că ancheta va arăta dacă a fost o problemă tehnică sau o greșeală umană.

"Am indicații că defecțiunea e dinăuntrul TIR-ului, dar investigația va arăta cauza. (...) Toate ventilatoarele s-au oprit. Din explicatiile de la Arafat, a fost o problemă ce ține de presiunea oxigenului. Asta ar fi putut duce la oprirea tuturor ventilatoarelor", a spus el.

Referitor la numărul de paturi ATI pentru pacienții COVID, ministrul a spus că sunt 1.687 de paturi avizate de DSP si dintre acestea 50 sunt destinate copiilor și că, în momentul de față, avem 50 de internați în plus la ATI față de numărul de paturi disponibile.

Iată mai multe detalii despre ce a urmat după tragedia de la Victor Babeș:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇