Spitalul Foișor din București, evacuat noaptea târziu, pentru a fi transformat în spital Covid

Spitalul Foișor din București, evacuat noaptea târziu, pentru a fi transformat în spital Covid

Spitalul Foișor din București este evacuat, vineri noaptea, pentru a fi transformat în spital Covid.

În jurul orei 21:40, în curtea spitalului erau zeci de oameni evacuați pe targă sau în cărucioare și care erau urcați în ambulanțe sau luați de rude în mașini acasă.

evacuare-pacienti-spital-Foisor
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Spitalul Foișor este spital de ortopedie, de aceea majoritatea pacienților evacuați se aflau în imposibilitatea de a se deplasa singuri.

Zeci de ambulanțe sunt în curtea spitalului, ca și mare parte din personalul medical, care ajută la transferul pacienților.

Foisor-evacuare

Decizia de a transforma spitalul de ortopedie în spital Covid a fost luată în cursul zilei de vineri, ca urmare a situației grave din Capitală, unde toate paturile de la ATI pentru bolnavii de Covid sunt ocupate, iar numărul celor care au nevoie este în creștere.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, în spital erau 105 pacienți. 13 pacienți au fost transferați cu ambulanțele la alte spitale, 25 erau programați pentru intervenții, iar 67 care erau deja operați și medicii lor curanți au considerat că pot fi transferați la domiciliu.

ADVERTISING

El a mai explicat că decizia de transformare a fost luată în cursul dimineții, iar o echipă de la Direcția de Sănătate București la Spitalul Foișor care să pregătească spitalul și să dea autorizațiile a ajuns în jurul orei 15:00 la spital.

„Din păcate echipa noastră care a ajuns după ce a fost emis ordinul, în jurul orei 15:00, a trebuit din nou să ducă muncă de lămurire, să convingă, să explice de ce facem acest lucru, să discute cu managerul, cu medicii de la spital. Cu asta a trecut timpul”, spune Raed Arafat.

Ordinul de evacuare a Spitalului Foișor a ajuns vineri, la ora 16.10. Este semnat de Arafat și avizat de Voiculescu.

În aceste condiții, evacuarea pacienților a început în jurul prei 19:00, iar familiile au fost anuțate după ora 18:00.

Foisor-evacuat

Rudele pacienților și-au arătat nemulțumirea față de modul în care au fost evacuați pacienții.

„Astăzi în jurul orei 18:00 ne-au anunțat. M-a sunat mama că trebuie să venim să o luăm de la spital că se evacuează spitalul, că se va face din seara asta spital COVID-19”, a spus la Antena 3 ruda unui pacient.

ADVERTISING

De asemenea, fiica unei paciente a spus că mama ei a suferit o operație la genunchi, o intervenție chirurgicală care necesită recuperare și i s-a spus că trebuie să țină legătura cu medicul: „Şi mă întreb, medicul unde o să o vadă în continuare că este proaspăt operată? Astăzi a fost scoasă de la Terapie Intensivă, a fost trecută astăzi pe salon și acum trebuie să o luăm acasă”.

Medici și reprezentanți ai pacienților au criticat dur modul în care s-a făcut evacuarea pacienților.

De ce a fost ales Spitalul Foișor și ce se va întâmpla mai departe

Spitalul Foișor a fost ales pentru a fi transformat în spital Covid pentru că are o secție de terapie intensivă de 21 de paturi și are 200 de paturi pe oxigen și sub jumătate din secția de terapie intensivă era ocupată, a explicat Arafat.

Și despre ce se va întâmpla după evacuarea pacienților informațiile sunt contradictorii.

ADVERTISING

„Sâmbătă dimineață spitalul va începe să primească pacienți COVID”, a spus Arafat, în timp ce surse medicale au susținut că mai întâi este necesar să vină DSP și să stabilească traseele specifice unui spital Covid și abia apoi să fie amenajat spațiul astfel încât să poată fi primiți pacienți.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a spus că medicii spitalului Foișor, specializați în ortopedie, vor fi ajutați de medici de boli infecțioase care vor fi detașați aici.

Spitalul va avea 90 de paturi COVID în secții, cu oxigen, și 20 de paturi la ATI.

Tensiuni la poarta spitalului

La poarta spitalului au venit să protesteze şi unele persoane recunoscute pentru participarea la protestele împotriva restricţiilor din ultima perioadă, iar în zonă asigură ordinea echipaje de jandarmi şi poliţişti. Protestatarii se manifestă foarte zgomotos și chiar violent, iar un bărbat a fost reținut de forțele de ordine.

protestatari-Foisor
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Alte măsuri pentru situația gravă din București

Pacienți în stare gravă din spitale din Capitală au fost deja transferați în țară, iar la Institutul Național „Matei Balș” va fi pus în funcțiune al treilea TIR de ATI, pentru a face față situației.

"Suntem pe cale a de porni al treilea TIR de Terapie Intensivă la «Babeş» şi se lucrează şi noaptea ca să fie conectat la curent de la o sursă, alta decât unde era conectat, decizie luată pentru siguranţă.

Ştim că am pornit şi al doilea la «Sfântul Ioan», şi este cel de la «Marius Nasta» şi al treilea la «Victor Babeş» va porni în cursul serii de astăzi sau mâine. În unităţile de primiri urgenţe mai avem pacienţi care necesită terapie intensivă. Sunt îngrijiţi acolo, dar nu pot să rămână acolo, pentru că unităţile respective primesc şi alţi pacienţi care ajung(...)", a arătat Arafat.

Arafat a mai spus că speră ca situația COVID-19 să se stabilizeze în următoarele două săptămâni.

„Sperăm să se stabilizeze situația în următoarele două săptămâni pe terapiile intensive, pentru că începe să se stabilizeze ca număr de cazuri. Este în scădere dar, din păcate, cazurile din terapie intensivă și de spitalizare vin din urmă. Cu cât sunt mai aglomerate secțiile, poate să se întâmple acest lucru, plus că există forme mai grave ale bolii”, a mai spus Raed Arafat.

Iată și ce a transmis Ministerul Sănătății legat de această situație


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇