Medici și pacienți critică dur modul în care a fost evacuat Spitalul Foișor

Reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, dar și mai mulți medici au criticat dur modul în care s-a realizat evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor, care va fi transformat în spital Covid.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat vineri seară pentru News.ro, că este revoltător cum au fost tratași pacienții de la Spitalul Foișor.

”Este cât se poate de revoltător, am discutat cu medicii, cu asistenţii medicali din spital, cunosc, m-au sunat aparţinători care erau în drum către Bucureşti, au fost anunţaţi pe seara târziu să vină să-şi ia pacienţii pentru că vor fi externaţi.

La cei care au fost operaţi acum 3-4 zile şi nu au complicaţii nu ar fi aşa o problemă, problemă este că sunt pacienţi care au complicaţii, infecţii, chiar azi ştiu de un pacient operat, au fost operaţi şi ieri pacienţi, cu complicaţii, cu risc de tromboze, trebuie supravegheaţi, sunt la pat, este cât se poate de revoltător pentru că oamenii nu au fost anunţaţi din timp, termenele astea milităreşti, de tip sacadat, militar-fanatic, altfel nu-mi închipui, nu se pot admite în sistemul de sănătate, pentru că au consecinţe grave”, a declarat Vasile Barbu.

ADVERTISING

El a susţinut că vineri,  la ora 18:00, erau internaţi în jur de 90 de pacienţi.

”La ora 19:30, toată lumea ştia, erau disperaţi medicii că nu toţi pacienţii aveau numărul de telefon menţionat în foaia de observaţie, nu toţi răspundeau la telefon dintre aparţinători, le-a fost foarte dificil, au fost anunţaţi să externeze tot, să evacueze tot.

Abia după intervenţia presei cei din Minister şi domnul Arafat au început să discute cu alte spitale să le facă loc, au încercat şi medicii, ei şi-au dat seama, unii dintre pacienţi pur şi simplu nu puteau fi externaţi, şi medicii au încercat să ia legătură cu alte unităţi medicale din Bucureşti, nu găseau loc, nu-i primea nimeni, în foarte multe dintre unităţile sanitare din Capitală care au şi secţii de ortopedie, acolo sunt pacienţi Covid, nu mai aveau locuri”, a afirmat el.

Nu este în regulă să-i aruncăm în stradă pe unii pentru a face loc altora

Și deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu afirmă că măsura de a "evacua" pacienţii Spitalului Foişor pentru ca unitatea să fie transformată într-una pentru bolnavii cu COVID trebuie explicată înainte ca pacienţii să fie mutaţi. "Spitalele României trebuie să îngrijească toţi pacienţii, nu este în regulă să-i aruncăm în stradă pe unii pentru a face loc altora. (...) ce se întâmplă acum la Spitalul Foişor este inacceptabil!", susţine el.

ADVERTISING

"HAOS! Raed Arafat explică motivele pentru care a dat ordin să se evacueze pacienţii din Spitalul Foişor, în plină noapte, pentru a face loc pacienţilor cu Covid-19. Această măsură trebuia explicată ÎNAINTE şi asumată împreună cu managerul şi personalul medico-sanitar. Este inacceptabil acest mod de acţiona, inacceptabil. Am spus de luni de zile, împărţirea spitalelor în Covid-19 şi non Covid-19 este o mare porcărie. Ar fi trebuit ca fiecare spital să trateze TOŢI pacienţii, indiferent de patologie, aproape toate spitalele pot avea circuite separate pentru Covid-19 şi pot tratata şi ceilalţi pacienţi", a scris pe Facebook Emanuel Ungureanu.

El a adăugat că se ocupă de un grup numeros de tineri dependenţi de dializă din România, iar "unii au murit pentru că nu au avut acces la tratament la timp".

"Noul ordin 434 al Ministerului Sănătăţii trebuie aplicat. Spitalele României trebuie să îngrijească toţi pacienţii, nu este în regulă să-i aruncăm în stradă pe unii pentru a face loc altora. Repet, ce se întâmplă acum la Spitalul Foişor este inacceptabil!", a susţinut Ungureanu.

ADVERTISING

Felicitări, domnule ministru Harababură

Și medicul psihiatru Gabriel Diaconu are un mesaj extrem de dur pentru ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, cel care a avizat ordinul emis de șeful DSU, Raed Arafat, privind evacuarea Spitalului „Foișor”.

„Felicitări, domnule ministru Harababură! Și să fiți sănătos. Fix la fel de sănătos ca bolnavii evacuați în seara asta de la spitalul Foișor. N-am crezut, vreodată, că am să văd astfel de scene în România. Îmi crapă obrazul de rușine, nu mă îndoiesc că toți medicii de la spitalul Foișor sunt egalmente indignați. Decizia asta este o imixtiune în actul medical. Putea foarte bine făcută relocarea pacienților treptat, cumsecade, din timp. Unde e respectul pentru demnitatea umană aici?”, spune dr. Diaconu, citat de Mediafax.

Acesta întreabă când au ajuns pacienții în durere, cu patologie osoasă. „mai puțin oameni cu mai puține drepturi”.

„Constituțional statul român le garantează dreptul la sănătate. Ministerul sănătății facilitează accesul la sănătate. Dar așa? Iar plimbăm oameni cu sacul, cu locul din spate al mașinii personale? E absolut ridicol. Știați că ajungem aici. Știați că lucrurile progresează nefast. Nici măcar nu puteți invoca inepția ori prostia. Nu mai sunt trei săptămâni, sunt 4 luni de mandat. Rușine să vă fie. Ați scos bolnavi în stradă, bolnavi care veniseră de nevoie la specialist. Și care acum nu vor ști, poate, ce să facă sau încotro să o ia. Zero triaj, nicio compasiune față de suferință. Sunteți niște imbecili, domnule Voiculescu. Atât”, este mesajul dur al medicului.

Spitalul Foișor din București devine spital COVID, pacienții non-COVID, unii operați și de câteva ore, fiind mutați în alte unități spitalicești vineri seara. Ordinul de evacuare a spitalului a fost transmis vineri și a ajuns la Spital la ora 16.10, potrivit unui document obținut de MEDIAFAX.

Cum a fost evacuat spitalul și reacțiile familiior pacienților.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇