Franța intră în carantină pentru o lună: Toți în case la ora 19, restricții de călătorie, școli și magazine închise

Franța intră în carantină pentru o lună: Toți în case la ora 19, restricții de călătorie, școli și magazine închise

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a adresat cetăţenilor miercuri seară şi a anunţat carantină naţională timp de o lună, solicitându-le să se mobilizeze în luna aprilie pentru a lupta cu pandemia.

În perioada 3 aprilie - 2 mai, francezii vor fi obligați să nu iasă din case în intervalul 19:00 - 6:00 și să lucreze în mod sistematic în regim de telemuncă.

Cetățenii nu mai au voie să se deplaseze nici în timpul zilei la mai mult de 10 kilometri de locuință fără un motiv serios, iar din 5 aprilie nu mai sunt permise călătoriile interregionale fără motiv întemeiat.

Afacerile neesențiale vor fi închise, la fel și școlile, începând de luni, pentru trei sau patru săptămâni.

Toate unităţile şcolare vor avea o săptămână de cursuri online, începând de luni, a anunţat Macron. Apoi, elevii din trei zone vor fi în vacanţă timp de 15 zile. Cursurile vor reîncepe în 26 aprilie, fizic creşele şi învăţământul primar iar la distanţă - liceenii şi studenţii. 

"Părinţii care trebuie să aibă grijă de copiii lor şi nu pot lucra de acasă vor avea drept la şomaj parţial", a mai precizat Macron. 

Vaccinarea este "miza principală" a spus preşedintele francez. "Ieşirea din pandemie este de acum posibilă". 

"Mai mult de 8,5 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin. Trei milioane au primit două", a subliniat Macron. ”Vaccinul este eficient. Cea mai bună dovadă a acestei eficienţe se vede în cifrele şi în mortalitatea concetăţenilor de peste 80 de ani. Mortalitatea s-a diminuat semnificativ". 

"Trebuie să vaccinăm cât mai repede posibil şi pe cei mai fragili. Trebuie să vaccinăm neobosit, fără zile de sărbătoare, sâmbăta şi duminica, la fel ca în timpul săptămânii.

Pentru vaccinurile Pfizer şi Moderna, numeroase centre au deschis, datorită angajamentului primăriilor. Pentru vaccinurile AstraZeneca şi mâine Pfizer, 250.000 de profesionişti s-au mobilizat pentru a se vaccina cu acestea", a spus președintele Franței. 

"De acum şi până la sfârşitul verii, toţi francezii cu vârsta de peste 18 ani care doresc pot fi vaccinaţi. Pentru că este cheia ca să ne reconectăm, cheia pentru a ne redeschide ţara", a promis Macron. 

Potrivit Reuters, restricţiile care intră în vigoare sâmbătă vor dura o lună. Măsurile de carantinare vor fi extinse în mai multe părţi din ţară.

Conform preşedintelui, 44% din cei aflaţi la terapie intensivă au vârste sub 65 de ani. 100.000 de familii au avut un deces din cauza Covid. 

Preşedintele francez a anunţat: "Voi reveni cu o agendă pentru redeschidere. De la mijlocul lunii mai vom începe să redeschidem unele spaţii de cultură. Vom autoriza fără condiţii deschiderea teraselor şi vom construi, între mijlocul lui mai şi începutul verii, un calendar de redeschidere progresivă pentru cultură, sport, timp liber, evenimente, cafenele şi restaurante". 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇