Deciziile care privesc o populație întreagă trebuie să fie luate de politicieni, care trebuie să își asume responsabilitatea și să le să explice oamenilor foarte clar ce se întâmplă, spune medicul chirurg Florin Chirculescu.
”Trebuie un alt fel de a comunica. Acum nu se comunică, ci, de fapt, se justifică o acțiune. Nu se face așa! Când justifici, automat ridici suspiciuni”, subliniază Florin Chirculescu, medic primar, doctor în Științe Medicale și coordonatorul secției de chirurgie toracică de la Spitalul Universitar de Urgență București, într-un interviu acordat pentru cititorii Spotmedia.ro în contextul protestelor violente anti-restricții din ultimele zile.
- Mii de oameni protestează în București și marile orașe față de noile restricții. În Capitală un tânăr fără mască a fost dus în dubă, la Galați jandarmii au fost atacați cu pietre și petarde (Foto & Video)
- Protestul antimască a degenerat azi-noapte, în centrul Capitalei, care a arătat ca după război: Manifestanții au aruncat cu pietre și sticle, au vandalizat magazine și au rănit jandarmi (Galerie foto)
Spot: Cum ați privit dvs evenimentele de luni seara din Piața Universității și din fața Guvernului, în dubla dvs calitate - de medic și de bucureștean? Pe rețelele de socializare protestatarii sunt catalogați în fel și chip, de la fasciști la analfabeți.
Nu sunt analfabeți, au alte intenții, au alte puncte de vedere. Sigur, asta nu înseamnă că un punct de vedere nefast pentru colectivitate trebuie îmbrățișat.
Pe de altă parte, însă, pot să înțeleg faptul că sunt atât de porniți, fiindcă nu li se dau niște explicații clare. Cineva trebuie să explice foarte clar ce se întâmplă și nu la modul în care se face acum (din nefericire) în presă – prin sloganuri.
Cineva trebuie să explice: De ce trebuie să facem aia? Dar aia? Și așa mai departe.
Trebuie un alt fel de a comunica. Un fel pe care, din păcate, nu l-am întâlnit de un an și ceva, ceea ce nu justifică bineînțeles, după părerea mea, violențele care s-au înregistrat.
- Prefectul Capitalei spune că AUR a organizat protestul, deși șeful Jandarmeriei a evitat să dea un nume. De restricții anunță că rămân, pentru că Arafat le consideră eficiente
- Protestatarii violenţi din Capitală au provocat pagube de zeci de mii de euro doar la STB (Foto)
Spot: Sunteți medic chirurg la Spitalul Universitar, discutați desigur și cu mulți alți colegi din țară. Spuneți-ne sincer, cum e în spitale?
În spitale e rău. Există o avalanșă de cazuri.
Eu mi-am și sunat foarte mulți prieteni, cunoștințe, rude și le-am spus să stea, Dumnezeului, în case și să respecte regulile, pentru că nu mai facem față numărului mare de pacienți.
Spot: Am văzut cu toții imaginile șocante cu protestatarii care au intrat în curtea Spitalului Județean Bacău, au strigat ”Asasinii” și au huiduit o ambulanță care aducea un bolnav. ”Cineva a fost suficient de deștept încât să sape o falie între corpul medical și pacienți”, ne declarați în interviul precedent. Puteți detalia?
E o realitate.
Dar nu a fost cineva anume, ci e un mod de a gândi al zilelor noastre. Un mănunchi de opinii la care foarte mulți aderă din oportunism. Le pică bine, fie din punct de vedere politic, fie din punct de vedere al intențiilor, și atunci vor folosi mereu această argumentație, deși toate lucrurile de genul ăsta trebuie reglementate prin lege.
Spot: Spuneți că cineva trebuie să le explice oamenilor, dar asta fac aproape zilnic col. Gheorghiță, dr. Arafat, ministrul Voiculescu, alți medici care sunt prezenți la televizor. Au aceștia autoritatea necesară și capacitatea de a convinge oamenii sau ar trebui să apară figuri noi, care să încerce să dialogheze cu cei care nu cred o iotă și ies la proteste de stradă?
Repet: Mie mi se pare că nu există o bună comunicare.
Și, atât cât am văzut eu, un singur lucru mi se pare chiar deranjant: Nu spune dreapta ce spune stânga, și nu mă refer în termeni politici.
Nu există o comunicare unitară. Iar asta ar trebui să o facă niște oameni care chiar se pricep să comunice, discutând cu niște medici. Ei ar trebui să facă treaba asta. A comunica din interiorul sistemului, așa cum face fie dl col. Gheorghiță, fie dr Arafat etc, înseamnă automat a avea un parti-pris.
Ok, trebuie să vină dinspre guvern, dinspre decidenți, acest mod de a comunica, dar el trebuie să aibă o imparțialitate pe care, din nefericire, acum nu o are.
Acum nu se comunică, ci, de fapt, se justifică o acțiune. Nu se face așa! Când justifici, automat ridici suspiciuni.
Trebuie să faci apel la oamenii care știu într-adevăr să comunice, astfel încât ceea ce se transmite publicului să fie un mesaj unitar, să nu se bată cap în cap un minister cu un prim ministru ș.a.m.d.
Comunicarea în situații de genul acesta trebuie să o facă politicienii. Politicianul, by default, este cineva care trebuie să știe să comunice.
Întrebarea mea este: Care sunt politicienii în viață acum care ar putea să facă treaba asta, că eu nu îi văd?
Spot: Poate tocmai de aceea au fost scoși în față medici, specialiști în urgențe, chiar un militar, pentru mai multă autoritate. N-a fost bine?
Mie încă nu mi-e limpede cine ia deciziile, dar cred că ele se iau undeva, într-o cameră, într-un birou, la premier, la Sfântul Duh, nu știu și nici nu contează. Problema este că, atunci când se iau niște decizii care privesc o populație întreagă, o națiune, ele trebuie să fie luate de niște politicieni, că de aia candidează. Ei își asumă nu doar faptul că stau frumos în scaun și spun ce să se facă, ci își asumă și niște responsabilități pentru deciziile lor.
Așa cum medicul își asumă responsabilitatea când operează un pacient, sau când tratează pe cineva, și îi face un consimțământ informat, politicianul trebuie să își asume responsabilitatea deciziei pe care o ia, iar ca să și-o asume trebuie să explice: ”Uite, am făcut așa pentru că am constatat că ...”
Problema e că în momentul de față eu nu văd între toți acești domni care sunt în fruntea noastră pe cineva care să merite numele de politician. Pentru că nu comunică așa cum ar trebui.
Și nu e neapărat vina noastră, că suntem români. Din păcate, în ultima vreme clasa politică de mai peste tot frizează incompetența. Principalul lucru pe care trebuie să îl facă un politician este să comunice cu cei care îl aleg. Iar treaba asta nu se întâmplă.
Spot: La final, să nu uităm, totuși, că politicienii ajung în funcții și cu votul nostru (sau pentru că am stat acasă, refuzând să votăm).
Fără discuție. Fără discuție. Numai că dacă ar fi să discutăm despre asta, ar fi un dialog interminabil.
Pentru că am ajunge la Educație publică.
Pentru că am ajunge la cei șapte ani de-acasă.
Pentru că am ajunge la ceea ce îi tot spun eu fiicei mele (elevă la liceu): Gândește cu capul tău, nu te duce cu turma! Gândește cu capul tău!
Dar asta e, pe acești politicieni îi avem. Nu știu ce învățăminte o să tragem noi, ca popor, din toată povestea asta. Dar pe ei, politicienii, nu i-a obligat nimeni să se ducă acolo unde sunt. S-au dus pentru că au vrut.
Și, repet, a conduce nu înseamnă numai a sta pe un fotoliu și a da niște ordine, niste dispoziții, înseamnă și să explici, înseamnă și să îți asumi responsabilitatea faptelor tale. Iar eu asta nu văd.