Un răspuns pentru dl Arafat

Un răspuns pentru dl Arafat

”Cei care urlă și nu le plac măsurile să ne spună cum văd ei lucrurile”, le-a răspuns iritat dl. Arafat contestatarilor. Lăsând la o parte că nu este rolul cetățenilor să vină cu soluții, ci al demnitarilor, măcar pentru faptul că de aia unii plătesc și alții sunt plătiți, poate că dl Arafat merită un răspuns.

Sigur, el nu poate fi formulat nici de cei cu bolovanul în mână, nici de către cei care protestează împotriva pandemiei cam ca și cum ar protesta față de caniculă sau ger. Nici de către cei care confundă masca cu botnița.

Există cu siguranță o categorie fără acces la argumentul rațional, care însă, atât timp cât respectă legile, are dreptul la protestul ei, are dreptul la urletul ei, exact așa cum a avut și are dreptul oricare altă categorie socială din România.

Dar există, cum spuneam, o categorie care nu urlă, care nu a ieșit în stradă sau dacă a făcut-o a fost cu mască pe figură și fără bolovan în mână.

ADVERTISING

Oare ce nemulțumește aceasta categorie, dle Arafat?

Nu știu dacă ați studiat fenomenul fake news, dar succesul său ține și de constanță și predictibilitate. Antivaccinștii, conspiraționiștii, martorii neCovidului spun același lucru. Nu se răzgândesc, nu recalculează, sunt exact acolo mereu, cu exact același mesaj. Și asta oferă, prin predictibilitate, o doză de confort.

Ce face în schimb guvernul României?

Ministrul Sănătății acuză guvernul din care face parte că nu prezintă cife corecte ale pandemiei, iar pe partenerii de guvernare că înainte de alegeri le-au măsluit de-a dreptul. Ceea ce nici măcar nu e greu de crezut cât timp focarele întâi au fost în calculul incidenței, apoi au ieșit din el, după care au reintrat. Doar că după nici 24 de ore, dl ministru a retractat.

La incidența 6/1000 se instituie carantină. Dar când ajungem la București nu e chiar 6/1000, e 7,5 și nu carantină, ci declarație pe propria răspundere de la ora 20 în loc de 22 și magazine închise de la 18 în loc de 20. Adică infinit mai puțin decât pe vremea stării de urgență, când aveam cu totul câteva sute de cazuri. Când a fost inadecvat?

Avem mai puține cazuri noi/zi decât în toamnă, dar ATI e mai încărcat. Recordul a fost de 1.400. Deci în mod evident nu avem dimeniunea reală a infectării. Așadar, în mod evident testăm nu doar puțin, ci și haotic, pentru că în mod evident nu se fac anchete epidemiologice, iar oamenii nu se testează decât când le este foarte rău.

De ce? Pentru că au fobie de spitale în care s-au întâmplat tot felul de nenorociri, chiar și dacă le scădem pe cele inventate de presă, în care tot anul trecut guvernul Orban a băgat bani cu nemiluita.

Ministrul Sănătății interzice mărțișoarele, ministrul Educației le dă liber. Ministrul Sănătății anunță că elevii din Ilfov nu se pot duce la simularea bacalaureatului în București, ministrul Educației spune că pot.

Omul obișnuit ia amendă pentru lipsa măștii, ministrul Sănătății nu ia amendă. Copiii făceau sport cu masca pe figură, dna ministru Turcan e fericită fără mască într-o camionetă plină ochi cu oameni fără măști. Unul dintre ei era infectat.

Dna Turcan e vaccinată ca esențială din etapa a doua, deci nu se va îmbolnăvi. Când s-a deschis etapa a treia și pentru plebe, oamenii s-au înscris pe listele de așteptare, ca să nu se îmbolnăvească nici ei. Nu au primit de pe 15 martie niciun semn de la platformă. Alții au primit semn, dar până să se programeze efectiv, în câteva minute locul cică rezervat 24 de ore a dispărut ca prin minune.

Guvernul decide că magazinele trebuie să se închidă mai repede, la ora 18, respectiv 20. Consilierul ministrului Sănătății spune că “un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare”.

Școala se închide ultima, spune ministrul Educației, dar este prima de facto închisă sub forma unei vacanțe în care însă copiii se vor putea duce la mall-urile rămase deschise.

Aglomerația din școli și restaurante ucide. Doar cea de la centrele de vaccinare cu programări date peste cap face bine. Nici cea din metrou, când circulă, desigur, și nu e într-o grevă teroristă la care ministrul de Interne și premierul privesc cu ochi mari.

Deci, dle Arafat, eu cred că aceia care nu urlă și nici nu dau cu bolovanul se gândesc la următoarele măsuri, pentru început:

  1. Să vă hotărâți asupra cifrelor, incidențelor, carantinelor, calculelor și ce e valabil azi la Timișoara să fie și mâine la București.

2. Să avem o regulă pentru toți și toate.

3. Să se comunice informații concrete, coerente și argumente logice

  1. Acțiunea să fie predictibila în baza regulilor.

5. Interacțiunea cu sistemul sanitar să nu mai fie sub semnul fricii de dezastru și de închisoare medicală

5. STS-ul acela plătit cu bani mulți să fie în stare să facă o platformă transparentă în care fiecare amărât să vadă cam cât mai are până la vaccinare.

6. Când e vorba despre marile comitete de specialiști în Covid sau comunicare strategică, poate îi știm și noi cu numele și prenumele lor. Sau numele și prenumele său.

Cu siguranță, dle Arafat, nu sunt toate de competența dvs. Însă în loc să vă rățoiți la oameni, uite că aveți cu ce să vă rățoiți la colegii dvs din guvern.

Citește și alte texte de opinie scrise de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇